KSN blog: Kézműves sört a népnek!

2019\12\31

SÖRBUÉK 2020!

Szupermarketben söröskehely? Soha!

Volt egyszer egy 2019.

Sörös szempontból visszanézve hatalmas a fejlődés. A 2019-es év -aki jól csinálta-  a pénztárgép csilingelésétől volt hangos. Az eladás, a marketing szintet lépett, a kisüzemi cégek azon túl, hogy gazdaságosan bitangul megtanultak sört főzni, a marketing gépezetük is elindult nyikorogva. Alkalmanként a videóban nincs hang vagy alig hallható, de ezek ellenére a tendencia ki van jelölve, a tömegek forradalma lesz a sörforradalom, mert eltartott újjal tartott söröskehelybe ritkán lehet újratölteni.

Mindanozonáltal -ez milyen szép szó- a tömegek mégis a szupermarketekben érhetőek tetten -utól, ezért a sörcentrifuga szépen dolgozik, csak a lényeget, az élesztőbaktériumhoz tapadt komló és egyéb íz molekulákat is kiszűri.
Ezért amit én követek és tanácsom másnak továbbra is : csapolt sört kóstolni és kóstolni, kis poharakkal, gyűjts ízélményeket, amiket listázz, összegezz, és kérd számon a tulajtól ha nem azt az élményt kapod amit vársz. Én már nem járok fesztiválokra, sokkal többre értékelem ha egy beülős helyen szemezgethetek a kínálatból és üvegkórsóban vagy ne adj isten kehelyben adják a sört.

Mindanozonáltal, az alábbi videó bizonyítja, hogy a szupermarketek igenis gondolnak a tömegekre. A csábító installáció tökéletes. Már csak egy táblát várok kitenni, hogy kedves vásárlóink, a kényes kisüzemi sörök tárolására odafigyelünk, mert nekünk a fogyasztó az első!

szupermarket Kézműves sör Kézműves sört a népnek söröskehely

2019\11\04

Salsörkunyhó - Trópusigyümölcs koktél sört ivása

74294779_1431485443671511_1584945792395771904_n.jpgfoto:salbandy

Mai zugkocsmai #sörbetevőt add meg nekünk ma...
Tropical Swinger Summer, fruit ale, Hoptop

Ámde:
Egyszer volt, hol nem volt, -jesszusom, már két éve?! - a II. KRAFT sörfesztiválon debütált a nagytesó, a Tropical Swinger Club. Trópusi gyümis, savanyú, kellően erősen komlóskeserű testes trópusi turmix volt ez, jó nagy adag alkohollal. Én legalábbis boldogan, de csücsörítve szlopáltam, mert a savanyú eléggé összehúzta a számat. Kicsit Bástya elvtársos citromharapásos bódogság volt ez, no lám, miket tud ez a kraft. Tud ez a kraft.

Két évvel később, ma, a kezemben fogom a kistesót a Summert.
A címke szerint ugyanaz a gyümölcsturmix, csak sokkal édesebb, nem olyan tömény, egyértelműen vizesebb. Az édességet fel, a komlót és az alkoholfokot lejjebb csavarták. Úgy látszik kellett ez a lightosabb nyári koktél, mert a Club az könnyen knock outtol ha nem figyelsz.

Ez a Summer biztosan egészséges sör volt a nyáron, de most ősszel, a tél előtt, a komló eléggé ványadt, megfáradt formáját mutatja.
Tanulság: Nyári sört igyatok nyáron és ne tegyétek el sehová. Csak igyátok meg.

Nyarsanyag: Ananász, narancs, mandarin, guava, barack, mango, maracuja, banán, papaya, lime.

Komlók: Ariana, Mosaic.

Alc 4,5 %V/V
#sörbetevőt

Salsörkunyhó sörbetevő trópusigyümölcs tropical swinger summer

2019\11\02

Salsörkunyhó - a zöldségessört ivás

A céklás gose

71325704_1403755999777789_4080633438493736960_n.jpg

 

Mai zugkocsmai #sörbetevőt add meg nekünk ma!

A Hoptop egyik különleges, gose söre, a #zöldségessör.
Szolid zöldséges pince illat, majd brutál savanykás íz amit extra sósság követ. Ízre kicsit téveszthető a sós paradicsomlével, mert komoly textúrája van. De a lilás bíbor szín bizony cékla.

A habja extra különleges, csillámok, sziporkák kíséretében tűnik tova.

 

72140715_1403756036444452_1809576829699227648_n.jpg

Csipetnyi rózsabors, tengerisó és a rengeteg földes ízű cékla kerül harmóniába egymással. Nekem picit túl savanykás és sós, de jó az irány.
Érdekes.
Alc 5% V/V
IBU 8

És most a Hoptop mond esti mesét nektek gyerekek, álmodjatok szépeket! ugrás a Hoptop oldalára. 

 

 

sós savanyú cékla sour gose Beet Blood zöldségessör sörbetevő

2019\10\05

Salsörkunyhó -Ivory sört ivás

Ne csak a jót, hanem a valódit!

Mi történik itten?
Sör ízlelés elmélyítése, a sörök és a procc sörtársadalom kritizálása.

