Házi Sörfőzők: lapítsd össze a sörpiramist!

homebrewing.png

Kiből lesz házi sörfőző?

Avagy mire ez a felbuzdulás?

Szereted a sört? Szeretnél jobb, ízletesebb, tartalmasabb sört inni mint amit az itthoni nagyüzemek gyártanak? Ha mind a két kérdésre a válasz igen, akkor esélyes, hogy egyszer te is házi sörfőző leszel.
Mindenki így kezdi, bármeddig is jut a SÖR VALHALLA felé. Időt, energiát nem kímélve futkos egyik házi sörfőző ismerőstől a másikig, gyűjti az infókat, csetel, majd eljut a FORRÁSHOZ, ott komlót, malátát, élesztőt méricskél, majd a műanyag, zománcozott, vagy az űberkategóriás rozsdamentes főző cuccokat vásárol és nekilát otthon sört főzni.
Aztán kis idő múlva Anyu és Apu már aludna a nagyágyban és vérmérséklettől függően számolják a kotyogó monoton bliup-blup, blup, blup hangjait.

 

Lapítsd össze a sörpiramist!

Csontos Zoltánnal (Csonti) beszélgetek, aki a Házi Sörfőzők Egyesületének pártoló tagja, az egyesület idei versenyének főszervezője.

Kik vagytok? Egy rejtélyes szabadkőműves társaság?

Csonti: Ugyan már! Egyáltalán nem, az egyesület nagyon is nyitott és csak olyan aktuális problémákkal foglalkozik, mint a sör minősége, pontosabban az otthon főzőtt sörök jósága.
Szerintem egyre jobban köztudatban vannak a házi sörök, kézműves sörök és a mai világban már könnyen utána lehet nézni  hogy hogyan lehet ezeket otthon is elkészíteni. Én sokat jártam Európában és nagyon szeretem a sört, és nem értettem, hogy az itthon gyártott nagyüzemi sörök miért ilyen silány minőségűek. Én pl. 6 éve láttam egy videót az indexen a házi sörfőzők versenyéről és akkor az adta a végső lökést a sörfőzéshez.

budweiser.gifIllustration by Jennifer Luxton

Akkor döntöttem úgy, hogy sört kezdek el főzni, ráadásul itthon akkor még csak a nagyüzemi lágereket lehetett kapni, de én vágytam másfajta sörökre is. Tehát egyesületként szervezzük az életünket, a tapasztaltabb tagok illetve bármilyen tapasztalást összegyűjtünk és kommentekkel ellátva megosztjuk minden tagunkkal. Ahogy alakul az élet új és új kérédések merülnek föl, ezeket rendszerezzük, válaszokat keresünk és az eredményeket megosztjuk, hogy a tudás mindenkinek elérhető legyen.

Első Házi Sörfőző Egyesület

Csonti: Már nevünkben is benne van, hogy ez az első házi sörfőző egyesület, de igazából mondhatni az egyetlen Magyarországon. Tudomásom szerint nincsen semmilyen klub, vagy egyesület, ami hasonlóan összefogná a házi sörfőzőket.  Az egyesület azért alakult hogy legalizáljuk a házi sörfőzést Magyarországon. Ez gyorsan megvalósult ugyanis  2012-ben már legálisan lehetett sör főzni, és már ebben az évben meg is szervezte az első házi sörfőző versenyt. Ez mindig március 15.-hez kapcsolódik, éppen a forradalmiság jelképe miatt. Az elmúlt 8 év óta változatlan ez a dátum.

Az utóbbi versenyeinken rendre 200 felett van a nevezett sörök száma, nem kevés munkát adva a szervezőknek. Éppen e miatt éreztük azt, hogy nem csak a házi sörfőzőket kell összefognunk, hanem a továbbképzési lehetőséget is meg kell teremtenünk a számukra. Az elmúlt jó pár évben bírálói képzéseket tartottunk, egyrészt a sörversenyek lebonyolítása miatt, másrészt hogy elősegítsük a sörfőzőket a jobb sörök készítésében.

Az idei versenyről pár szó:

A BJCP alapján szervezzük a versenyt (bjcp.org). Ez határozza meg a sörök fő- és alkategóriáit, valamint a kategóriák pontos leírást adja meg. Illetve hogy miként kell a söröket a bírálásra előkészíteni, és mely szempontok alapján kell azokat lebírálni.

Az ELSŐ MAGYAR HÁZISÖRFŐZŐ EGYESÜLET szervezésében 2019. március 16-án megrendezésre kerül az VIII. HÁZISÖRFŐZŐK NEMZETKÖZI VERSENYE – MAGYARORSZÁG (továbbiakban Verseny).

51718679_10213550840948482_2185475279432974336_n.jpg
A versenyre nevezni elektronikusan lehet a http://competition.elsosor.hu/ oldalon, legkésőbb 2019. március 3-ig. Minden részlet: http://www.elsosor.hu/

A verseny 2016 március 14-16-ig tart, ebből a március 16. ami a nagyközönség számára is nyilvános. A többi napokban a söröket készítjük elő a bírálásra, és pár kategóriát lebírálunk. 

Kategóriák:

  • Láger
  • Porter/Stout
  • IPA
  • Belga
  • Ízesített
  • Smoked/Wood
  • NEIPA
  • Gerilla

Már most 216 nevezésünk van, ami még a következő pár napban biztosan több lesz. (végső eredmény: 245 nevezés. Frissítve: március 20.)

Hány tagja van az egyesületnek?

Csonti: Minden évben kb. ugyan annyi ember lép be és függeszti fel a tagságát. Ennek több oka lehet (egészségi állapot, külföldre költözés, valami ok miatt nem főz több sört stb.) Megközelítőleg 100 egyesületi tagunk van, de a Facebook csoportunknak kb. 2.800 tagja van.

