Forrásban a Csupor Craft Beer

Majd ha megnyit a First rendes sört főzők…ÁÁ! bevetted! :D

A Valamipa sör bemutatóján  Csupor Marcival beszélgettem, a Krak’n-ben.
Vanília, lassi, milkshake+ipa.
Eredetileg nem is így akarta, de aztán útközben jött, hogy ez annyira Csupor, hogy meg kellett tartania.

Ez tehát most akkor a First-ön kívüli Csupor.

img_9968.JPGIgen, majd lesznek események és hírek később a Firstről, most azonban kicsit megbolondulok a Csuporral, elmegyek még experimentálisabb irányba amíg a First meg nem nyit, hiszen azokat a söröket amiket állandóan fogok tartani nem fogom újrafőzni csak a nyitás után (Paripa, Bunny). Ezek a sörök a legismertebb, legmegbecsültebb Csupor sörök, ezeket állandóan akarom tartani, állandó minőségben. Ehhez pedig elengedhetetlennek érzem a First nyújtotta technológiai és higiéniai biztonságot ezért úgy döntöttem, hogy mostanában kísérleti jellegű söröket recepteket főzők inkább.

Valamipa:  25% búza, 5% zabpehely, 8,2 alk. % V/V ipa alapra helyezve.

Elvittem belőle egy kis részt haza, hogy ne a főzdében kelljen csinálnom a tejsav baktériumos erjedést, amit a joghurt baktérium csinál. Kicsit meg is lepett, mert annyira tisztán leerjedt, mintha sima sörélesztővel csináltam volna. Direkt be is oltottam az egyik vödröt laktobacillussal, ettől egy kicsit be is savanyodott. Ezután kapta meg a laktózt. Ettől milkshake, mert laktóz van benne. A Lassi pedig egy indiai fűszeres joghurtos ital.

img_9959.JPG

Nagyon szép a test, szűretlen. Miért kell bele a búza és a zabpehely?

Abszolút szűretlen jellegű, a búza miatt és a zab miatt egy kicsit zavarosnak is mondható. (a búza fehérjéje okozza). Ettől ugyanis megnő a teste a sörnek és sokkal több aromát tud kihozni a sörből. Mert nem egy lapos, szűrt vagy letisztult sör hozza az illatokat, aromákat, hanem a sűrűbb lé.

Egyébként kapott egy hidegkomlót, mert azelőtt olyan volt mint egy sima búza, erre kapott 10 gramm/L hidegkomlót és ettől meg is jött az IPA karaktere.

A búza miatt elég sokáig tartott az érlelés, január 29.-én főztem meg és most (márc. 17.-én) fejtettem le, mert búzánál az ülepedési idő hosszabb. Hagytam állni, letisztulni, hogy ne az élesztő domináljon benne, hanem a búza sajátossága.

Van értelme a magasabb búzás, zab tartalom miatt nagyobb Ballingról beszélni?

Végül is igen, mert a sör sűrűségét befolyásolja. 22-23 °-ról indult a Balling és 3,5 ° -nél állt meg az erjedés. Ami így egy jó leszáradt sör. A búza miatt alapból testesebb lesz egy kicsit több lesz benne a szárazanyag emiatt magasabb a Balling, viszont az alapsör maga egy eléggé száraz ízű sör volt, ehhez jól illett az édeskés ízért felelő laktóz a vanília és a joghurt.

A sör nekem nagyon kellemes vonal, nagyon jól érzem magam egy hidegkomlóval bolondított búza sörrel. Az édeskés íz kicsit idegen volt, de a testessége, és ízkombinációja miatt összességében az Untappd értékelésem: 4,25 pont.

 

Mostanában mivel foglalkozol? Stout mikor fog jönni?

Ez még félig titkos-félig nem titkos projekt, orosz sörfőző barátaink jöttek hozzánk akikkel megfőztem egy Russian Imperial Stoutot, ami igazából egy Russian Hungarian Imperial Stout lett, merthogy 12 %-os lett. Nagyon-nagyon fekete, nagyon robusztus. A poharat forgatva szinte sárga marad a pohár annyira sok benne a festőmaláta.

Kap elég érési időt?

Ezt január 19-20.-a körül főztük és a júniusi Főzdefeszten lesz bemutatva. Az még az extra benne, hogy egy 1000 literes tartályban 2,5 kg tölgyfa chips-et beáztattuk Csupor sör párlatba. A sör már le van szűrve és ezen a sörpárlatos tölgyfa chips ágyon érik a sör. Ami remélhetőleg sok bourbonos, sherry-s, tölgyes ízeket fog hozni a sörben.

First. Amikor láttam, hogy készültök kihozni a fémdobozos csomagolással nem hittem a szememnek. Ti lesztek akkor ebben az elsők itthon?