Mai zugkocsmai #sörbetevőt add meg nekünk ma! -A mai őszies melankóliában elmaradt a bicikliszervíz, ezért, hogy pozitív történés is legyen...

img_20191005_144001_1.jpgA Hoptop már régóta ismert és jó söre került elém: IVORY/APA
Ami azért olyan mint vót, csak a kesernyés fűszeressége erősődött a sörnek, illetve a címkéhez passzoló különleges homokszínű kupak, amely szerintem egyedülálló marketing törekvést reprezentál ebben piciny HCBWv- Hungarian Craft Beer World vircsaftban- na ezt most találtam ki 

img_20191005_144050_1.jpg

Nos APA sör másképp.
Az elképzelés, hogy emeljük ipa magaslatokba a sört, de ne is legyen olyan "tucat-egyen-és kurva drága" amerkai komlós, henem a Hallertaunál és a Saaznál, legyen kicsit érdekesebb, újgenerációs német Calista komlós, de rázzuk a tartályba az üresnek tűnő illatos Citrás zsákot is, hogy ámerikai is legyen.

img_20191005_144109_1.jpg

APA stílusban ilyen eredeti és tényleg az IPA felé mutató, kellemesen keserű, barackos és grapefruit héj kesernyés, száraz sör ritkán kerül a kezeink közé. Malátás teste szép színt ad neki. Akár egy rooibos tea. Nekem abszolúte bejön, innám nap mint nap.
Becsüljük meg.
Ajánlott! �

Alc 5,5% V/V
IBU 40
B° 13
SRM 7

 img_20191005_144059_1.jpg

Kritika APA Hop Top Brewery IVORY Salsörkunyhó procc sörtársadalom

2019\07\29

La Grisette a történelmi búzasör

Grisette az a nő aki csábít, majd faképnél hagy

grisette.png

Nyár van, a könnyedebb sörök ideje. Érkezett hozzánk egy búzasör küldemény a Krois Brewery-től. "La Grisette". A fertőrákosi főzdével még nem találkoztam, de máris szimpatikus a társaság, mert a házisörfőző praxisukat nemrég váltották profi főzdére, vállalva annak rengeteg buktatóját és ritkább sikeres pillanatait. Kínálatukban jelenleg 4 sör szerepel, de az látszik, hogy takarékosan és okosan főznek, mert vidéken nehezen fogadják be az erőteljes ízeket, a fővárosi/nagyvárosi sörkockákon kívűl ez szinte senkit nem érdekel.

Grisette

A címkén található leírás mindíg ad valamilyen plusz információt a sörről: "A Nő és a Sör, amely Vallónia szénbányáinak szürke porfelhőin áthasítva a bányászoknak jelentette a fényt. Az ipari forradalom teremtette meg ezt a sörstílust, mely oly könnyed, mint a névadó hölgyek erkölcsi világa.

A La Grisette egy grisette stílusú búzasör történelmi gyökerekkel. Könnyed ivású, és az azzal összhangban levő élesztős karakter teszi a sört izgalmassá és komplexé. A száraz lecsengés és a visszafogott alkoholtartalom pedig frissítő jelleggel ajándékozza meg a sört és annak fogyasztóját! Típusa: Grisette Típusú Szűretlen Történelmi Búzasör."

Balling 8,5°  IBU 11   Alk 4% V/V  0,33l

img_20190718_185644.jpg

Grisette the HOT!

A Grisette szónak is utána kellett néznem, gyakorlatilag a flörtölő és kokettáló fiatal lányok archeotípusát hívták így. (sugarbaby) Valószínű, hogy az akkoriban is a korosodó cukrosbácsik (sugardaddy) dagadó pénztárcáját lappasztották, gondolom nem érdemtelenül. :D

 

 Grisette a sör

Elövettük a jó öreg BJCP pontozólapot és szisszentettünk. img_20190718_183947.jpg

Illat: 8/12
Telt, savanykás illat. A búzasörök sajátos banános észteressége nem érződik, inkább autentikus élesztős.

Megjelenés: 3/3
Világos , sápadt, szűretlen, nem áttetsző. Pici élesztő üledékkel az alján. Az élősörök sajátja ez.

Íz: 7/20
Élesztős, kenyeres, száraz felé mutató savanykás, hangsúlyos szénsavas kesernyésséggel. Ízben inkább vizes, értsd nagyon vékony test. Ezt javítgatja a szűretlensége.

Korty: 2/5
Habos, fullos, szénsavas, vizes. Nyelvemen érzek benne egy kis lisztességet.

Összbenyomás: 4/10
A sört a szűretlensége viszi a hátán, nagyon vékony sör. Komlóssága nagyon visszafogott (Hallertau, Saaz). Nyári könnyed sör, pont kánikulához illő. Korrekt, piacon helyt álló sör, ízhiba nélküli. Ennek én már örültem, csak én nem kérnék egy második korsóval, ennyi élesztősség és üresség egynek pont elég.

Összpontszám: 24/50 pont.

