Hedon Vertigo az újragondolt láger és Szergej az ütős stout

nyito_finish.png

A Hedon négyes sörbemutatóján jártunk. A Sas utcában lévő taproomban négy sör mutatkozott be. A következőkben az újragondolt Vertigo lágerről és Szergej az ütős fenegyerek stoutról olvashattok. (Egy másik posztban fogunk hírt adni a további két vadonatúj sörről- Aunt Mary -Sour Cherry IPA és párjáról az Uncle John -Milkshake IPA-ról. A folytatás tehát ITT!!)

masodik_finish.pngFotó: Salbandy

Tehát Vertigo és Szergej.
Két jobban homlokegyenest ellenkező irányba mutató stílust nehéz találni. A Vertigo egy Inda Pale Lager, (IPL), azaz egy Hopláger. (A címkén sajnos nyomdahibás a típus neve) A hagyományos láger alapon komlós illatok és aromák ragyognak fel, míg a Szergej egy Russian Imperial Stout (RIS) egy igazi éjfekete nagyágyú, a kategória minden gyönyörűségével. 

A Hedonnak voltak és vannak természetesen újhullámos sörei, de a hagyományos láger gyökerektől nem akar elszakadni. Teljesen jó ötletnek tartom, hogy a főzde a teljes magyarországi piacra tekint nem pedig csak a sör ínyenceknek szeretne izgalmas söröket készíteni. A lágert kihagyni csak a divat miatt nem szabad. Rengetegen vannak akik sokkal apróbb és kisebb lépésekkel tudják csak követni a sörforradalom eseményeit. Az állítást a főzde balatonvilágosi elhelyezkedése még reálisabban igazolja, hiszen a Balaton és a régió, de általánosan az egész felvevőpiac fogja diktálni a Hedon sörök irányát.

Hermán Norbert Jánossal (HNJ) beszélgetek a Hedon Sörfőzde vezetőjével.

Mi az irány a Hedon számára?

herman_norbert_1.pngHNJ: Nem kerülünk előbbre, ha csak USA copy-paste söröket csinálnánk éppen ezért hangsúlyt fektetünk a tradíciókra a hagyományra és majd látni fogjátok a balatonvilágosi főzdének merítenie kell azokból láger tradíciókból ami közel áll a fogyasztók többségéhez akik lágeren szocializálódtak. A fogyasztók a nyitottságuk mellett ragaszkodni fognak az ismerősebb ízekhez és típusokhoz. Tehát visszanyúlunk a láger alapokhoz egy kicsit másképp értelmezve.

A Vertigo IPL egy nagyon izgalmas sorozatnak lesz az első eleme, amiben egy láger alapsörön keresztül szeretnénk bemutatni a komlók sajátosságait. Most elkészült egy íz világ aminek a keserűségét a Magnum adja meg és a magát a komlós fűszerezettségét, aromáit-illatát a Cascade és Ekuanot komlóknak köszönheti.

De továbblépve szeretnénk még több komló fajtát bemutatni láger alapokon, hogy az emberek tudják, érezzék, hogyan változhat egy íz világ egy csipetnyi másmilyen fűszerezéssel, komlóval.
Kiemelném a színét ennek a sörnek, mert gyönyörű. A Munich light és egy leheletnyi Hell maláta kellemesen sötétebb színeket ad ez így eléggé kontrasztos a sápadt világos lágerekkel.

Láger sör újragondolva, összetettebb malátaprofillal és alaposan hidegkomlózva.  

img_3009.JPGFotó: Salbandy

KSN blog kóstolás: VERTIGO -IPL (India Pale Lager)

Illat: Láger illat.
Szín: Nagyon szép malátás, világos borostyán.
Íz: A korty elején egy mézes, virágos ízzel érkezik a sör, a korty után pedig a hidegkomlóból áradó fanyarabb fenyős, citrusos kesernyés aromák érkeznek. A keserű komlóssága szerencsére nagyon kordában van tartva, alig érezhető. Nagyon jól csúszik! A Vertigo eredeti változata -már nincs gyártásban- abban különbözik a mostani változattól, hogy az egy sima láger sör volt. Hatalmas tehát a változás az új sör előnyére.
Alkohol: 5,9 % V/V
IBU: 60
SRM: NA.
Maláta: Pilsner, Hell, Münnich light és Búza maláta
Komló: Magnum, Cascade Ella, Ekuanot

 

Szergej -Russian Imperial Stout (RIS) 

img_3034.JPGFotó: Salbandy

A Katalin Cárnő után kellett egy igazi RIS. Mikor kezdtetek erről gondolkodni?

img_3041.JPGHNJ: Tavaly novemberben. Tegnap került palackba, jó két és fél hónapot érlelődött a sör.

Tehát akartatok készíteni egy tartalmasabb, minden szempontból különlegesebb fekete sört.

HNJ: A cél az volt, hogy készíteni akartunk egy igazán ütős, erős, valódi Imperial Stoutot. Az volt a főszabály, hogy ne kerüljön előtérbe az alkohol, mert egy könnyen iható, jól csúszó sört szerettünk volna ebben a kategóriában. Ezért is nem törekedtünk a kategória alkohol csúcsának a döntésére sem.

