Főzdefeszt, egyetem, rakpart

Itt igyál sok sört!

 Sokadik Főzdefeszt jött el végre, most már elmondható, hogy kinőtte hamvas ifjúságát és érett szépségként kelleti magát, a várakozás bizonyosságával megtöltve a Műszaki Egyetem előtti teret. A sörforradalom hömpölyög fel s alá a placcon, éppen ezért el sem hinnéd, ha azt mondom, a kisüzemi sörfőzdék aránya a magyar söriparon belül az 1%-ot sem éri el. Ezért hangoztatom, hogy vissza az alapokhoz - A sör közügy - Az igazság a korsódban van! Ezért kell minden alkalmat megragadni, hogy ott legyünk az ilyen fesztiválokon, hogy végre lubickoljunk a sör különlegességekben, feledve a budget sör (egyáltalán sör?) hiányosságait, elmerüljünk az igazi sör körüli gondolatokban.  

 

Untitled.jpg

Vannak akik vágyakozva gondolnak vissza a régebbi Mikszáth téri időkre, a meghitt tereivel, zugaival, a szökőkúttal, ami kellemes-barátságos hely a magányos sörbúvárnak vagy kisebb társaságnak, de nem egy fesztiválozó tömegnek.

 

 

Azok az idők bizony végérvényesen elmúltak, a szervezők előre tekintenek, ha még nem is hullámzó Oktoberfestet, de izgalmas hangulatot teremtettek a rakpartra. Meglepően sokan, nagyon sok fiatal, jött el a sörök felfedezésére. Aki még csak ezután vág bele, ajánlom ezt a 'sörtérképet' (néhány sör azért lemaradt róla :) pl. Gyertyános: Banánsör.

 

 

Szinte mindenhol lehet kérdezni, mert nem csak csapos lányok, hanem maguk a sörfőzők is kint vannak a csapok mellett. A nyitó napon pénteken délután még az volt a véleményem, hogy meglehetősen foghíjasra sikeredett a sörös fabódék telepítése, de ahogy az erős napsütés alábbhagyott, varázsütésre telt meg a tér emberekkel. A régebbi Mikszáth téri diszkrét tolongás itt már nem tapasztalható.

metapay1.jpg

Sorállás viszont itt van, ami a metapay nevű prepaid kártyás fizetés bevezetésnek köszönhető. Igaz több ilyen pavilon is volt szétszórva. A sörösök nagyon berzenkedtek a bevezetése ellen, ez nekik dupla munkát jelentett mert a pénztárgépbe is be kellett ütni a tételt, lassítva a kiszolgálást. Valamint a borravalót is elveszi a csapos lányoktól. Praktikusan azonban a szervezők az elszámolás pontossága miatt ragaszkodtak ehhez.
Továbbgondolva a dolgot már csak egy lépés a szervezők mobiljára külön csengőhangot küldeni automatikusan minden egyes frissen eladott láger pohár után és és másikat minden eladott korsó után. Örömóda ala feszt..

Az árak ehhez mérten feltűnően egységesek voltak, pohár 300 alatt korsó 600 alatt nem található. Ehhez nincs mit hozzáfűznöm, csak annyit, hogy ezek fesztivál árak, azaz az egységnyi hordó sörre itt több marketing és egyéb költség rakódik mint a kocsmában.

itt igyál sok sört.jpg

A kínálatot egy szó jellemzi a legjobban: rengeteg. Ezt ki kell élőben próbálni. A leírással időhiány miatt meg sem próbálkozom, ezt úgyis mindenkinek magának kell felfedeznie. Tulajdonképpen komló-maláta felhő és alkohol rengeteg.

WIN_20140607_163826.JPGGondoltam lövök egy képet a pesti oldalról.

 

WIN_20140607_164438.JPGKiss Laci, Kissler Sörfőzde. Aranydiplomát nyert sörével az Ősforrással.
(Kisüzemi Sörfőzdék egyesülete X. nemzetközi sörversenye)

 

kép1.jpg

kép2.jpg

kép3.jpgKaltenecker és a Legenda kínálata. (egy része :)


kép4.jpgLegendás sörfőzők: 'Olasz' Kovács József és Utassy Roland, két külön karakter és mégis így lesz kerek a Legenda kínálata

 

kép5.jpgItt a pult mögött a sör mellé mosoly is jár bizony hajnal kettőig is

 

WIN_20140607_182242.JPGSandy is Legendás, senki meg nem mondaná, hogy Ő főzte a Legenda Sandy Pony-t.

 

kép6.jpg

kép7.jpg

kép8.jpgEmeljük poharainkat a megfáradt vándorokra, a kitartó felfedezőkre...

WIN_20140607_182533.JPG...a fáradhatatlan névtelen biciklisekre, akik nélkül ez a rendezvény nem lenne teljes.

 

WIN_20140607_182807.JPGA Hedon csapata, jegyezzük meg jól ezeket a neveket: Szlamka György, Elek Zoltán, Németh Antal

 

Ebben az évben a Hedon a legújabb sörformáció, mely még nem önálló sörfőzde, de éppen ezen dolgoznak, rengeteg ötlettel. A csapat magját Német Anti alkotja aki a tavalyi Főzdefeszten a Chilis sörével a közönségdíjat nyerte el. 

 WIN_20140607_185449 (2).JPGA Hedon a Vertigo-val és a Credo-val jött ki a Főzdefesztre. (Erről bővebben lesz majd önálló cikk)

 

WIN_20140607_185613.JPGTávoli Galaxis, Róth Zoltán vele is külön beszélgetek egy másik anyagban

 

kép9.jpg

kép10.jpg

kép11.jpg

WIN_20140607_194007.JPG

Fontos állomás a Kiss Tomi  Hopfanatic Sörfőzdéje, aki tudomásom szerint izgalmas kísérleteket végez az amerikai komlóval. Érdekesség, hogy sötétedéskor csak nála sokáig nem volt áram, de a közönség rendületlenül sorban állt a pult előtt.

WIN_20140607_193927.JPGHopfanatic relikvia 2013

 

 kép12.jpgMunkában a Bigfoot és a másik képen rendhagyó módon nem sör hanem cider a termék

 

riz.jpgRizmajer stand

 

 

WIN_20140607_203615.JPGA Főzdefeszten található legkötözködőbb és legnagyszájúbb programozó, elismerem, sörhöz is ért :)
Sötétedés után elvesztettük..

kép14.jpgSörszakértők között: 'Impavidus Mortalium', 'Ogre'  és programozó barátunk.

kép13.jpgKővári Gergő, Csak a jó sör! nagyvonalúan megvendégelt minket Hopaholic sörrel, nagyon jólesett. Köszönjük!

WIN_20140607_205948.JPG

WIN_20140607_214430.JPGHipp hopp éjszaka lett. Kiss Tomit nyúzzuk aki éppen intézkedik, hogy legyen végre világítás a standján. 

 

Távolról sincs vége folytatás következik