 

Egy kis Grisette történelem

img_20190718_183602.jpg

A Grisette-t eredetileg bányászok számára főzték Belgium Hainaut tartományában. (19.sz 2. fele). A grisette kifejezés a sör „szürke” színére utal (a gris „szürke” a francia nyelven). A szűrke ez esetben a portól szürke munkásruhát is jelenthet. A grisettes alacsony alkoholtartalmú sör. A grisette-ket búzamalátából és persze árpamalátából főzték. Ez maximum 50% búzamalátát jelenthet, mert lehetetlenség leszűrni az ettől nagyobb arányú búzamalátás főzetet. A Grisettes-ek komlósabb sörök voltak. „A főzés végén használt komló minőségét nagyon fontosnak tartották. Lehet, hogy nem hasonlítható össze a modern IPA-kkal, de a grisetták kissé nagyobb hangsúlyt fektettek a komló minőségére, mint a tanyasi stílusok. Forrás 

 

A sört a Krois Brewery biztosította számunkra.

sör kóstolás sörfőzés búzasör Krois Brewery La Grisette

2019\03\07

Csókolom, sör van?

index2_16_9.jpg

-Mi van a hátadon?
-Semmi.
-Akkor tessék, most már itt egy beerbox matrica.

Új szereplő érkezett a magyar sörpiacra, avagy minőségi sörök „elvitelre a kocsmából, vagy kocsma mellől”

A beerbox nem kevesebbet állít, mint a sörpiac értékesítési oldalának reformját, amit zéró tőke befektetéssel, zéró bérfizetéssel és zéró bérleti díj fizetéssel old meg. :/

A truváj az, hogy a beerbox pontokhoz kapcsolódó kocsmák egy közös adatbázist képeznek. Ebből a felhasználó kiválasztja mit szeretne és munkába menet vagy jövet a csomagját a legalkalmasabb helyen fel tudja venni. Azaz nincs időhöz kötve, hogy mikor jön a futár, nincs benne a futár költsége, csak a kocsmai ár. Az ár pedig ugyanaz mintha az adott vendéglátó egységben vette volna. Ezt mondjuk nem értem, mert minden kocsma más és más áron dolgozik, de a beerbox oldalán található ár lesz a mérvadó.

Ez még jó is lehet.

Jó lehet a kocsmának, mert az üveges készlet mindig a legérzékenyebb pontja a sörláncnak, ha nem jól van tárolva a img_3764.JPGszűretlen pasztörizált sör például egy multinál, akkor annak befellegzett. A vendéglátó helyeknek ugyanúgy kell tárolni a sört mint eddig, de a torlódó készleteket bátran akciózhatják beerbox márkanév alatt. Nem magukat égetik.

Jó lehet a fogyasztónak is, mert úgy néz ki, kedvezőbb áron jut jó minőségű sörhöz mintha az eddigi sörfutárcégeken keresztül rendelt volna. Nyáron viszont nem lesz mindegy, hogy hol veszi fel a vevő a rendelést, mert árnyékban negyven fok az bizony nem vicces. Trafik tehát nem javaslott.

img_3755.JPG

A sajtótájékoztatót a Neked csak Dezső beerbox pontjában tartották tegnap este. Fotón: Balogh Balázs, a "Dezső" tulajdonosa. Készítette Sal Bandy

Mit mond erről a beerbox? 

img_3775.JPG

A beerbox egy szolgáltatási lánc, amely cseh, német vagy lengyel kisüzemi sörmárkák mellett a magyar kraft sörfőzdék termékeit is elérhetőbbé teszi a fogyasztók számára. Március 11-től, a beerbox indulásával, főváros szerte 15, már meglévő söröző és bolt kap beerbox Pont matricát, és csatlakozik a lánchoz. Fotón: Papliczky Péter, a Beerbox értékesítési vezetője. Készítette Sal Bandy

A vásárlónak lehetősége lesz fix kínálatból, fix áron kiválasztani kedvenc söreit, amelyet a beerbox.hu weboldalon keresztül tud megtenni. Itt kikeresi a hozzá legközelebb eső beerbox pontot és annak kínálatát, majd az adott egységhez elsétálva megvásárolja a kiszemelt főzeteket. Így a vásárló egy helyről, kifejezetten kedvező áron szerezheti be a kedvenc termékeket, valamint a beerbox rendszere által biztosított állandó készlet lehetővé teszi az azonnali és gyors kiszolgálást.

„Annak ellenére, hogy a prémium minőségű kraft és kisüzemi sörök iránti fokozott érdeklődés már hazánkban is erősen tapasztalható, a vásárló sokszor falakba ütközik – emelte ki Papliczky Péter, a beerbox értékesítési vezetője. - A minőségi kézműves sörök elérhetősége még mindig korlátozott, a vásárlás utánajárást követel meg. A beerbox a különlegességek iránti igények kielégítését tűzte ki célul.”

A főként Budapesten kiépült hálózat a vidéki területek felé is nyit: márciustól már Hódmezővásárhelyen, Szentendrén és Szigetszentmiklóson is találhatunk Beerbox Pontokat. „Hiszünk benne, hogy a vidéki hálózat kiépítése nemcsak a technikai feltételeken, de a kisüzemi sörökkel kapcsolatos edukáción is múlik, illetve a téma iránt fogékony közösség építésének is fokozott figyelmet szentelünk” – egészített ki Papliczky Péter.

 

beerbox

2019\03\01

Titokzatos Hajnali Sörfőzők

img_3650.JPG

Sörfesztiválra azért jár az ember, hogy sört kóstoljon és persze beszélgessen. Amikor egy ismeretlen sörrel találkozom, akkor jön az izgalmas része, mert jó érzés a rácsodálkozás. Egy új formációt szeretnék most bemutatni, még csak két sörük van, de tele vannak tervekkel és lelkesedéssel. Ők a Hajnali Sörfőzők. 
Az Indoor sörfeszten találkoztunk és beszélgettünk.

