Hardcore Permon sörteszt a Malterban

In hop we trust!

Egy csendes álmos szombat délutánon megcéloztuk a Maltert (anyja neve: Kispipa), -csak, hogy tartsuk a szokásokat, - hogy megkóstoljunk pár Permon tételt és közzétegyük tapasztalatainkat. Hosszas egyztetés után végre asztalt szereztünk és sörkedvelő brigádunk kőkeményen már bele is csapott a kóstolásba.Véleményünkkel ezúttal is bátran és pazarlóan bántunk. Vígyeljétek!

A Permon sörök Csehországból származnak, a német határ menti Sokolovból. Miért különlegesek ezek a sörök? Néha már követhetetlenül sok kis szériás egyedi vagy alkalmi főzetet (lásd Hopper sorozat) bocsát ki a főzde. Szűretlen, pasztörizálatlan és figyelem! KOMLÓZOTABB sörökről van szó. Tehát a cél az, hogy az ízekkel-zamatokkal teli söröket minél hamarabb elfogyasszuk, mert tartogatni nem érdemes. Unikálisak is, mert kb. 700 km-t utaznak csak ide, hogy kedvünket leljük bennük.

A kóstolásról: Impavidus kolléga felkészültsége és baráti tanácsai tették lehetővé, hogy az értékeléseknél nem fulladtunk káoszba, stílusos véleménye nagy segítség volt. Időrendi sorrendben jönnek majd a sörök.
A pontozási krédóját is közreadom, mert szerintem a pontozásban jó ha helyén kezeljük a dolgokat. RateBeer pontozást használtunk.

Illat 1-10.-ig, Megjelenés: 1-5.-ig, Íz: 1-10-ig, Szájérzet: 1-5-ig, Összességében: 1-20-ig. Ezek átlaga adja a végső pontszámot. Elméleti max: 5 pont.

0,0 - 2,0 pont: - Soha az életben nem iszok belőle többször. 2,1 - 2,8 pont: - Víz helyett, folyadékpótlásként iható, de ha tényleg sört akarok inni, nem ez lesz az. 2,9 - 3,4 pont: - Bármikor iható, finom, de nem kiemelkedő, ez a minimum amilyennek egy sörnek lennie kell. 3,5 - 4,2 pont: - Igen, ezekkel a sörökkel már el lehet kezdeni a megvesztegetést. Meggyőző sörök. 4,3 - 5,0: - Az istenek is ezt isszák.


img_8915.JPG

Permon Winter ale (stílus: APA)
Ez a sör nekem már tavalyról ismerős, egy APA-hoz képest meglehetősen intenzív az aroma és keserűkomlózása, az IPA határára tenném. IPA-hoz viszont kevés a test, kicsit darabosnak tűnik emiatt. A test közepes, jól oldott szénsavval, utóízében citrushéjas száraz keserűség. Korty után ez határozottan maradó. Jól iható sör, de kicsit kiegyensúlyozatlannak tűnik nekem a keserűsége. Mély, sötét arany szín, krémes, fehér hab. Száraz, grapefruitos, vágott füves, malátás, kicsit kenyeres illat. Könnyű, maláta édes íz határozott keserűséggel. Száraz komlós és narancshéjas keserűség ami dominál.
Balling: 13° , Alkohol: 5 % V/V.
3,2 pont. Illat: 7/10, Megjelenés 3/5, Íz: 6/10, Szájérzet: 3/5, Összességében: 13/20.

img_8923.JPG

Permon Autumn Brown ale (stílus: Brown ale)
A címkét azonnal megszavaztuk a nap legjobbjának.

Zavaros sötétbarna szín, szép bézs habbal. Nyitás után jó illat. Illatban pörkölt árpa, kevés karamell, piros bogyós gyümölcsök, img_8930.JPGhalvány földesség. Ízében a földesség és nedves avar, kevés diósság, kicsi gyógynövényes keserűség, édes maláta. Túl sok a földes vonalból, eltolódott ebbe az irányba, közepes testesség, puha szénsavassággal, szappanos érzettel. Utóízében marad a földesség egy kis gejl malátaédességgel. Nem rossz, de a szép cimke többet ígért, kicsit kiforratlan, összeszedetlen egy brown ale elvárásaihoz.
Nem a pörkölt malátás, hanem inkább a fáradt keserű komlós íz dominál.
Balling: 14° , Alkohol: 6 % V/V, EBU 30 European Bittering Units, vagy IBU, EBC: 60
2,9 pont Illat: 5/10, Megjelenés: 3/5, íz: 6/10, Szájérzet: 3/5, Összességében: 12/20.

 

img_8934.JPG

Akkor most jöjjön a Hopper sorozat.
Permon Hopper Centeniel (stílus: IPA)
Homályos, borostyán szín, minimális hab. Illatában és ízében is meghatározó az akác mézesség. Miért? A zöldségessége is szépen megjelenik, vágott füves, kicsi barack és... főtt kukoricás DMS édesség. Sajnos a kukoricás édesség ízben is megjelenik, közepes testben közepes keserűség, lapos szénsavasság. Így, ebben a formában nem tetszett, valószínűleg az ízhiba nélkül kellemesebb lenne. Majd egyszer újrakóstolható.
Balling: 15° , Alkohol: 6,3 % V/V, EBU 50
2,4 pont Illat 4/10, Megjelenés: 3/5, Íz: 4/10 Szájérzet: 3/5, Összességében: 10/20

img_8940.JPG

Permon Hopper Nelson Sauvin (stílus: IPA)
Szép, narancs-arany szín, tiszta, meglepően tartós fehér habbal. Kellemes,de visszafogott gyümölcsös, citrusos, gyógynövényes komló illat, ugyanez jelenik meg az ízben is, trópusi gyümölcsös, ananászos citrusossággal, kiegyensúlyozva gyógynövényes száraz keserűséggel, kellemes malátaédességgel. Utóízében hosszú lecsengésű finom gyógynövényes keserűség, finom, bármikor iható, kerek sör. Szép és jellegzetes permonos ízvilágú a fűszeres édessel balanszírozott komlós sör iskolapéldája.
Balling: 15° , Alkohol: 6,3 % V/V, EBU 50, EBC: 10
3,5 pont Illat 7/10, Megjelenés: 3/5, Íz: 7/10 Szájérzet: 4/5, Összességében: 15/20

