A sör neve Sabotage

...sabotado, sabotaje, саботаж, ukuketula, diversija, sabotage...

Kelemen Ottót nem kell bemutatni, a sörkedvelőknek, de mostanában nem sokat hallottunk róla. Kb. egy éve volt utoljára gerilla söre. Most januárban kezdett el dolgozni a Brewie-nál félállásban és mellette mester képzést is csinál a BME-n. A saját márka (O.K. Brewery) a suli és a Brewie, ebből kellett választania kettőt, hogy beleférjen az idejébe. Így a saját sört adta fel.

A parttalan örömködésben-vegyészkedésben ami az ízek és aromák orgiáját jelenti, mostanában észrevehető egy egyszerűbb vonal. Észre kell vennünk ugyanis, hogy ivósörökre is van igény. Illetve leginkább ezekre van igény. Kelemen Ottó sörbemutatóján jártunk a Sörsajtban: Sabotage

Akkor most hol is vagy?

img_0118.JPGJött egy lehetőség, hogy a Bázis Sörfőzdénél nem mindent nekem kell csinálnom, hanem segítenek nekem és így mégiscsak könnyebb. Ott voltam a főzésnél a hidegkomlózásnál, segítek az értékesítésben, tehát nem egy teljes állás, a fontosabb dolgokban segítek csak.

img_0115.JPG

Sabotage. Mit akartok szabotálni?

A tradíciókat akartuk szabotálni. Ez egy egyszerű bécsi láger, aminek le kellene tisztulnia viszont a hidegkomlótól elég zavaros. Amerikai és német komlókkal van hidegkomlózva, két hónapot töltött tartályban nulla fok körül. Német Hallertau Mittlefruh és amerikai Citra komló van benne.

Szűretlen és opálos, vagy ténylegesen zavaros, használható ez a terminológiai meghatározás?

Ténylegesen szűretlen, de a hidegkomlózás adja leginkább azt az opálos zavarosságát. Amit ha kivettünk volna belőle akkor ízeket és aromákat vesztünk. A láger alap tükrös volt.

Ahogy iszom, érzem az édes malátás ízeket.img_0177.JPG

Egyrészt sok karamell maláta van benne, ahhoz képest, hogy ez egy egyszerű bécsi láger és elég sokat forraltuk így egyszerűen karamellizálódik a cukor. Január végén, február elején főztük, tehát most olyan két hónapos a sör. Nem nyárra készült, hanem belevágtunk és amikor időnk volt rá megfőztük.

Mennyi főzet készült most ebből a Sabotage-ból?

450-500 liter között. A Bázisnak ezer literesek a tartályai.

Ez szerinted ki fog tartani egy olyan másfél hónapig?

Neeem, ez szerintem két hét. De ez olyan próba, hogyha bejön és szeretik az emberek, akkor főzök még. Ha nem jön be akkor főzök mást.

Nevezted ezt a sört a házisörfőzők versenyén?

img_0124.JPGIgen, de nem ért el eredményt. Kb. 6-7-8 nevezett sör volt ebben a kategóriában, mivel kevés induló volt, ezért csak az első helyet hirdették meg. Beszéltem utólag az egyik bírálóval Takács Péterrel aki azt mondta, hogy zavaros, kevés benne a szénsav és ez hiba, de amúgy egy korrekt sör. De lehetne jobb is.

BJCP szerint egy láger ne is legyen zavaros, de a zsűri úgy látszik ebben nem ismer tréfát, nekik ez nem volt jó pont, pedig a test izei zamatai így jobban előjönnek. A test picit lehetne több, de ízében hoz valami újat és jót, a szénsavasságra pedig ha odafigyelnek nem várt magasságokba repíti a sört. Jó a recept, csak finomítani kell rajta. Nekem picit volt egy kis savanykás íz is benne.

Untappd értékelésem: 3,5 pont.
ABV: 5,3%  IBU: 35

img_0132.JPG