Mennyi az átlagéletkorotok?

Huszonnégy-huszonöt év körül. Öten vagyunk és az alapízlésünk is teljesen más. Mikor összejöttünk, akkor is volt egy hűha, mert már az elején is mindenki mást akart. De a Fraktál és a Porter sörünk végül mindenkinek elfogadható irány lett.

 img_3310.JPGTe vagy Gergő, te vagy Áron, te pedig Gyenis Péter. A Hajnali Sörfőzőkből most csak hárman vannak a képen.
Balról jobbra: Marton Gergely, Bihaly Áron [ejtsd: Bihali], Gyenis Péter; hiányzók:
Aczél Mihály, Molnár András. Fotó: Sal Bandy

 

Miért Hajnali Sörfőzők?

41393524_567005250385546_317026091761926144_n.jpgAmikor a hétvégi sörfőzéseket megterveztük, akkor meghirdettük, hogy korán el kellene kezdeni. Na, ez soha nem sikerült, mindig hiányzott valami vagy valaki és ezért a sörfőzések éjfélkor vagy hajnali egykor-kettőkor értek véget. Lényegében ekkor kezdtük el hűteni a sörlét, majd ezután került bele az erjesztőbe. Csak ezután lélegezhettünk fel, hogy na, jóvanakkor' ez is sikerült. Valahogy mindig így jött ki, varázslatos, hogy mindig valakinek valami dolga volt, vagy valami elromlott, vagy elveszett, a lényeg, sose sikerült időben elkezdeni.

Mások erre biztosan nem azt mondanák, hogy varázslatos, hanem azt, hogy meg vagyunk átkozva... :D

Lehet, mert próbáltunk ezen javítani, de nem ment. Végül, amikor sikerült öten összeülnünk, hogy mi legyen a nevünk, éreztük, hogy ez egy kicsit rajtunk ragadt. Így lettünk véglegesen Hajnali Sörfőzők.

Most már, mint gerillafőzők ezt a szétszórtságot próbáljuk visszafogni, hiszen a Yeast Side-nál vagyunk, nem szeretnénk őket is kitenni ennek, a káosznak. Ez senkinek nem lenne jó.

Hogyan kezdődött? Egy garázsban kezdtétek?

Még garázs se volt, a hátsó kertben főztük két üstben. Most már az állapotok kedvezőbbek, mert van egy kis sörfőző berendezésünk, de most, hogy kijött ez a két sörünk, sokat voltunk bent a Lados Péternél (Yeast Side) és így sikerült jobban összefogni magunkat, de a kezdetekben jó négy év a hátsó kertben való kísérletezgetésről szólt. A jelenlegi két sörünkre nagyon büszkék vagyunk, ezeket főztük a legtöbbször.

Fizikailag milyen távol van a főzde (Yeast Side) ahol bérfőztök?

100 km-nél valamivel több.

Ez elég messze van, mégis akkor honnan ismertétek őket?

Egy barátunk, aki egyben lelkes fogyasztónk is és nyelvi lektorunk, Molnár Andris futott össze egyszer a Lados Péterrel valahol, innen az ismeretség.

img_3308.JPGFotó: Sal Bandy

A Hajnali Sörfőzőknél, mikor jött el az a pont, amikor arra gondoltátok, hogy most már porondra lépünk, mert különben minden főzetünket megisszuk, elosztogatjuk, valamit már profitálni is lehetne a dologból?

Ez egészen konkrétan tavaly nyáron történt, volt egy nagy jazz fesztivál Pilisborosjenőn és felkértek minket, hogyha már úgyis főzünk sört, akkor főzzünk egy nagyobb mennyiséget, amit ott helyben tudnánk értékesíteni. Ez volt ez a pont, amikor el kellett döntenünk, hogy melyik sörünkkel jövünk elő. Akkor már volt egy IPA-nk ami a Fraktál fantázianevet kapta, az volt a legjobban kiforrott receptünk és ezzel jelentünk meg a közönség előtt.

Amit itt látok a Fraktál IPA és a Porter, van még másik sörötök?

Készen palackban nincsen, csak recepten. De hamarosan elkészül a búza sörünk is és onnantól fogva, ha megvan a triumvirátus: búza, porter, ipa, szeretnénk veszélyesebb vizekre evezni.

Nagyon fiatalok vagytok, a sörbisznisz meg meglehetősen tőkeigényes, most már kb. ezer litereket kell előre megfinanszírozni a bérgyártásban is. A szülők, rokonok is beszálltak?

Igen, a szülők is támogatnak, de sokkal jelentősebb, hogy egy helyi vállalkozó is mellénk állt, akinek nagyon tetszik, amit csinálunk, mert ez egy helyi termék, ízlik a sörünk, bíztatott minket, hogy vágjunk bele.

img_3684.JPGFotó: Sal Bandy

Pilisborosjenőn sokan ismernek benneteket?

Alapvetően, mint egy helyi terméket, igen. Akik keresik a helyi prémium terméket, igen. Persze, szinte minden faluban ár érzékeny a fogyasztó,  és megkaptuk már kóstoláskor, hogy nagyon jó, de nem teszem le az Ászokot és a Borsodit, mert más az ára. összességében a válasz igen, alapvetően van egy támogató közeg helyben ahol alkotunk.

 Mit szeretnétek még mondani magatokról vagy terveitekről mondani?

