Top10 magyar kisüzemi sörfőzdék rangsora 2018 Q2

Untappd -közönség- értékelés alapján

Nézzük meg a hazai Top10 főzde ranglistát az Untappd sörértékelő közösség magyar főzdéket is rangsoroló eredményei alapján. Az értékelés tehát a sörökre érkezett, mely eredmények alapján a főzdék is rangsorolva lettek. (Untappd értékekés mi az? -ha legalább már 1000 értékelés érkezett rá és legalább 5 féle söre van a főzdének).

img_2478.png

ELŐZETESEN EGY KIS GYORSTALPALÓ: mi az, hogy sörértékelés? Hogyan lesz egy sörnek pontszáma? Impavidus kolléga pontozását ajánlom.

Illat 1-10.-ig, Megjelenés: 1-5.-ig, Íz: 1-10-ig, Szájérzet: 1-5-ig, Összességében: 1-20-ig. Ezek átlaga adja a végső pontszámot. Elméleti max: 5 pont.

0,0 - 2,0 pont: - Soha az életben nem iszok belőle többször. 2,1 - 2,8 pont: - Víz helyett, folyadékpótlásként iható, de ha tényleg sört akarok inni, nem ez lesz az. 2,9 - 3,4 pont: - Bármikor iható, finom, de nem kiemelkedő, ez a minimum amilyennek egy sörnek lennie kell. 3,5 - 4,2 pont: - Igen, ezekkel a sörökkel már el lehet kezdeni a megvesztegetést. Meggyőző sörök. 4,3 - 5,0: - Az istenek is ezt isszák.

Nézzük akkor a legeket. A friss, 2018 június 16.-i eredményeket mutatja a táblázat. A fél évvel korábbi TOP10 elemzésemben az eredményeket ebben a cikkben olvashatjátok. A friss TOP10 táblázatban nyilakkal jeleztem, hogy emelkedett vagy éppen hány pozíciót vesztett a korábbi állapothoz képest. 

 TOP10 Főzdék: LEGMAGASABB PONTSZÁM 

Az eredmények azt az abszolút erősorrendet mutatják, amit a sörfogyasztók egyértelmű pontozással jeleznek. Ha az adott főzde bérmelyik sörét kóstolták és csekkolták, akkor ezeket a pontokat
egy spéci algoritmus alapján az Untappd átlagolja. A főzde mögött a zárójelben levő számok ezt jelzik (pl. Brew your Mind: 3,977. A 6,294 ratings pedig a szavazatok számát mutatja. A szavazatok száma nem jelenti automatikusan a főzde jó helyezését, a magas kóstolási értékelés tudja a legjobban emelni a helyezést.)
 top_10_2018_finish.png

Forrás: Untappd 

 Ime a levonható következtetések: zárójelben a 2018 januári adatokat mutatom.

A Brew Your Mind stabilan tartja az első helyét. Csak két sörrel emelte a tétet a fél évvel ezelöttihez képest (17 féle sör) a főzde söreire érkező értékelések száma pedig majdnerm megduplázódott. (3.972-ről)
A Balkezes sem ontotta az új fejlesztéseit, neki is két sörrel növekedett a szortimentje. (11 féle sör). Majdnem ezerrel nőtt a főzde söreire leadott értékelések száma (3.830-ról)
A TuffBuzz-t külön ki kell emelnem, mert üstökösként robbant be a 3. helyre a 10. hely atti "mélységből", letaszítva így a 3. helyen tanyázó Csupor Sör "műveket"
Ha jobban szemügyre vesszük a friss eredményeket, szembetűnő, hogy a lista első négy helyezettje nem is sörfőzde hanem gerilla. A 10-es lista egészét nézve -Armandót és Róth Zolit is számolva már több mint a fele ilyen!
Ez azért nem feltétlenül rossz az állandó főzdéknek, mert a gerillák pont ezekben -és még néhány másik helyen- főznek, azaz a technológiát, a szakértő kezeket, az odafigyelést a főzdék adják, csak a recept a gerilláé. Másfelől a gerillák vállalják a pénzügyi kockázatot, ha nagyon jó a recept akkor örül mindenki, ha nem, akkor csak a gerilla bánkódik, a főzde pénzénél van. Továbbá a főzdére is jótékony hatással van a gerillák munklálkodása, mert a főzde előbb vagy utóbb beveszi a repertoárba a nagyon jól szereplő különleges receptek alkatrészeit. Szóval ez a kettősség, nem a főzdék ellen dolgozik, de mindenképpen elgondolkodtató.
A rating pontszámok abszolút értékei is jelzés értékűek, (azt azért ne felejtsük el, hogy átlagolt számokról van szó), még a magyar legjobb gerilla formáció is csak alulról súrrolja a 4 pontot. A fogyasztók vagy nagyon óvatosan adják a pontokat, vagy ennyit ér a legjobb sör is itthon.
A jelszó továbbra is kóstolni, kóstolni és megint. Ha javasolhatom csapolt söröket, mert a mindenféle szupermarketben található üveges, dobozos (!) még a legjobb magyar kisüzem-kraft-craft sör is gyorsan felejthetővé válik, közben pedig egy rakat pénzt hagytál a kasszánál. A beharangozott sörbemutatókon, eseményeken is könnyedén felmerül a túl korán lefejtett sör, érhetett volna még egy kicsit, stb. Szóval a minőség elég hullámzó, mindenképpen érdemes figyelni a változást.
img_20180414_155034_kicsi.png