APA sör nyárra
A sör bemutatók mindíg fontosak, az ilyen eseményeket kiemelten kezelő Horizont Sörök most a Neked csak Dezső intézményben mutatta be a nyári szezon elejére szánt sörét, Varga Áron APÁ-ját. (az IPA söréről korábban már volt szó) A sör nem lesz palackozva csak és kizárólag csapon lesz fellelhető pár helyen. A sörfőző mesterrel beszélgettem.
Áron, beszélj kérlek a sörről az indíttatásról a szándékaidról.
Egy nyári ivósört akartunk csinálni, megkóstoltunk többféle referenciasört és a De Molen-nek van egy citrás APA-ja, tehát egész jó iránynak tűnt, hogy citrával csináljunk egy APA-t. A sört a Zip-ben készítettem, - öröm ott főzni, mert nagyon jók az eszközök- a végeredménnyel elégedett vagyok, ilyen sört akartam.
APA mit is jelent? Nem mindenki tudja, elmondanád?
Abban más az IPA-tól, hogy gyengébb, az APA általában 4-5%-os söröket jelent. Egyféle komlóval készül és ezt úgy kell elképzelni, hogy különböző főzési időpontokban kerül be a komló és eltérő időtartamig történik annak az egyféle komlónak a forralása. A citrát tehát használtuk keserű komlónak, aroma komlónak és hideg komlónak.
Akkor beszéljünk részletesebben a sör ízéről, illatáról. Az illata nagyon mély virágillat, szinte bele lehet szédülni, a színe elég világos, sápadt halvány. A habja korán eltűnő...
Igen, egészen végig a citra komló dominál és egy enyhe malátásság támogatja a háttérben. Annak ellenére, hogy nem komlós sörnek készült jól érezni benne a komlót. A sör 4,5% alkohol tartalmú, a Balling foka 11.
Nem akartátok a Ballingot kicsit megemelni, így kicsit vékony, vagy direkt így terveztétek?
Ennyit akartunk, ez biztosítja, hogy egy könnyed sör legyen.
Mivel nekem a csapolt első korty nagyon hideg volt, csak az illatát éreztem -de azt nagyon-, majd ahogy melegedett a kezemben egy finom kellemes nem tolakodó citrusos komló íz érkezett - a citra tette a dolgát -, a végeredmény egy enyhén kesernyés sör. A tapasztalataim szerint a sör élvezetét nagyban befolyásolja a hőmérséklet. Te mit javasolsz milyen hőfokon érdemes inni az APA sört?
Olyan 10 C körül, mert ha hidegebb akkor nem jönnek elő a sör ízében a fontos aroma jegyek.
Ez igaz és nagyon érdekes, mert a nagyipari söröket pont fordítva minél hidegebben kell inni, hogy ne érezzük, - jobb esetben - milyen semmilyen íze is van.
Az APA sörből olyan 5-600 liter készült ami nem sok, ezért a Horizont még biztosan szeretne nyárra többféle sörrel is előrukkolni a szezonra. Mi lesz legközelebb?
Az még egyelőre titok, a Főzdefesztre jövünk ki vele.
Sörbarátok APA sörrel