Ahogy a két sörünk most kint van, kint lesz lassan a búza és aztán merészebben, nem csak egy-egy érdekesebb főzettel szeretnénk megjelenni, hanem szeretnénk beleugrani a New England Ipa hullámba, akár a gyümölcsös sör vagy savanyított sörök felé nyitni.
Jelenleg a Beerselectionban folyamatosan jelen vagyunk és január közepén volt a KEG-ben már egy sörös bemutatkozásunk. Lassan-lassan, de megjelenünk Budapest minden kis szegletében ezekkel a sörökkel.

 

Fraktál. Klaszikus IPA?
 

A Fraktálból a jelenlegi batch már a harmadik főzetünk. Az első nagyon bejött, a második kicsit elcsúszott és ez a harmadik már mind az ötünknek tetszik. A kortyérzete jó, kellemesen selymes, nem lóg ki belőle sem az alkohol, sem a komló keserű. Egy ivósabb ipát szerettünk volna. Most egy kicsit testesebb selymesebb a téli időszakban. Nyáron frissebbre ropogósabbra hozzuk.

img_3667.JPGFotó: Sal Bandy

KSN blog kóstolás: Fraktál -IPA - American

Illat: ipás, gyantás, virágos malátás.
Szín: Sötétebb borostyán.
Íz: Citrusos, virágos, nagyon ki van egyensúlyozva, nem vadkeserű, pont amilyen nekem tetszik. Mézes jellegű íz keveredik a keserűvel. Habos korty. A korty utáni keserű nem erőteljes. Kicsit szénsavhiányos. Abszolút jól csúszós, jól iható ipa.
Alkohol: 6,5 % V/V
Balling: 13,5°B

IBU: 45
EBC: 9
Komló: Amarillo, Citra és Cascade

 

PORTER
 

A Hajnali sörfőzők büszkék szűkebb hazájukra Pilisborosjenőre. A község címerállata kék mezőben egy szőlőfürtöt tartó aranyszínű, kétfarkú oroszlán. A sörcímkéken lévő motívum is ezt példázza, csak az oroszlán geometriai idomokból áll össze. Míg a Fraktál sör címkén két komló virágban végződik az oroszlán farka, addig a Porterén egy komló és egy árpa kalász látható utalva a sör malátásabb jellegzetességére.

Ez egy angol porter, azért is készült másodszorra, mert ezt kevesebbszer főztük, meg mint az Ipát, annyira ígéretes volt az alap recept, hogy nem is kellett rajta változtatatni.  Nagyon sok csoki malátát tartalmaz. A porter viszonylag szűk keresztmetszete a barna söröknek, de semmiképpen sem szerettünk volna egy brown ale-t vagy stoutot. Azt láttuk, hogy kevés van a piacon. Nekünk bejött, hogy nem füstös, hanem karamelles, egy kicsit csokoládés, kávésabb jellege van. Mi ezeket a söröket abszolúte könnyen fogyaszthatónak, jól ihatónak terveztük.

KSN blog kóstolás: Hajnali Porter -Porter - English

Illat: kávés kakaós, kicsit tejeskávés illat.
Szín: Fekete.
Íz: Elég vékony test. Kicsit édeskés, de ezt nem vitték túlzásba. Korty végén a pörkölt maláta intenzív, inkább keserű mint kávés. Kellemes ivósör.
Alkohol: 5,5 % V/V
Balling: 13°B
IBU: 22

EBC: 51
Maláta:  Pale ale Maris Otter, Caramünch, Csoki maláta (crisp)

 img_3671.JPG Fotók: Sal Bandy

*Kedves Olvasó! A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!

Molnár András Fraktál Titokzatos Hajnali Sörfőzők Hajnali Sörfőzők Marton Gergely Bihaly Áron Gyenis Péter Aczél Mihály Hajnali Porter

2019\02\20

Beszélgessünk a sörről 3.0

index33.jpgKét nagyon jól sikerült beszélgetésen vagyunk túl (1.0 és 2.0), a második már zsúfolt ház előtt zajlott - korábbi cikkünk 2.0 itt-, és úgy érezzük, ezúttal sem lesz kisebb az érdeklődés a sörös-tematikus konferenciánk iránt.
A téma ezúttal az örökké vitákat kiváltó szubjektív játék, a sörök értékelése, minősítése, az ehhez szorosan kapcsolódó versenyek, sörpontozó honlapok lesz, lesznek. (Fotó: Salbandy)

Négy vendéget hívtunk: A vendégek balról jobbra: Kresák Gergő hivatalos BJCP-sörbíráló, "Rage" Untappd magyarországi koordinátora, "Szami" Ali Rawech -HopTop Brewery és "Pif" Vásárhelyi István -Sörbúvár, a házigazda Reczer Gábor.


brewer1.jpgAli Rawech, vagy ahogy mindenki ismeri, Szami, a HopTop Brewery tulajdonosa azért kapott meghívást, mert a magyarok közül az ő söre nyerte el eddig a legmagasabb presztízsű díjat nemzetközi sörversenyen. Mi ez a díj, melyik sörrel érte el, és mit kell tudni a hazai, illetve a külföldi sörversenyekről, indul-e idén is ilyeneken, és mi értelme nevezni? (korábbi cikkünk "Bronzért futott a Midnight Express" itt)

A tény: Európa legnagyobb (European Beer Star) sörversenyén a HopTop Brewery a Midnight Express nevű söre bronz érmet nyert dry stout kategóriában.

display.JPG

Az indulásunk. Nem egy régi sörfőzde vagyunk 2016 augusztus 19.-én jött ki az első sörünk. Én egy teljesen másik területről keveredtem a sörfőzés világába, nem ez az eredeti szakmám. Még visszább ha megyünk, nem voltam előtte sörfőző, de még gerilla sem. Minden újdonság volt számomra.

