Beszélgessünk a sörről 3.0

index33.jpgKét nagyon jól sikerült beszélgetésen vagyunk túl (1.0 és 2.0), a második már zsúfolt ház előtt zajlott - korábbi cikkünk 2.0 itt-, és úgy érezzük, ezúttal sem lesz kisebb az érdeklődés a sörös-tematikus konferenciánk iránt.
A téma ezúttal az örökké vitákat kiváltó szubjektív játék, a sörök értékelése, minősítése, az ehhez szorosan kapcsolódó versenyek, sörpontozó honlapok lesz, lesznek. (Fotó: Salbandy)

Négy vendéget hívtunk: A vendégek balról jobbra: Kresák Gergő hivatalos BJCP-sörbíráló, "Rage" Untappd magyarországi koordinátora, "Szami" Ali Rawech -HopTop Brewery és "Pif" Vásárhelyi István -Sörbúvár, a házigazda Reczer Gábor.


brewer1.jpgAli Rawech, vagy ahogy mindenki ismeri, Szami, a HopTop Brewery tulajdonosa azért kapott meghívást, mert a magyarok közül az ő söre nyerte el eddig a legmagasabb presztízsű díjat nemzetközi sörversenyen. Mi ez a díj, melyik sörrel érte el, és mit kell tudni a hazai, illetve a külföldi sörversenyekről, indul-e idén is ilyeneken, és mi értelme nevezni? (korábbi cikkünk "Bronzért futott a Midnight Express" itt)

A tény: Európa legnagyobb (European Beer Star) sörversenyén a HopTop Brewery a Midnight Express nevű söre bronz érmet nyert dry stout kategóriában.

display.JPG

Az indulásunk. Nem egy régi sörfőzde vagyunk 2016 augusztus 19.-én jött ki az első sörünk. Én egy teljesen másik területről keveredtem a sörfőzés világába, nem ez az eredeti szakmám. Még visszább ha megyünk, nem voltam előtte sörfőző, de még gerilla sem. Minden újdonság volt számomra.

Körbekérdeztem és Magyarországon volt egy két helyen verseny, amikről nem voltam benne biztos, hogy jó visszajelzést fogok kapni, azért mindenféleképen egy külföldi versenyen szerettem volna elindulni. Igen, de melyiken? Fogalmam sem volt, még jó, hogy a Főzdeparkon belül voltak tapasztaltabb sörfőző szomszédok és ők mondták, hogy induljak ezen. (Europian Beer Star).brau_2016_3218.jpg

Úgyhogy befizettem a díjakat és elküldtem a söröket. És ez azért volt érdekes, mert ahogy mondtam aug19.-én jöttünk ki az első sörökkel –még akkor címkéztünk és aug 31.-ig kellett elküldeni a söröket bírálásra.

A világon a második legnagyobb sörverseny, a legtöbb jelentkező itt van, illetve nem osztályozó verseny, hanem a ténylegesen az adott kategóriában összesen három érmet adnak, bronz, ezüst és arany érmet. Minden földrészről 44 országból. Olyan nevekkel versenyeztünk együtt, mint Sierra Nevada vagy Bedrock. Ebben a kategóriában az elsők amerikaiak, a másodikak hollandok  lettek,  a harmadik helyet mi, egy magyar főzde kaptuk.

A versenyről: 2004 óta rendezik meg ezt a versenyt, soha eddig nem volt még itt magyar díjazott. Ez a bronzérem azért fontos nekünk, mert ha összehasonlítjuk egy másik bármilyen versennyel világos lesz, ez a verseny azért nagyszerű, mert az egész világon lehetett nevezni és ebből a mezőnyből kapott harmadik helyezést a sörünk.

Milyen hozadéka van egy ilyen díjnak?

Hozadéka is volt a díjnak, rá két napra Kanadából megkerestek minket és azóta is vásárolják a söreinket.

Magyarországon mennyire számít egy ilyen díj?

Mivel nem nagyon ismert, általánosságban nem sokat. Akik komolyabban érdeklődnek a sörök iránt a geekek, vagy mint ti a közönség, számotokra biztosan értékesebb, mint aki bármilyen egyéb megfontolásból veszi le a polcról a sört.

Szerintem sokkal fontosabb egy díjnál itthon, hogy valaki milyen marketing tevékenységet folytat kifelé.

Innentől vázlatosabb a tudósítás.

 

Kresák Gergő hivatalos BJCP-sörbíráló. Összesen két magyar mondhatja el magáról, hogy a Beer Judge Certification Program névre hallgató független nemzetközi szervezet vizsgáját letette. A többek között a sörök általánosan elfogadott kategorizálását, osztályzását is elvégző BJCP megkerülhetetlen intézmény a craftsörök világában. Hogy miért is, illetve hogy miket is csinálnak, arról nem kevés szó esik majd az eseményen.

img_3480.JPG(Fotó: Salbandy)

A sör értékelés megkerülhetetlen sarkalatos pontja a BJCP. Egyre többen ismerkednek vele, de még mindíg nem elegen.


Rage egy szintén megkerülhetetlen online alkalmazás magyarországi helytartója. Az amerikai Untappd villámkarriert futott be Európában és hazánkban is. A legfontosabb sörközösségi médiaeszközzé vált, milliók értékelik a világ szinte összes sörét rendszeresen rajta. A működéséről, jelentőségéről, használati módjairól beszélgetünk.

A beszélgetésen pro és kontra elhangzott az értékelés szubjektív és objektív volta. Jó lenne kategóriák szerint értékelni és nem pedig szubjektív módon. Mert ez torzítja az eredményt. Az Untappd felhasználók jó része nem ír semmit az értékelés szöveges részéhez.

img_3478.JPG(Fotó: Salbandy)

Vásárhelyi István, alias PIF sok szállal kapcsolódik a kisüzemi sörös kultúrához. A Sörbúvár blog szerzője, sörgasztronómus, gasztroblogger, de elsősorban azért hívtuk meg, mert barátaival egy igencsak nagy vihart kavaró szakmai sörkóstolót tartanak minden évben. Itt sok szempontot figyelembe vesznek, nem csak a saját pontozásukat. Az idei tapasztalatokat PIF megírta a blogjában, Az ország söre címen. Ebből kisebb cirkusz keveredett.

img_3476.JPG

Beszélgessünk a sörről 3.0 közönsége. Fotó: Salbandy

indexkep.jpgBeszélgessünk a sörről 3.0  Fotó: Salbandy

A diskurzust ezúttal is Reczer Gábor, a Reczer Ser sörfőzője vezette, (aki így fél kézzel is simán levezényelte a műsort.) :)

(A meghirdetett esemény linkje: https://www.facebook.com/events/1058276177688596/)


A belépés és az eseményhez tartozó sörök kóstolása ezúttal is térítésmentes volt, de a korlátozott helyek miatt erősen ajánlott az előzetes regisztráció bármely elérhetőségén a KEG Sörművháznak. Köszönjük a figyelmet!

 

*Kedves Olvasó! A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!