La Grisette a történelmi búzasör

Grisette az a nő aki csábít, majd faképnél hagy

grisette.png

Nyár van, a könnyedebb sörök ideje. Érkezett hozzánk egy búzasör küldemény a Krois Brewery-től. "La Grisette". A fertőrákosi főzdével még nem találkoztam, de máris szimpatikus a társaság, mert a házisörfőző praxisukat nemrég váltották profi főzdére, vállalva annak rengeteg buktatóját és ritkább sikeres pillanatait. Kínálatukban jelenleg 4 sör szerepel, de az látszik, hogy takarékosan és okosan főznek, mert vidéken nehezen fogadják be az erőteljes ízeket, a fővárosi/nagyvárosi sörkockákon kívűl ez szinte senkit nem érdekel.

Grisette

A címkén található leírás mindíg ad valamilyen plusz információt a sörről: "A Nő és a Sör, amely Vallónia szénbányáinak szürke porfelhőin áthasítva a bányászoknak jelentette a fényt. Az ipari forradalom teremtette meg ezt a sörstílust, mely oly könnyed, mint a névadó hölgyek erkölcsi világa.

A La Grisette egy grisette stílusú búzasör történelmi gyökerekkel. Könnyed ivású, és az azzal összhangban levő élesztős karakter teszi a sört izgalmassá és komplexé. A száraz lecsengés és a visszafogott alkoholtartalom pedig frissítő jelleggel ajándékozza meg a sört és annak fogyasztóját! Típusa: Grisette Típusú Szűretlen Történelmi Búzasör."

Balling 8,5°  IBU 11   Alk 4% V/V  0,33l

img_20190718_185644.jpg

Grisette the HOT!

A Grisette szónak is utána kellett néznem, gyakorlatilag a flörtölő és kokettáló fiatal lányok archeotípusát hívták így. (sugarbaby) Valószínű, hogy az akkoriban is a korosodó cukrosbácsik (sugardaddy) dagadó pénztárcáját lappasztották, gondolom nem érdemtelenül. :D

 

 Grisette a sör

Elövettük a jó öreg BJCP pontozólapot és szisszentettünk. img_20190718_183947.jpg

Illat: 8/12
Telt, savanykás illat. A búzasörök sajátos banános észteressége nem érződik, inkább autentikus élesztős.

Megjelenés: 3/3
Világos , sápadt, szűretlen, nem áttetsző. Pici élesztő üledékkel az alján. Az élősörök sajátja ez.

Íz: 7/20
Élesztős, kenyeres, száraz felé mutató savanykás, hangsúlyos szénsavas kesernyésséggel. Ízben inkább vizes, értsd nagyon vékony test. Ezt javítgatja a szűretlensége.

Korty: 2/5
Habos, fullos, szénsavas, vizes. Nyelvemen érzek benne egy kis lisztességet.

Összbenyomás: 4/10
A sört a szűretlensége viszi a hátán, nagyon vékony sör. Komlóssága nagyon visszafogott (Hallertau, Saaz). Nyári könnyed sör, pont kánikulához illő. Korrekt, piacon helyt álló sör, ízhiba nélküli. Ennek én már örültem, csak én nem kérnék egy második korsóval, ennyi élesztősség és üresség egynek pont elég.

Összpontszám: 24/50 pont.

 

Egy kis Grisette történelem

img_20190718_183602.jpg

A Grisette-t eredetileg bányászok számára főzték Belgium Hainaut tartományában. (19.sz 2. fele). A grisette kifejezés a sör „szürke” színére utal (a gris „szürke” a francia nyelven). A szűrke ez esetben a portól szürke munkásruhát is jelenthet. A grisettes alacsony alkoholtartalmú sör. A grisette-ket búzamalátából és persze árpamalátából főzték. Ez maximum 50% búzamalátát jelenthet, mert lehetetlenség leszűrni az ettől nagyobb arányú búzamalátás főzetet. A Grisettes-ek komlósabb sörök voltak. „A főzés végén használt komló minőségét nagyon fontosnak tartották. Lehet, hogy nem hasonlítható össze a modern IPA-kkal, de a grisetták kissé nagyobb hangsúlyt fektettek a komló minőségére, mint a tanyasi stílusok. Forrás 

 

A sört a Krois Brewery biztosította számunkra.