Körbekérdeztem és Magyarországon volt egy két helyen verseny, amikről nem voltam benne biztos, hogy jó visszajelzést fogok kapni, azért mindenféleképen egy külföldi versenyen szerettem volna elindulni. Igen, de melyiken? Fogalmam sem volt, még jó, hogy a Főzdeparkon belül voltak tapasztaltabb sörfőző szomszédok és ők mondták, hogy induljak ezen. (Europian Beer Star).brau_2016_3218.jpg

Úgyhogy befizettem a díjakat és elküldtem a söröket. És ez azért volt érdekes, mert ahogy mondtam aug19.-én jöttünk ki az első sörökkel –még akkor címkéztünk és aug 31.-ig kellett elküldeni a söröket bírálásra.

A világon a második legnagyobb sörverseny, a legtöbb jelentkező itt van, illetve nem osztályozó verseny, hanem a ténylegesen az adott kategóriában összesen három érmet adnak, bronz, ezüst és arany érmet. Minden földrészről 44 országból. Olyan nevekkel versenyeztünk együtt, mint Sierra Nevada vagy Bedrock. Ebben a kategóriában az elsők amerikaiak, a másodikak hollandok  lettek,  a harmadik helyet mi, egy magyar főzde kaptuk.

A versenyről: 2004 óta rendezik meg ezt a versenyt, soha eddig nem volt még itt magyar díjazott. Ez a bronzérem azért fontos nekünk, mert ha összehasonlítjuk egy másik bármilyen versennyel világos lesz, ez a verseny azért nagyszerű, mert az egész világon lehetett nevezni és ebből a mezőnyből kapott harmadik helyezést a sörünk.

Milyen hozadéka van egy ilyen díjnak?

Hozadéka is volt a díjnak, rá két napra Kanadából megkerestek minket és azóta is vásárolják a söreinket.

Magyarországon mennyire számít egy ilyen díj?

Mivel nem nagyon ismert, általánosságban nem sokat. Akik komolyabban érdeklődnek a sörök iránt a geekek, vagy mint ti a közönség, számotokra biztosan értékesebb, mint aki bármilyen egyéb megfontolásból veszi le a polcról a sört.

Szerintem sokkal fontosabb egy díjnál itthon, hogy valaki milyen marketing tevékenységet folytat kifelé.

Innentől vázlatosabb a tudósítás.

 

Kresák Gergő hivatalos BJCP-sörbíráló. Összesen két magyar mondhatja el magáról, hogy a Beer Judge Certification Program névre hallgató független nemzetközi szervezet vizsgáját letette. A többek között a sörök általánosan elfogadott kategorizálását, osztályzását is elvégző BJCP megkerülhetetlen intézmény a craftsörök világában. Hogy miért is, illetve hogy miket is csinálnak, arról nem kevés szó esik majd az eseményen.

img_3480.JPG(Fotó: Salbandy)

A sör értékelés megkerülhetetlen sarkalatos pontja a BJCP. Egyre többen ismerkednek vele, de még mindíg nem elegen.


Rage egy szintén megkerülhetetlen online alkalmazás magyarországi helytartója. Az amerikai Untappd villámkarriert futott be Európában és hazánkban is. A legfontosabb sörközösségi médiaeszközzé vált, milliók értékelik a világ szinte összes sörét rendszeresen rajta. A működéséről, jelentőségéről, használati módjairól beszélgetünk.

A beszélgetésen pro és kontra elhangzott az értékelés szubjektív és objektív volta. Jó lenne kategóriák szerint értékelni és nem pedig szubjektív módon. Mert ez torzítja az eredményt. Az Untappd felhasználók jó része nem ír semmit az értékelés szöveges részéhez.

img_3478.JPG(Fotó: Salbandy)

Vásárhelyi István, alias PIF sok szállal kapcsolódik a kisüzemi sörös kultúrához. A Sörbúvár blog szerzője, sörgasztronómus, gasztroblogger, de elsősorban azért hívtuk meg, mert barátaival egy igencsak nagy vihart kavaró szakmai sörkóstolót tartanak minden évben. Itt sok szempontot figyelembe vesznek, nem csak a saját pontozásukat. Az idei tapasztalatokat PIF megírta a blogjában, Az ország söre címen. Ebből kisebb cirkusz keveredett.

img_3476.JPG

Beszélgessünk a sörről 3.0 közönsége. Fotó: Salbandy

indexkep.jpgBeszélgessünk a sörről 3.0  Fotó: Salbandy

A diskurzust ezúttal is Reczer Gábor, a Reczer Ser sörfőzője vezette, (aki így fél kézzel is simán levezényelte a műsort.) :)

(A meghirdetett esemény linkje: https://www.facebook.com/events/1058276177688596/)


A belépés és az eseményhez tartozó sörök kóstolása ezúttal is térítésmentes volt, de a korlátozott helyek miatt erősen ajánlott az előzetes regisztráció bármely elérhetőségén a KEG Sörművháznak. Köszönjük a figyelmet!