Reméljük, hogy ez így lesz, mert már többen készülnek rá. A piac már megértette a lényegét és reagálni fog a dologra. Mert, hogy a doboz lényegében több aromát tart meg, bizonyos íz hibák kiküszöbölhetőek, nem kap fényt a sör a dobozban.  Annakidején amikor bevezették az olcsósága miatt a dobozt, nem gondolták volna, hogy a szakma fogja isteníteni, mert sokkal minőségibb, frissebb terméket lehet vele kihozni.

A doboz felülete olyan mint egy nagy címke, nagy a felület, óriási lehetőség adódik egy grafikus számára a brand vagy a termék kifejezésére, én őszintén szemet gyönyörködtető alkotásokat várok.

Június első felére van betervezve az indulás, addig még sok minden történhet, de nem akarunk félkészen megnyitni és stresszelni az esetleges hibák miatt. Mindent hagyunk kiérni, a profizmust szeretnénk előtérbe helyezni, hogy több oldalról is legyen ellenőrizve a rendszer.
Egy dolog biztos, ha megjelenünk dobozzal, nekünk lesz elsőként saját nyomtatott dobozunk, a többieké biztosan címkézve lesz, mert ez nagyon drága mulatság: 150.000 dobozt kell megrendelni előre, hogy saját design legyen rajta. Ezt a költséget egyszer be kell nyelni és onnantól lehet tolni .

A szerk: A First egyébként négy féle sörrel azaz négyféle design dobozzal fog indulni.

doboz_uveg.png

A design meglehetősen visszafogott. Miért?

A First-nek az a célja és ez egy jó háromnegyed éve érik már bennünk, hogy olyan emberekkel szeretnénk megismertetni a craft beert akiknek abszolúte esélytelen lenne találkozniuk vele, mert mondjuk nem Pesten laknak, nem mennek be egy kézműves sörözőbe, stb. emiatt egy érthetőbb arculatot is kellett neki választani, mert valószínűleg egy pl. Mikkelller vonallal nem lenne érthető a sör megjelenése egy csomó embernek és emiatt az ízek és illatok is olyanok lesznek, hogy nem akarjuk a határokat feszegetni. Lesznek extrém sörök, lesznek nagyon extrém sörök is, erre vannak tervek is, járjuk a különböző országokban a főzdéket, rengeteget kóstolunk, hogy mi az a tiszta vonal ami a First-be illik.

Gyakorlatilag a First azt akarja képviselni, mint ahogy Angliában is lehet tapasztalni, hogy a legkisebb bódéban, boltban  is lehet kapni egy jó kézműves-craft sört, ugyanúgy mi is szeretnénk ha a First-el olyan helyeken is hozzá lehessen jutni a söreinkhez ahol eddig ez nem volt lehetséges. Tehát ha egy boltban lehet kapni söröket akkor nekünk meg kell oldani, hogy ott kapni lehessen First sört is.

Mi lesz a kapacitása a Firstnek?

Na ez most jó nehéz kérdés, mert most gondolkodunk kisebb szériás szezonális sörökhöz való kisebb tartályok vásárlásában, de valószínűleg egy olyan 50-60 ezer liter lesz havonta a terveink szerint. Ez még az induláskor, de még az idén sem fog megvalósulni. Piciben indulunk el és nagyon komolyan rákészülünk a minőségi reprodukciós vonalra. Elsőrendű a tisztaság és a berendezések kapacitásának maximális kihasználása.

A Firstnél a tulajdonosok elkötelezett hozzáállása engem is megdöbbentett, hogy én aki 2-3 éve gyakorló főzőként láttam már külföldön is itthon is nagyon sok főzdét és Gergő-ék akik 2-3 éve csak a sör szeretete miatt csinálták a Budavári sörfesztivált, hogyan mélyültek el nagyon komolyan ebbe a dologba és milyen magas igényeket akarnak megvalósítani ami engem is egyébként jól nevel és formában tart. Ez egy tök jó dolog és ahogy te is mondtad- van a Csupor vonal az az én vonalam, azt nem adtam el és nem is fogom eladni és  a Firstben is fogom csinálni amit elfogadtak  a tulajdonosok és még tetszik is nekik –bár tudják, hogy vannak megosztó dolgai a Csupornak, de hát ez is én vagyok.

img_9982.JPG

A First azért is jó, mert nyílván próbálkozhatok saját újabb és újabb típusú sörökkel, -de az hihetetlen nagy kihívás volt, amikor azt mondták nekem, hogy főzzek nekik négy alapsört: Pilsner, APA, IPA és egy meggysör. Na ez utóbbi volt a legnagyobb kunszt, - ez még egy alakuló receptúra- hogyan tudunk egy természetes alapanyagokból, tartósítószer, pasztőrözés és mindenféle egyéb nélkül előállítani egy olyan meggysört ami érthető és mégis az a belgásabb vonal ahol édeskésebb-savanykásabb  az íz és nem az a száraz –már szinte gyümölcsös boros vonal- amit  sokan csinálnak.