MALTeR: étterem malátás felhangokkal

A Kispipa helyén szökkent szárba az új gasztrokocsma.

MALTR néven új sör-étterem nyílt az Akácfa utcában. A hely mondhatni spirituális, hiszen a legendás Kispipa Vendéglő szelleme még itt van köztünk, itt működött közel hatvan (?) évig a vendéglő, ami idén április végén egy "szomorú vasárnap" bezárt családi és egyéb okok miatt. A Kispipa FB oldala azonban még megvan ahol Aubel Ervin tulajdonos búcsúzó pár sora még megtalálható.

("Seress Rezső, eredeti nevén Spitzer Rezső zeneszerző, zongorista. Az egyik leghíresebb örökzöld dal, az egyetlen magyar világsláger, a Szomorú vasárnap szerzője. A dalt több mint 100 nyelven adták elő. Wikipédia". )

Fotók, szöveg: A Múló idő nyomában pdf.

 

Egyes relikviák megmaradtak és felhasználásra kerültek: a székek és a kor oly jellegzetes kőpadlója a pult körüli szinten. Az utcafront felöli részen azonban a kőpadlózat át lett festve, mert ezt melegebbnek hat, fontos a vendég első benyomása. 

 img_8697.JPG

A felújítással megbízott designer pedig a romkocsma feelinget némileg átgondolva olyan elemeket színeket csempészett be ami egy része a Kispipa emlékét idézi illetve ellenpontoz, modernizál. A falakat ezüstszínű simított nemes vakolat borítja, amit nagyszerűen tagol és megtör a rakott téglasor. Ezt kiegészítendő a fekete és a piros színeket választották.

img_8731.JPG

A hely utcafrontja egyelőre szinte semmitmondó, ezért lényeges, hogy a kint legyen a bent, -nyáron meg a bent lesz a kint az oldható-mozgatható bejárati oldal üvegfalakkal.  

A kint legyen a bent és a bent legyen a kint ötlet valahonnan ismerős nekem. :)

 

Úgy látom a MALTR fő sodra az ételek lesznek megfelelő malátás támogatással. Beszéljen erről Révész Róbert aki korábban a Felni Bisztróval kep1.jpgfoglalkozott (A Felniben az érdekeltség most is megvan, ott is bérleményként indult a történet, de most már tulajdonosok, csak jelenleg már más végzi az üzemeltetést). Egyszerűbb streetfood ételeken hogyan lehet csavarni, hogyan lehet az utcáról bevinni a belső térbe és pubfoodként tálalni.

 


"Az étel koncepció az volt, hogy kocsma ételek készüljenek az utca emberének, amely mint definíció üres, ezt mi töltjük meg tartalommal. Szeretnénk olyan ételeket adni amit már láttál valahol de így még nem fogyasztottad el. Valami hagyományos íz ami a Közép-kelet európai kultúrkörből megmaradt benned mélyen de mi ezt meg tudjuk csinálni. Kitaláltunk egy új ételt, például a Malter Wellingtont. Ez a véres hurkának a továbbgondolása göngyölt tésztában. A véres hurkát ugyan nem mi találtuk ki, de ennek a hagyományos egyszerű ételnek a továbbgondolása, újra csomagolása már megfelelő lehet, hogy idecsábítsunk embereket, akik kíváncsiak lesznek rá, ránk és remélhetőleg egyre többször.

Kocsmai étel definíciója az is, hogy jól lakjál egy tányérral, megbízható módon.

 

Nyitott lapokkal játszunk. Ha körbenézel nagy nyitott felületeket látsz mindenhova be lehet látni. A sörcsapokat is úgy alakítottuk ki, hogy nincs semmi takarva minden látványszerűen tud kinézni.

Minden vendég látja-tudja, hogy mit kap. A konyha látványkonyha, be lehet tekinteni egy nagy üveg felületen. A pulthoz ugyan nem lehet odaülni de mindent látsz minden nyitott. Ezek a dolgok bizalomerősítő gesztusok, hogy a vendég láthatja, hogy mit kap és hogyan készül."

Jó helyen vagytok itt az Akácfa utcában?

Azt gondolom, ha jól viszed a helyet, ha olyat adsz ami tetszik vagy érdekes, akkor működik a látogatottság, tehát szerintem ez nem szorosan helyhez köthető. Sőt az igazán jó helyek egy kicsit eldugott helyeken vannak. Nyílván sokkal nemesebb és keményebb feladat ha olyan helyen nyitsz ahol nem sétál el naponta tízezer ember. Ezért kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk a konyhára, a hangulatra a design-ra, egyszóval mindenre ami a vendégnél szóba jön, hogy kedvessé váljon számára ez a hely. Például tisztában vagyunk vele, hogy a Gozsdu udvar mindent visz, de az egy teljesen más hangulat.

 

Beszéljünk végre a sörről. Hat sörcsapot láttam, megy mindegyik?

 img_8699.JPG

 

A Hekkelberg Fux sörét fogjuk folyamatosan tartani ivósörként és ezt fogjuk kiegészíteni mindenféle más izgalmas sörökkel. Az persze nem tudjuk megoldani, hogy azt az extrém sörkínálatot produkáljuk mint amit a Felniben, hogy 100 féle sör van a házban. Hat sör lesz csapon és kb. 10-12 palackos kiegészítő ízekkel. Azt gondolom, hogy van jó sör és van kevésbé iható sör, szeretnénk a jó söröket tartani. A csapokon nem hat lágert vagy hat ipát szeretnénk tartani, hanem izgalmas változatos kategóriákat.  

img_8706.JPG

A szórakoztatásról szólva, szeretnénk ha a sarokban fellépne stand upos vagy zenész.

Adódik egy kérdés a  Hopaholic itt van a szomszédban. Jó helyen nyitottatok?

Igen ezt nehéz nem észrevenni, mindig nyithat egy másik hely, ha nem mi akkor valaki más. Ha ugyanazt szeretnénk csinálni amit ők akkor nyílván bizarr lenne a felállás, de a mi terveink más irányúltságuak mint a Hopaholicé így azt hiszem mindenki nyugodtan és lelkiismeretesen végezheti a saját munkáját ahogy eddig.

 

Részemről a kóstolt sörök nem állnak közel az ízlésemhez, az ivósört erősen anyagtalannak találtam. De ez csak a nyitás, biztosan lesz változás. Az ételek viszont meglelpően finomak voltak. El kell ismernem a konyha kitett magáért. Jó kezdés, kíváncsi vagyok a folytatásra. Sok sikert Malter!

 img_8709.JPG