 

*Kedves Olvasó! A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!

sör Rage Szami BJCP Reczer Gábor Untappd HopTop KEG sörművház Beszélgessünk a sörről 3.0 European Beer Star Kresák Gergő Pif Vásárhelyi István

2019\02\17

Indoor IV. itt jártunk!

img_20190215_180514.jpg

Indoor IV. fesztiválon jártunk, bevezető cikkünk ITT, közel 100 csapolt sör közül lehetett választani, de mi eldumáltuk az időt és leragadtunk húsznál. :DDDDD Ebből a húszból született ez a videó. Vígyeljétek!

Kóstolni, kóstolni és megint csak kóstolni! Ami ízlik, azt meg bezsákolni, mert egy hónap múlva már lehet nem mutatja a legjobb formáját.

Jól éreztük magunkat, jövőre mindenképpen jövünk! Addig is olvassatok sok KSN blogot, hogy legközelebb ti eljussatak az n+1 sörhöz is. :D

 

 Játék! Játék!  Játék!  Játék!

 

A videóban van egy napernyő fotó. Melyik sör címkéjén van töménytelen mennyiségű fekete-fehér csík? (korábbi cikkeket nézegesd, benne van)

A válaszokat a KSN blog facebook bejegyzésénél ITT kommentben írjátok meg. Kisorsolásra kerül 2 db fél literes INDOOR üvegkorsó! (tehát 2 nyertes lehetséges, minden nyertes egy korsót kap)

 img_20190217_131625_1.jpg

img_3441_1.JPG

 

*Kedves Olvasó! A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!

Indoor 4

2019\02\13

Miért nyúl a Fehér Nyúl? Fekete Stoutért a pincébe

img_3259_1.JPG

A Fehér Nyúl kisüzemi sörfőzdét Sajgó Álmos, Csepregi András és Meiszner Péter alapították a Soroksári úton.    A tulajdonosok korábban házi sörfőzőként tevékenykedtek, 2017-ben nyitották meg saját főzdéjüket az egykori textilfestő üzemben, ahol most már egy taproom is üzemel.
Első megállapításom, hogy milyen közel vagyunk a Boráros térhez, a második pedig az, hogy abban a pillanatban, ahogy beléptem a nyulas ajtón, eszméletlen finom malátaillat lengett körbe, a főzdében vagyunk benne, gyakorlatilag csak egy ipari függöny választ el a főzőháztól.  

img_3277.JPGSajgó Álmossal  beszélgetek, a Fehér Nyúl fekete énjéről, pontosabban most csak Stoutokról és Porterekről lesz szó.

Álmos: Egyébként amit most érzel az nem a maláta, hanem az élesztő által, erjedés közben termelt különböző anyagcseretermékek illata.

Blog: Mekkora a főzde kapacitása?

Álmos: 23 ezer liter az erjesztőkapacitásunk, ebben benne van már a 2db új 4.000 literes tartályunk. évente 250-300 ezer liter sört tudunk gyártani.

Blog: A fekete színű söreitekből van egy sima Stout, az Imperial Stout és a Calm Storm, ami egy Baltic Porter. Ez utóbbi még idevehető?

img_3235.JPG

Álmos: A Stout az alap szortimentünk része, a 2017. márciusi indulás óta főzzük, ez egy könnyű 4,5 %-os sout, a cél az volt, hogy ez a sör egyáltalán ne legyen testes, hanem éppen ellenkezőleg egy jól iható, könnyen csúszó sör legyen. Benne legyenek a stoutok jellegzetességei. Alc. 4,5% vol. | 13,1°B | 30 IBU | 71 EBC | 0.33l

img_3237.JPG

Álmos: A Russian Imperial Stoutunk szintén a kezdetek óta benne van a Fehér Nyúl szortimentjében, de csak időszakos jelleggel, tehát ez egy szezonális sör, minden évben novemberben kerül piacra és márciusig áruljuk. Jellemzően előző év december-januárban főzzük meg, majd három hónapot van tartályban, utána kiszereljük hordóba vagy palackba és egészen novemberig abba tároljuk, érleljük. Alc. 8,6% vol. | 22,5°B | 65 IBU | 95 EBC | 0.33l és 0.75l

Blog: Azért más, lenne, ha végig tartályban tudna maradni, más kérdés, hogy ráfizetés lenne, mert kell a hely az új sörök számára.

Álmos: Az elsődleges erjedésnél és a másodlagos erjedésnél nagyon fontos, hogy pontosan kontrollált körülmények között menjen végbe, ez történik az erjesztő tartályban. Jellemzően 19-20C° körül. Az érlelés alacsonyabb hőmérsékleten zajlik, kiszerelés előtt egészen 0C°-ig hűtjük, majd a raktárunkban érlelődik tovább. A raktár egy pincében van, ahol viszonylag állandó hőmérsékletet tudunk biztosítani és nyáron sem megy a hőmérséklet 20 C° fölé. Ezt a raktárat idén tavasztól hűteni is fogjuk, tehát fix 12 C°-on fogjuk tartani a söröket.

Visszatérve a Russian Imperial Stoutra, ez egy hosszú érlelésű sör, az alkohol tartalma 8,5-9% V/V körül van, a 2019-es változatot már meg is főztük, itt a tartályainkban erjed. img_3241.JPG

Álmos: A következő a Calm Storm, ez egy Baltic Porter, egyébként egyik kedvenc sörtípusunk.

