Éjszakai műszak - Night Shift

stouttal álmodni éjjel

Démonikus erővel húzza-vonzza a karácsony és még jóval előtte a feketepéntek a sörfőzőket, hogy valami nagyot, valami fantasztikusat és szenzációsat dobjanak ilyenkor a piacra. A többség ekkor jön ki a farbával. Mi az ami trendi, mi nem az, mi volt már-mi nem volt. Jönnek a latolgatások, elképesztő receptek: …nagyszerű hereberkenyét kaptam indiából…

Egy stouttal kicsit másképp van az indulás, mert hosszú hónapokkal, ha nem legalább egy évvel már tartályban kell érnie a sörnek.

img_2100.png
A sör nagyon mutatós palackban érkezett, melyre szitázva vannak a feliratok, az alapszínt természetesen a mélyfekete sörlé adja.

NIGHT SHIFT

A Russian Imperial Stout a nevével ellentétben nem orosz, hanem az IPA-khoz hasonlóan a Angliából származik. Ha hinni lehet a legendáknak, a 18. században II. Katalin cárnő udvarába szállítottak ehhez hasonlóan erős, sötét söröket, melyek kiállták a szállítás viharait. A Horizont változata 11 hónapos érlelés után kerül a fogyasztók elé, ez idő alatt a magas, 9%-os alkohol megszelídül, az ízek szépen összesimultak. Testes, de mégis könnyen iható, mély, étcsokoládés ízvilágú stout. Igazi ünnepi csemege! –írják.

A kóstolásban Bazooka Joe vett még részt. img_2120.png

Bontás után a sör illata elképesztően finom: kakaós, enyhén kávés, diós, étcsokis illatok aromák érkeznek. Engem megcsapott egy picit édes illat is. A test a vártnak megfelelően fekete, barnás habkoronával. Az íze hozta a krémesség felé mutató jegyeket, melengető malátásságot. A korty friss, habos és szép pörkölt malátás íz jegyeket ad. Nagyon jó az összhang. A korty végén van egy pici melengető érzés, ezt a magas alkoholnak tulajdonítom, de ez csak értékesebbé teszi a harmóniát. Legvégül érzek egyfajta simaságot, azaz nem jön egy karcosabb vagy elementárisabb íz komponenssel vagy vastagabb testtel egy döbbenetes lezárás. A sör a végletekig felkelti a vágyat, a befejezés kicsit egyszerű és édesebb, mint szeretném. Ha tehetném ELTENNÉM még egy évre. Próbáljátok ki! :)

Untappd értékelésem: 3,75
Night Shift russian imperial stout, 0,33L
ABV 9%, 20,5° B, 85 EBC, 45 IBU

img_2126.png

Az utolsó szó jogán:

"Az ilyen sörök a legizgalmasabbak, hiszen sokáig nem lehet tudni mi lesz a végeredmény.

A 9%-os alkoholtartalmával ez jelenleg a legerősebb főzetünk (ez hamarosan változni fog ígérik), szóval 11 hónapig ért, pihent a sörfőzdében. Idén január óta türelmetlenül vártuk, hogy elérje ideális állapotát és végre megmutathassuk. A Night Shiftet szeretnék évente lefőzni, erősebbre, jobbra, így az évjáratos változatokat össze lehet majd kóstolni. Ki biztosítja ehhez a tavalyi főzetet?!
A Night Shift az első sörünk amelynek nincs igazi címkéje, hiszen körszítázással egyenesen az üvegre nyomták rá a mintát. Azt a mintát, amit Puskás Marcell tervezett nekünk. Marcell, azaz PUSKAAS sokszorosan díjazott, OMDK nyertes tervezőgrafikus, aki a sörhöz egyedi betűtípust tervezett amely az éjszakai égboltot, a csillagokat jeleníti meg
Az üvegről még több fotót itt találsz, Marcell instagramján: https://www.instagram.com/puskaas/ "