Ezt magam is tapasztalom, meglehetősen nagy és rendkívűl kommunikatív társaság.
Azt megkérdezhetem, hogy a tagok között hogyan alakul a női nem aránya? Kizárólag ffi házisörfőzőket ismerek.

Csonti: Sajnos nagyon kevés a női tagok aránya 1-2 %

4d63b9ecf22c804874c5b411afa2cc9d.jpg

Csonti: Egyesületünk tagja lehet bárki, aki sört főzött, és részt szeretne venni az egyesületi életben. Minden nyáron rendezünk a tagoknak egy közös találkozót, ahol megkóstoljuk egymás söreit, beszélgetünk, ötletelünk, és átbeszéljük az egyesület jövőjét.

A versennyel kapcsolatban február közepén tartottatok egy egész napos képzést, amit egy vizsga követett. Miért volt erre szükség?

Csonti: A vizsga felkészítőn volt több előadás.  Ezeknek az anyagai itt megtalálhatóak: http://www.elsosor.hu/letoltheto-anyagok/ A vizsga 3 részből állt. Aroxa íz mintákat beszéltük át. Az Aroxa egy cég ami íz mintákat gyárt, köztük a sörökhöz is. 10 minta volt.

Ezek: img_3404.JPG

Átbeszélés után ezekből kellet egy vakteszten mind a 10 hibát felismerni. Ezután volt egy előadás a bírálás menetéről (BJCP). Majd ezt követően írásbeli vizsgát tettünk a BJCP vizsga lebonyolításából.

Ezekre a vizsgákra azért van szükség, hogy az általunk szervezett verseny a BJCP leírása alapján le tudjuk bonyolítani. Ehhez kellenek olyan bírákat képezni, hogy a meghatározott íz hibákat felismerjék, és a bírált sörről megfelelő véleményt és pontszámot tudjanak adni. Itt nem csak új bírálókat képzünk, hanem a meglévők tudását is csiszoljuk. Nekem pl. ez volt a 3. ilyen képzésem. Biztosan állíthatom, hogy emiatt nem okozott gondot az íz hibák felismerése a vakteszten.

Költségvetésetek? Publikus?

Csonti: Költségvetésről a titkár tud tájékoztatást adni. Amit tudok, hogy az éves tagsági díj 6000 Ft. A verseny évek óta önköltséges, ami a nevezési díjból befolyik, az kivétel nélkül a versenyre fordítjuk.

Mennyire eredményes az egyesület, milyen lobbi erőt képvisel? Van e valamilyen célkitűzés projekt a mostani versenyen kívül, amit szeretnétek elérni?

Csonti: Az egyesület igazi célját alakulást követő egy éven belül elérte, így az utóbbi években a verseny és a bírálói képzések megszervezésére koncentrálunk. Ez azért nem kis feladat, főleg a verseny.

Szerinted például ezt hol, milyen fórumon lehetne követelni, hogy minden magyarországi sörös címkén (kisüzem és nagyüzem) legyen feltüntetve a szárazanyag tartalom, a Balling fok?

Csonti: Ezt nem tudom, de ezzel kapcsolatosan már látok változásokat. pl a Pécsi Sörgyár már elkezdte a Balling fok feltüntetését a söreiken, és sok kisüzemi sörfőzde sörein is megtalálhatóak.

Milyen megoldandó problémák foglalkoztatnak most titeket, ami nem versenyszervezés, nem vizsga, hanem más?

Csonti: Igazából egy BJCP által akkreditált, a világon bárhol elismert vizsga megszerzése az amin gondolkodunk. Ez nem kis feladat, mert ez csak angol nyelvű, és több lépcsőfokból álló vizsgasorozatból áll.

Köszönöm az interjút, a továbbiakban jó versenyt és jó söröket kívánok!

img_3396.JPG

 

Korábbi cikkünkből copypaste: Mi az, hogy BJCP?

Erre a választ a BJCP adja meg,  De mi az a BJCP?

index_3.jpg

 

 Beer Judge Certification Program (BJCP)

 

Amit tudni akartál a sörről de nem volt kitől megkérdezned.

 

A BJCP egy olyan sörkategóriákat meghatározó leírás, melynek a segítségével könnyebben azonosíthatóak és értékelhetőek a sörök.

Ha bővebben érdekel egy BJCP sörleírás itt egy 2015-ös magyarított verzió, az egyesület honlapjáról

Itt még egy link, hogyan is néz ki egy BJCP értékelőlap.

Maximum pontszám 50 pont, (Illat 12p./Megjelenés 3p. /Íz 20p./Kortyérzet 5p./Összbenyomás 10p.)

 

Itt pedig Impavidus kolléga értékelési krédóját reklámoznám. Amitől eltérni lehet, de minek?! :D

(A fenti BJCP maximum 50 pont egy 10-es osztás után már nagyjából alkalmas az Untappd alkalmazás értékelési rendszerében való értékelésre. Itt az adható maximum az 5 pont, a lépésköz 0,25 pont.)

0,0 - 2,0 pont: - Soha az életben nem iszok belőle többször. 2,1 - 2,8 pont: - Víz helyett, folyadékpótlásként iható, de ha tényleg sört akarok inni, nem ez lesz az. 2,9 - 3,4 pont: - Bármikor iható, finom, de nem kiemelkedő, ez a minimum amilyennek egy sörnek lennie kell. 3,5 - 4,2 pont: - Igen, ezekkel a sörökkel már el lehet kezdeni a megvesztegetést. Meggyőző sörök. 4,3 - 5,0: - Az istenek is ezt isszák.