Blackening Stout - nem vénnek való stout
Csak dobáltuk és dobáltuk a malátát...
Pataki Norberttel és László Gergellyel alias ’Skyland’ beszélgettem a Blackening Stout bemutatóján.
Norbi némi huzavona után drámai fejest ugrott a nagy sörforradalomba és csak a szerencsén múlt, hogy nem verte be. Értsd úgy, hogy a kész sörrel a Főzdefesztre mentek volna terv szerint -a return to the lager-re- de mégsem, mert két héttel a kezdés előtt a stand partnerük a Legfelsőbb Beeróság azt mondta, hogy nem, aztán mindenhova próbálták magunkat benyomni, hogy: gerilla! gerilla! de olyan pénzeket kértek a sörükért, hogy ha átvételre eladják, a fele profitnak búcsút inthettek volna.
Az utolsó pillanatban aztán mégiscsak begurították a hordókat a Dezsőbe, ha már készen van az a stout…
Pataki NorbertGergő: Norbinak volt egy receptje és a Skyland átkonvertálta kisüzemi léptékbe. A Legendában lett lefőzve.
Norbi: Úgy döntöttünk, hogy csinálunk egy erős stoutot, felső erjesztéssel, festőmalátákkal mindennel. Bécsi maláta alapra Maris otter, ez angol stoutokhoz használt jellegzetes maláta, hozzá a feketeséghez festő és csokoládé maláta, onnan kapta egyébként a sör a nevét, hogy amikor először én ezt még csak kísérleteztem, akkor nem tudtam, hogy legyen a csoki és festőmaláta, de úgy voltam vele, hogy minél többet, minél többet, minél jobban feketedjen el ez az egész.
Blog: Akkor ez nem egy gyenge stout.
Norbi: Hát nem. 6,5 %V/V alkohol és 16 Balling.
Gergő: A száraz íz felé mentünk el, nem akartunk egy gej dolgot csinálni. Nekem mindig olyan kommersz dolog volt, hogyha olyan édesre hagyják a sört.
Norbi: A festőmaláta egyébként megdobja keserűséggel, mert az önmagában olyan keserű hangulatot ad az egésznek. Kávés keserűség jön ki belőle. De nem az a kávészemesen keserű. Krémes inkább.
Blog: Mi volt a legnehezebb a projektben?
Norbi, Gergő :D: bekerülni a Legendába. (Szlovák út)
Gergő és NorbiGergő: Norbi rengeteg jobbnál jobb házisört főzött már. Abban maradtunk, hogy három sört fogunk közösen lefőzni és ha már látjuk az irányt akkor döntünk a továbbiakról, hogy milyen söröket mit fogunk csinálni együtt.
Blog: Komló?
Norbi: Citra és Tomahawk volt az aroma és a hideg komló, keserűkomlónak meg Magnum.
450 Liter lett főzve.
Blog: Véleményem szerint a habja azaz a co2 elég csekély, a sok pörköltmaláta levitte a fehérjét, ízben így kicsit tömör volt. A hidegkomlós ízek miatt meglepődöm és át is ugrik nálam egy kategórát és (black) IPA?-ra hajaz. (a BJCP szerint a Black IPA ennyire nem pörköltes és krémes teszi hozzá Norbi). A sör nálam 4,0 pont az Untappdon, gratulálok Norbinak és Gergőnek az első nagy sörhöz . Csak így tovább, kíváncsi vagyok a folytatásra.
Amit mindig is szerettél volna egy sörfőzőtől megkérdezni, de nem merted.
Blog: Hol húzódik a Porter és a Stout között a határ?
Gergő: Ez döntés kérdése, történelmi kérdés szerintem. Eleinte a sörök porterek voltak, az erős porterek stoutok voltak. Én teljesen másképp állok hozzá a stout és porter kérdéskörhöz. Nekem a stout a kávés, a porter meg az étcsokis inkább. Ez a sör kicsit inkább mindkettő.
Blog: Mitől Blackening a sör? Feketedik?
A Machine Head egy thrash/groove metal együttes egyik albumának címéből jött: The Blacking
Dottorék: akkor ez most milyen? (balról: Kovács Tamás, Dobi Zoltán, Szalai Tamás)
Sal Bandy