Christmas Hoppuding a Hopfanatic karácsonyi söre

Komlópuding és egy nagy kanál karácsony

A Hopfanatic sörfőzdéből érkezett egy különleges karácsonyi sör kóstoló. A karácsonyi sörök mindig érdekesebbek, izgalmasabbak, mint a többi, van rá idő felkészülni, jó előre kitalálni. A beletett drága és jó cuccok mindenképpen megérdemlik, hogy beszéljünk róla.

img_2199_1.JPG

Tulajdonképpen ez a letisztult címke design egyszerűen pont arra utal, hogy gyere és nyiss ki...nem a megjelenésével akar hivalkodni.

A sör illata szenzációsan gyümölcsös fűszeres. Jön a szilva, a mézeskalács és a szegfűszeg. Nagyon kellemes letisztult aromák ezek, amelyek leginkább a kitöltés első öt másodpercében intenzívek, utána finoman halványulnak. Megjelenése sokat sejtető sötét borostyán.

Az íz gyümölcsös-fűszeres jegyekkel indul, amelyek nagyon finoman, letisztultan jönnek elő. A korty közepén érzek egy olajos meleg testet, amit nagyszerűen tol a magas alkohol. A végén pedig érkezik a kesernyésség, amiben nagyszerűen keveredik a hidegkomlózás, a kakaóbab vagy a fűszeresség okozta szárazabb íz érzet. Ez a lezárás alapjában adja meg, hogy ebből a sörből kortyolgatni kell.

Untappd értékelésem: 4,0
ABV 10,5  IBU 120  EBC 30
0,33L, ajánlott fogyasztási hőmérséklet 14 C°

 

Komlópuding és egy nagy kanál karácsony amiről Kiss Tamás beszél:

"Mivel hamarosan itt a tél és a karácsony, készültünk mi is egy kis ünnepi nedűvel. Fel szerettünk volna dobni minden koncepciót, és valami újat szerettünk volna, ami nagyot üt. Sokat gondolkodtunk milyen irány lenne a megfelelő? Igen, nem szerettünk volna stoutot, van az elég, meg lesz is megint (erről majd később), belga irányt is elvetettük hamar, mert nem trendi. Legyen IPA, ha már Hopfanatic, de ne a szokványos, legyen benne csavar. Imperial mindenképp! Tegyünk bele gyümölcsöt, olyan téli fajtát, na, ez lett a füge. Franciaországból rendeltünk kiváló fügepürét, ami enyhén szólva is megdobta a sör értékét, és hát az ízében is jótékonyan hat. De ez nem volt elég, így egy kis madagaszkári kakaóbabra tettük pihenni, és meg is hidegkomlóztuk. Ja a komló, ehhez a gyümölcsös karakterhez az Amarillo és a Mozaic kettősét választottuk, ami rohadt jól dolgozik együtt. Raktunk még bele 10.5% alkoholt, hogy ne fázzunk. Azt hiszem sikerült az eddigi legizgalmasabb ipánkat lefőznünk, ami egyben a legköltségesebb is, de egy percig se bánjuk.
A végeredményt pedig December  első napján kóstolhatjátok."