A 9,2 alkohol tartalommal szerintem sikerült az ütősséget létrehozni. Az érlelési idő alatt kaptunk egy olyan összeérett stoutot, ami úgy gondolom, hogy itatja magát, könnyen iható, -annak ellenére, hogy ez egy nehéz sör- mégis észrevétlenül benne van a magas alkohol, és egy nagyon harmonikus csokoládés kávés ízkavalkádot kaptunk. A komlózás ebből a szempontból nem érdekes, mert csak Magnum komlót használtunk, a maláta összetétel a különleges és hangsúlyos. A zabpehely mellett hatféle malátából készült a sör.

img_3159.JPGFotó: Salbandy

A zabpehely a krémesebb testet adja?

HNJ: Igen, nem szerettük volna, hogy milk stout legyen, ezért laktóz nem került bele, mégis egy kicsit csúszósabb lágyabb ízérzet terveztünk, ezért döntöttünk a zabpehely mellett. Szőlőcukrot (dextróz) használtunk a magasabb alkoholtartalom elérésére, mert nem szerettük volna túlmalátázni a sört. A kihozatalt rendkívül megdrágította volna. Nem ez volt a cél.

Én úgy éreztem, hogy egy kicsit a Magnum megtolta a sört a keserűség felé. Mintha kicsit több lenne mint kellene. De lehet, hogy a testesség miatt mégis szükséges.

HNJ:61-es IBU-ja van a sörnek.

Nézzük a sört, azaz először a címkét. Szergej a rapperek hagyományos háromcsíkos susogójában guggol,  körülötte bézból ütők és szotyimagok röpködnek. Szergej tipikusan szláv pózban guggol, a teljes talp és a sarok is a földet érinti. Ez egyfajta szláv pihenő, sziesztázó testartás (angolul: squat), amiből veszély esetén könnyen felvehető az álló testhelyzet.

SQUAT

Itt egy videó a SQUAT-ról, mi is ez, ahogy az igazi szlávok csinálják mint pl. Boris, aki persze akár lehetne Szergej, Iván vagy Orilomoj. :D

A Szergejből lesz speciális edition ami esetleg hosszabb érlelést kap?

HNJ: Egyelőre nincs tervben, mert úgy gondolom, hogy ennyi idő elegendő, hogy általánosságban a legjobb formáját már most megmutassa. A főzési terveinkben szerepelnek hosszabb érlelési idejű stoutok, ezeket mindenképpen a téli időszakra fogjuk majd időzíteni, hiszen a nagy söröket ekkor kell elővenni és a közönségnek megmutatni.

 img_3093.JPGFotó: Salbandy

KSN blog kóstolás: SZERGEJ -RIS (Russian Imperial Stout)

Illat: Pörkölt malátás, kakaós-csokis, kicsit likőrős alkoholos illat.
Szín: Fekete test, barnás habkoronával.
Íz: Határozottan pörköltmalátás, tejszínes csokoládés erős kávéssággal. Habos, krémes korty. Picit édesebb ízzel indít, de ez átfordul a korty végére keserűbbé. A Szergejt összehasonlítva a Katalin Cárnővel, kicsit vékonyabbnak érzem. Alkoholossága érezhető, de nem szembetűnő, "nem lóg ki".  Mégis mintha érezni lehetne, hogy az Imperial kategória eléréséért beáldozták a malátatömeget. Ugyanakkor el kell mondani, hogy a stoutok nagy többségénél a cukor, kandis cukor használata teljesen megszokott dolog.
A következő főzet érlelése egészen biztosan hosszabb lesz, így kellő idő fog a rendelkezésre állni, hogy még különlegesebb ízek és aromák bukkanjanak fel, érdemes lesz várni az élelt verzióra. Információim szerint valamikor év végén lesz Szergej legközelebb.A téli időszak nagy söre ez lesz a Hedonnál.
Az ízérzet legjobban 15° körül adja ki legjobban magát, erre feltétlen figyeljünk a kóstoláskor.

Alkohol: 9,2% V/V
IBU: 61
SRM: 63
Maláta: 6 féle
Komló: Magnum

 

A cikk a bemutatóról ITT folytatódik!!!

 

A Hedon új négy söre: Vertigo Inda Pale Lager, Uncle John Milk Shake IPA, Aunt Mary Sour Cherry IPA, Szergej Russian Imperial Stout.

img_3160.JPGFotó: Salbandy 

 Játék! Játék!  Játék!  Játék!

 

belépés itt a NYEREMÉNYJÁTÉKBA!

red-arrow-segmentspoint-up_orig_gif_lefele.gif

Játsz a KSN bloggal és NYERJ két darab FREE belépőt az INDOOR IV-re. A játék helye: a KSN blog Facebook oldalán! (Nyeremény: 2 db ingyenes elővételi napijegy Február 15.-re vagy 16.-ra) A játék zárása: Február:12. 20. óra.
Sorsolás: 21 óra. Nyertesek kiértesítése messenger üzenetben.