 

img_8946.JPG

Permon Hopper Eureka (stílus: IPA)
Sötét felhős arany szín, szép fehér habbal. Határozott, trópusi gyümölcsös, dinnyés, citromfüves illat, nagyon kellemes összességében, ízében mangós, dinnyés, egyensúlyos gyümölcsös fanyarság a komlókeserűvel és a maláta édességével. A test közepes, pont megfelelő szénsavval, jól iható, élvezhető sör, kellemes keserűséggel az utóízben. Tetszett, bármikor szívesen iszom.
Balling: 15° , Alkohol: 6,3 % V/V, EBU 50, EBC: 10
3,8 pont Illat 7/10, Megjelenés: 3/5, Íz: 8/10 Szájérzet: 4/5, Összességében: 16/20

 

A Hopper sör sor. A három muskétás: Athos, Aramis és mivel Porthos bealudt most csak a bíboros egyik keszeg gárdistája dadogott az asztalunkon Centeniel néven.

img_8939.JPG

De szerencsére előkerül D'Artagnan a mindenkori problémamegoldó előrántja a Milady de Wintertől csent teafilterét és minden feszély oldódni látszik. :D

img_8975.JPG

Permon / Ikkona Next Sunrise (stílus: IPA)
Narancssárga ködös szín, szép, stabil fehér habbal illatában ott van egy kis zöld tea, és a bergamott citrusos-narancshéjas illata, ami az ízben is visszaköszön, kellemes malátás édességgel, az utóízben megjelenő komlókeserűvel. Közepesen telt test, kicsit gyenge szénsavassággal, jól iható, könnyű frissítő sör. Nekem nagyon bejön, én szeretem a teás söröket. 

Balling: 17° , Alkohol: 7,9 % V/V, EBU 75
3,9 pont Illat 7/10, Megjelenés: 4/5, Íz: 8/10 Szájérzet: 4/5, Összességében: 16/20

Tehát íme a végeredmény:

3,9 Permon / Ikkona Next Sunrise
3,8 Permon Hopper Eureka
3,5 Permon Hopper Nelson Sauvin
3,2 Permon Winter ale
2,9 Permon Autumn Brown ale
2,4 Permon Hopper Centeniel

 

 Permon sörlelőhelyek listája

 

A marcona sörfanok is valójában gyerekek :) ha előkerül egy maci a kirakatból.



Blog: Pár gondolat a helyről: amelyben kiderül, hogy a Malter nem fog kispipássá válni, mind a két intézményt és a mögöttes tartalmat a helyén kell kezelni, más és más értékek, ambíciók és erőterek tették vagy teszik keresett szórakozóhellyé akkor és most.

Beszélgetőpartnerem Révész Róbert aki feleségével Bánkuti Edinával együtt vezeti a Maltert .

img_9005_1.JPGA Malter nyitása óta öt hónap telt el. A koncepción nem változtatunk semmit. Azt örömmel konstatáljuk, hogy a vendégek megszerették a helyet, tetszik nekik, hogy tudnak ebédelni vacsorázni és hozzá ihatnak jó kisüzemi söröket.Teltház van majdnem minden nap. Az ételek tekintetében új menü majd csak nyárra lesz.
Blog: Kispipából tehát csak momentumok maradtak?
Egy idő után minden megújul, a Malter nem fogja visszaforgatni az idő kerekét a hely nem lesz kispipás. Ha most nyitna a Kispipa valószínűleg pont ilyen lenne. Az viszont jókora különbség, hogy a Kispipa tradicionális étterem volt a Malter pedig megpróbál valami újat, valami kis csavart belevinni az ételek készítésébe és a tálalásba. De ezek az ételek mégiscsak a sörre épülnek.

Ha változásnak mondható, akor az, hogy képek kerültek a falra ami a megnyitón még nem volt, most készült egy Seress Rezső emlékfal. Az egyedi ételkombinációkhoz egyedi étkészlet (porcelán) dukál, jelenleg a Kispipa porcelánjait használjuk, amit egyedi feliratozással látunk el különböző frappáns mondásokkal illetve Seress Rezső dalcímeiből csemegéztünk. Arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy mindösszesen három éves vendéglátós tapasztalattal belevágtunk egy olyan ismeretlen területbe mint a melegkonyha. A munkatársaink, a staff mind a Felniből jöttek velünk, így remek a munkakapcsolat, erre lehet építeni.

Blog: A sörkínálat mennyi idő után újul meg? Arra gondolok, hogy van egy szortiment, azt meddig tartjátok?

Csapon ahogy elfogy egy hordó, egy másfajta kerül a helyére. Jelenleg két világos sört tartunk, ha elfogy akkor is lesz világos sörünk csak lehet egy másik fajta. 10-12 féle sörnél többet nem fogunk tartani, a vendégeknek ez a választék megfelelő, hogy az ételükhöz vagy csak sört inni kiválasszák a leginkább alkalmasat.