Sörfesztivál a kesztyű ötödik ujjában

Tihany, Sörpanoráma

img_20190713_190756.jpgA fotón: Késmárky Attila (Kapucinus Sörfőzde) és a szerző: Salbandy

 

Dióhéjban:

Idén július 12-14.-ig tartott a III. Tihanyi Kézműves Sörfesztivál.
Mi imádjuk ezt a helyszínt, tavaly is voltunk, jövőre is megyünk. A szállásfoglalást már hónapokkal előtte el kezdtük szervezni. Nyár van, ráadásul a Zamárdi repülőnap is pont erre a hétvégére esett. Ember tehát volt bőven a Balaton parton, a III. Tihanyi Sörfesztivált azonban inkább családiasnak mondanám a látogatók száma alapján. Az élőzene kiváló volt.

Egy ipa, egy láger, egy gyümölcsös, egy sour, egy búza… stb. Az emberek nem tudtak választani az óriási kínálatból. -Ó én tudnék! :D -Most már határozott elképzelés, hogy nem engedik, hogy vakard a fejed, hogy a hat stoutból melyiket válaszd. A Legendás Ház tornácán levő hatalmas kétajtós hűtő fele részében idén bizony üdítő van.

A fesztivál sörös kínálata: feltűnően iciri-piciri volt, ugyanis a tavalyi évhez képest nem jött a Horizont és a Mad Scientist. Némileg változott/redukálták a helyszínt is, az Apátság szomszédságában található rétről a Legendás Ház és a sétány között lévő Tihanyi tájházak/skanzen kertjébe költözött a fesztivál. A kertben csak HopTop és Monyo sörök voltak csapon. A csapolt fesztiválsör továbbra is a Kapucinus Levendulás búzasöre, ami unikális, változó, most erősen levendulás-szappanos ízű, idén szerintünk büntetés ilyen sörből sokat inni. Egyébként kiváló búza alapra ÷citra + kandiscukor, van ültetve a levendula, mindenképpen különleges, passzol is hozzá ízben, de kicsit azért fura együtt.

Üveges sörök kínálatát pedig a fentieken kívül a Balkezes sörei adták a Legendás Házban.

A szervezők szerint a fesztivál idővel ki fogja forrni magát, ezt most így tervezték. A számok alapján fognak dönteni a továbbiakról. Hirdetés és promóciós szervezés valószínűsíthetően több kell jövőre.

Apropó Legendás Ház: a projekt titkos adu-ásza. Az alias szuvenír bolt átfazonírozásával, egy 33657777_1031267673693292_5075539866465337344_n.jpgolyan spirituális alapra tudnak építkezni az új üzemeltetők, amely szerintem Tihany kikapcsolódásügyi központja lesz mindenféle sörös, nem sörös rendezvénynek. A ház az utcafrontok felé a keskeny oldalát mutatja, a tornácos hosszanti oldal közepén található a kert, a hely szívcsakrája, két óriási fa, egy hárs és egy gesztenyefa olyan kellemes mikroklímát teremt, ami ugyan a kerthelyiségek sajátja, csak itt a levegő határozottabban áramlik az utca forrósága és a tó langyos, bágyadt melege között. A levegőt a fák temperálják hűvösebbre, határozottan kellemesebbre.

33743080_1031267620359964_3825285778636800000_n.jpg

A kerthelyiségek és azokat összekötő terek zegzugosságát kedvelni fogják a látogatók. Elmerülni a sörök élvezetében, hallgatni az élőzenét, rácsodálkozni a tó sokszor látott, de innen a sétányról különleges panorámájára, ez egy így együtt egy mágikus csoda.

 

 

Csapó Tibort, a Legendás ház egyik társüzemeltetőjét img_20190714_120614.jpgkérdeztem a fesztivál hátteréről.
Mi az hogy Sörpanoráma?

 

Csináltunk egy Sörpanoráma nevű brandet, ami a Balaton északi partját fedi le craft sörökkel Keszthelytől Keneséig nagyjából. Van egy jövedéki raktárunk Zánkán, ami nagykerként működik, innen szolgáljuk ki például a Legendás Házat is, de viszünk sört jacht klubba, klasszikus hagyományos étterembe, panzióba, strandra, gyakorlatilag ezeket a söröket terítjük és azok a főzdék vannak itt amelyek gyakorlatilag benne vannak a nagykerben.

Kik is pontosan?

Balkezes, HopTop, meg a Monyo.

És a Kapucinus.

A Kapucinus nincs benne a nagykerben, ők úgymond a ház söre (Levendulás sör). Attiláékkal kezdtük ezt el, ugye ők hordós kiszerelést hoznak, ezért a frissesség miatt ők maguk hozzák ide a sört a Legendás házba. Mi nem tudnánk megutaztatni azt a sört.

A többi főzdével, aki esetleg tavaly jelen volt a fesztiválon, egyelőre nincs ilyen megállapodás, ezért a nagykerben az ő söreik nincsenek benne.

Visszatérve a Levendulás sörre, van egy nagyszerű különlegessége: a 0,33-as műanyag palackba való csapolás. Ki találta ezt ki?img_20190714_115115.jpg

Mi találtuk ki, ha valaki szeretné elvinni a frissen csapolt Levendulás sörét, az így szakszerűen palackozva megteheti. A figyelmet minden esetben felhívjuk arra, hogy ez a sör szűretlen élősör, azaz pár órán belül hűtőben kell tárolni, különben újraerjed annak minden következményével.

Úgy gondoljuk, hogy ez a koncepció egy újdonság a Balaton körül, egyelőre egy kisebb szortimenttel indultunk el, ami mégis egy akkora választék, hogy egy helyi vendéglátós aki eddig a Dréhert itta vagy a vendégekkel itatta, annak a Green Zone és a Flying Rabbit közt is nehéz választani.  Ha rátoltunk volna négy-öt féle sört egy kategóriára nem tudtunk volna olyan nagy eredményt elérni.

img_20190714_115710a.jpgAz, hogy az első Top5 IPA-t behoztuk volna, az zavarba hozná az embereket, mert már az IPA kategória is újdonság nekik.

Mi nemcsak klasszikus nagyker vagyunk, hanem értékesítünk is. Mi nemcsak a logisztikát oldjuk meg, hanem mi visszük a kis Sörpanorámás kiadványunkat és próbáljuk eladni a craft söreinket. Ebből a szempontból a lényeg az, hogy itt most ma a Legendás Ház mutatja be a Sörpanoráma söreit, melyek egyébként egész évben bármikor megvásárolhatóak a nagykerben.