Hedon Katalin Cárnő Stout és Indian Summer IPA

kozos_1.png

A Hedon főzde indulásakor talán még csak néhány komolyabb stout versenyzett egymással a piacon, az elsők egyike a Katalin Cárnő volt.  Már az első főzet megjelenésekor szerethető volt erős malátás testéért.
Az Indian Summer pedig most nagyszerű ellenpont lesz, mert az East Coast hagyományokra támaszkodva ugyan egy malátásabb testű, lágyabb ízvilágú, de mégis egy IPA-ról beszélünk.

img_2701.JPGFotó: Salbandy

Katalin Cárnő, Foreign stout

 

Blog: Változott valamit a Katalin Cárnő?

herman_norbert_1.pngHermán Norbert János (HNJ), a Hedon Sörfőzde vezetője:
A Katalin Cárnő receptjén semmit sem változtattunk, mind a technológia, mind az összetevők ugyanazok mint a amikor kikerült először a Hedontól. Pontosabban a besorolása változott. Az akkori kategória, hogy Russian Imperial Stout nem fedi le a sört, mert nem annyira magas az alkohol tartalma. A 6,5% V/V inkább a Foreign Stout kategória mint RIS.
De elárulhatok egy titkot, hogy elkészült egy igazi RIS a főzdében, ami majdnem veri a 10%-os alkoholtartalmat.

Blog: Ez majd egy különleges kiadás lesz? (RIS)

HNJ: Igen abszolút, teljesen más, mint a Katalin Cárnő. A Katalin Cárnőnek megvan a saját helye, most már szeretnénk egy igazi RIS-t, ami nagyon izgalmas ízeket és nagyon nagyon mély barangolást enged meg a csokoládé világában. Ami a krémességet, testességet és édességét adja az csak a maláta lesz.

Blog: A kávésságot emelnéd ki vagy a csokoládésságát, mert a kettő ritkán jelentkezik intenzíven együtt.

HNJ: Én inkább a határozott kávét emelném ki.

img_2994.JPGFotó: Salbandy

KSN blog kóstolás: Katalin Cárnő, Foreign Stout

Illat: Pörkölt malátás, kakaós-csokis, picit dohány illat.
Szín: Tömör fekete test, barnás habkoronával.
Íz: Határozottan pörköltmalátás, keserű csokoládés íz pici kávéssággal. Az ötféle maláta teszi a dolgát. A korty végén érezhető kesernyés ízeket azonban szerintem a a Magnum komló keserűsége erőteljesen megtolja. A maradék halovány cukrosság azonban még éppen kézben tartja a dolgokat.
Az ízérzet legjobban 15° körül adja ki legjobban magát, erre feltétlen figyeljünk a kóstoláskor.

Alkohol: 6,5% V/V
IBU: 80
Maláta: Vienna, Pilsner, Goldswaen red, Classic, Brown supreme, Black swaen black, Roasted barly.
Komló: Magnum, Brewers gold

 

 Indian Summer, IPA

img_2696.JPGFotó: Salbandy

 

HNJ: Nemrég volt egy érdekes beszélgetésem erről a sörről egy kollégával, hogy hívjuk e dupla ipának, vagy ne. Meglehetősen a határon van, elég magas az alkohol tartalma, nem emeltünk rajta cukorral, csak a malátából kapja ezt. Itt van egy 70-es IBU-ami nagyon kellemes keserűséget jelent az édes íz mellett.

Blog: Valószínűleg éppen ezért maradt minden a recept szerint, mert egyensúlyban van. Hogyan lett komlózva?

HNJ: Cascade, Amarillo, Magnum komlókkal főzve és az előbbi kettővel hidegkomlózva.

img_2816.png

 

KSN blog kóstolás:

Illat: Tiszta, szép malátás, édeskés, mézes-virágos illat.
Szín:  Világos borostyán szín, szűrt, tükrös, áttetsző.
Íz: Ízben ugyanaz az illat köszön vissza, A fűszeres malátás édes alapot éppen jól ellenpontozza a komlók keserűsége, úgy, hogy az édes malátás jelleg marad a domináns. Korty után a fanyar kesernyésség megmarad, a magnum komlóból érzésem szerint egy leheletnyit el lehetne venni. Nagyon jól itatja magát! :D
Alkohol: 6,8% V/V
IBU: 70
Maláta: Pale, Vienna
Komló: Cascade, Amarillo, Magnum.

 

Két IPA stílus amiről tudnod kell.

East Coast vs. West Coast IPA

img_2817.png

Két eltérő IPA kategóriáról van szó. Az East Coast IPA alap sörlé kevéssé van leerjesztve, ezért sokkal malátásabb központú, ennélfogva édeskésebb jellegű. A komló keserűsége harmonikus, inkább zamatos virágos, citrusos és gyümölcsös. A West Coast IPA ennek tulajdonképpen az ellentéte, az erőteljes brutális komlózás gyakorlatilag a háttérbe szorítja a malátásságot. Ezek az amerikai komlók is citrusosak, de inkább szárazabb, földes jegyűek, nehezebb aromákkal, pl. grapefruit.

*Kedves Olvasó!  A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a jobb felső sarokban a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!

img_2997.JPGFotó: Salbandy