Blog: Hol helyezkedik el a Baltic Porter a Stouthoz képest? Érdemes összekóstolni stoutokkal?

Álmos: Szerintem mindenképpen érdemes, hasonlóan erősebb jellegű, mint egy Russian Imperial Stout.

Álmos: A fő különbség a kettő közt, hogy a Baltic Porter egy láger élesztővel készült, valamint olyan 13-14 C°-on erjesztettük. Történelmileg is a Baltic Porterek jellemzően láger élesztővel készülnek.

Akkor ez egy láger sör.

Álmos: Igen az.

Blog: Komlózás jellemző rá?

Álmos: Nem is az, hanem jellemzően magasabb alkohol tartalmúak, minimum 6-7, de akár 8-9-10 % V/V sörök. A színűk a az érett borostyántól egészen a sötét szinte már fekete színig terjed. Mi egy kicsit túltoltuk, azt gondoltuk, hogy legyen testesebb, még masszívabb, még feketébb. Alc. 9,8% vol. | 22,9°B | 44 IBU | 94 EBC | 0.33l

Álmos: A mi kedvencünk a Põhjala Főzde (Észt) Öö Baltic Portere, ehhez hasonlót szerettünk volna, többek szerint ez sikerült is és még annál is jobban ízlik nekik.

A Baltic Porterek sztorija az, hogy a Baltikumba is brit portereket kezdtek el exportálni, csak egy idő után ott is elkezdték a helyi változatot megfőzni és a brit porterekkel ellentétben ők láger élesztőt használtak. Még testesebbre, még magasabb alkohol tartalmúra kezdték főzni, így alakult ki ez a  Baltic Porter stílus. A miénk ennek a stílusnak egy extrém képviselője, már-már hasonlít egy Russian Imperial Stoutra, de az élesztő attól mégis markánsan elválasztja, de sok jegyében megfelel annak is.

Blog: Milyen terveitek vannak a tavaszra?

Álmos: Most véglegesítjük a terveinket, hogy mit fogunk főzni ebben az évben, szeretnénk látni már most 90%-ban, hogy mit fogunk csinálni. Az biztos, hogy folytatjuk a Kísérleti Nyúl sorozatot, aminek a Calm Storm is egy tagja volt, előtte volt a Berlin Callin’ ami egy homoktövises Berliner Weisse volt, tavaly nyáron a Lazy Ipa ami egy Session IPA volt.
Idén szeretnénk hat-hét sört bemutatni, valamint készülünk új alap szortiment sörrel is, szeretnénk egy búza sört is fölvenni a repertoárba.

img_3248.JPGA Fehér Nyúl Stout söre az ECBC (Europian Craft Beer Cup) versenyen bronz fokozat ért el Irish Stout kategóriában. (2019 01.23.) Budapest. A Fehér Nyúl eredményeit tekintve: 2017 év végén 6. helyen, 2018 végén is a 10-es listán belül tudtak maradni a hazai főzdék Untappd közönségértékelő népszerűségi listáján. Ez pedig nagy szó, egy 2017-ben indult formációtól.

Blog: Hogy látod most a hazai kisüzemi sörpiacot, kitart a boom, vagy elkezdődik a telítődés és ezzel együtt a megtisztulás?

Álmos: Biztos, hogy lesznek, akik be fognak zárni, de most még nem ez az időszak van. Most még egyre újabb és újabb sörfőzdék nyitnak, aminek egyelőre még van hely, de nyílván, ahogy újabb és újabb szereplők fognak piacra lépni, úgy fognak szűkülni a piaci lehetőségek és majd elkezdenek bezárni a főzdék is. Szerintem idén ez egyáltalán nem lesz még jellemző, de egy-két éven belül már telítődik a piac és ami ezzel jár.

img_3246.JPG

Nagyon sok olyan vendéglátóhellyel találkozunk, ahol nyitottak ezekre a sörökre. Vagy, mert egyelőre nincsenek náluk kisüzemi sörök, vagy azért mert valamilyen kizárólagos szerződésük van, vagy egyszerűen csak még nem merik egyelőre meglépni, de egyre többen a szokásos sörök mellé fölteszik csapra, vagy csak egyszerűen palackos sörből rendelnek.

img_3274.JPGFotók: Salbandy

Abszolút szeretnénk jelen lenni a lehető legtöbb helyen, egyelőre Budapestre koncentrálunk leginkább, egyre több nagyvárosban jelen vagyunk szerencsére és próbálunk egyre intenzívebben jelen lenni.

 Blog: A vidéki felvevőpiac más, mint a budapesti a söreitek típusait tekintve?

Álmos: Nincs különbség vidéken is ugyanúgy mennek az ipák, ami inkább korlát, az egyelőre a logisztika, nehéz elszállítani a söröket kis tételben gazdaságosan.

A cikk söreivel még dolog lesz, ugyanis a blog tervbe vette, hogy egy hét múlva kóstolást tart néhány főzde összeválogatott, nehezebb söreiből. Addig is fejtsétek meg az alábbi videónak az értelmét és szavazzatok! :D 


Videó anyag: Fehér Nyúl


stout Russian Imperial Stout Csepregi András FEHÉR NYÚL Sajgó Álmos Meiszner Péter Baltic Porter Calm Storm Taproom

süti beállítások módosítása