Bronzért futott a Midnight Express

Felejtsd el az édes stoutot, száraz a menő!

Kezdem a rövid friss hírrel: Európa legnagyobb (European Beer Star) sörversenyén a HopTop Brewery a Midnight Express nevű söre bronz érmet nyert dry stout kategóriában.
A díjat 2016.11.09-én Nürnbergben, a legnagyobb söripari kiállátás, a Brau Beviale 2016 keretében megrendezett díjátón vehette át Ali Rawech Szami és felesége, a HopTop Brewery tulajdonosai.

 

Ez a díj a HopTop Brewery számára nagyon nagy jelentőséggel bír, hiszen magyar sör még sosem nyert díjat ezen a versenyen.

A European Beer Star elismertségét többek között szakértő és szigorú bíráinak köszönheti. Idén 124 fős szakértői kör vak kóstolással értékelte a sörök szín-, illat-, ízvilágát és az összbenyomást. A 30 országból érkező bírák között sörfőző mesterek, ismert szakemberek és sör sommelier-k szerepeltek.

Ezen a versenyen (többekkel ellentétben) kategóriánként egyetlen arany, ezüst és bronzérmet ítélnek meg. Amennyiben nincs olyan sör, amely elérné az elvárt szintet, akkor az adott érem nem kerül kiosztásra!

Előzmények márpedig vannak: érzékeltetni szeretném, hogy temérdek munka van egy-egy remek sör mögött.

A HopTop sörfőzde (vezetője és tulajdonosa: Ali Rawech Szami) idén nyáron a magyar kisüzemi sörélet az utóbbi négy év legaktívabb, legtermékenyebb időszakában lépett a piacra. Erről és söreiről szeptemberben már írtam, mert a zsigereimben éreztem, hogy a HopTop nem adja alább a csúcsra fog törni. (Cikk: Csúcsra tör a HopTop Brewery) Olyan főzdékkel kellett hirtelen és jól felvenni a ritmust akik évek óta (vagy legalábbis 3-4 éve) folyamatosan a porondon vannak és nemcsak a sörfőzés csínját-bínját, hanem a piaci jelenlét: értékesítés, hálózatszervezés, logisztika sivár vidékein edződtek, a kőkemény marketing szakmázás sem fog már ki rajtuk.          

brewer1.jpg

A kőbányai társulással -Főzdepark- a lehető legjobbkor és jó helyre került Szami, mert a tagok: (Horizont, Mad Scientist, Monyo és -így kerek- plusz a HopTop) mind a fizikai közelségükkel: -most szabad a komlóágyúm, áttolom a targoncával jó? Vagy -a holnapi fesztiválhoz lenne egy sörcsapom egy perc és viszem, stb. vagy szellemi munícióval segítik egymást: a hivatalos engedélyek pecsétek aláírások útvesztői jelentősen lefoglalják egy friss főzde energiáit, ha mindent a főnök egyedül intéz, akkor ki dolgozik a főzdében?

Beszéljünk a sörről.

img_8848.JPG
A Midnight Expresst pár napja kóstoltam és meglepve tapasztaltam, hogy érezhető változások történtek az első őszi kóstolás óta. Sokkal karakteresebb lett a pörkölt maláta és a kávés íz. A sör egészét a kesernyésebb íz hatja át. Nagyon dícséretes, hogy végre van olyan sör ami az édes stoutokat ellenpontozza. Vastagsága azonban nem lett meggyőzőbb. Gyönyörű barnás-kávés színű szép habja van, majd a pohár oldalán alkalmilag megül a habfátyol. Illatában picit alkoholosnak tűnik, de lehet, hogy csak a kávé illat érzete hozza ezt magával. Fontos megemlítenem, hogy ahogy melegedett a sör a pohárban, úgy adott adott ki magából egyre jobb ízeket. Van benne dimenzó.

ABV: 6%
IBU: 45
SRM: 80
Balling: 15
Untappd értékelésem: 3,75
Eltarthatóság: 2017 02.17.

Gratulálok a főzdének! Nagyon örülök, hogy ezen a rangos söripari versenyen dobogót szerzett a HopTop!

szami_on_the_stage.jpg

Rock sztár vagy! :)