KSN blog: Kézműves sört a népnek!

2020\07\15

IV. Tihanyi Sörfesztivál

Menjünk a szabadba és igyunk sört!

img_20200711_173735.jpg

Visszafogott a beszámoló, mert milyen is lehet a Covid után egy rendezvény, amit pár héttel előtte nem is lehetett tudni, hogy lesz e egyáltalán. Az élvezetet is jelentősen rongálta a pocsék időjárás. A szombati napon megjött a goromba viharos hidegfront, este meg a csendes eső.

img_20200712_114601.jpgA valaha volt legkisebb méretű sörünnep volt hát idén, a Legendásház szívcsakrája az óriási gesztenye és hársfa körüli rész szélvédettebb volt, de a kert tó felöli oldalán, a terület legmagasabb pontján a meg-megújuló szélroham a félig teli, talpas üvegpohárat is képes volt feldönteni. A déli forróságból érkező vendégek este hatkor azon kapták magukat, hogy fáznak, a staff szerencsére pokrócokat osztogatott a didergőknek. Köszönet!
A fotón jobbról balra: Szami (a Hoptop vezetője) és Sal (a szerző).

img_20200712_115026.jpg

img_20200712_115043.jpg
A sörök.


Nekem fel sem tűnt, csak utólag, hogy a fesztiválsör a "Tihanyi Levendulás" már nem a Kapucinus levendulázott Secundus búza söre hanem ez már a Hoptop vadi új főzete. Talán a csekély információ, vagy a nem odafigyelés, meg az, hogy aznap csak a csapolt sörökre koncentráltam... Utólag a csapolt és az üveges közt édességben különbséget érzek, a csapolt édesebbnek tűnik valamint teltebb és fullosabb.

Tihanyi Levendulás sör

Szín: Sápadt, halványsárga, szűretlennek mutatkozó, opálos.
Illat: Enyhén levendulás, citrusos, fanyarkás, fás, korianderes, gyantás.
Íz: A korty eleje szappanos, habos undi, ami megüli a gyomrot, majd kellemesebb hárs, mézes, citrusos limonádé a vége.

A Kapucinus Secundus markánsabb búza alapja határozottabban jobb alap, jobban elnyeli a levendulás parfümösséget. Tavaly csak úgy csúsztak a korsók ebből. Most meg csak elég egy pohárral mint különlegesség belőle.

Idén nem volt a kiabálós ZING burger, hanem egy grilles nyársas szekció jött, nem eléggé jól átsütött húsokkal, ami a halálom. A limonádéjuk egész jó volt csak bármilyen ízt kértél, ugyanaz a gyümölcs kombó volt benne. :)

img_20200715_191648.jpg

Hát így e.

Nem kérdés, jövünk jövőre is, mert mi remekül kikapcsolódunk és szórakozunk, ez nekünk már a harmadik tihanyi!

img_20200712_112044.jpg

 

 

2019\03\07

Csókolom, sör van?

index2_16_9.jpg

-Mi van a hátadon?
-Semmi.
-Akkor tessék, most már itt egy beerbox matrica.

Új szereplő érkezett a magyar sörpiacra, avagy minőségi sörök „elvitelre a kocsmából, vagy kocsma mellől”

A beerbox nem kevesebbet állít, mint a sörpiac értékesítési oldalának reformját, amit zéró tőke befektetéssel, zéró bérfizetéssel és zéró bérleti díj fizetéssel old meg. :/

A truváj az, hogy a beerbox pontokhoz kapcsolódó kocsmák egy közös adatbázist képeznek. Ebből a felhasználó kiválasztja mit szeretne és munkába menet vagy jövet a csomagját a legalkalmasabb helyen fel tudja venni. Azaz nincs időhöz kötve, hogy mikor jön a futár, nincs benne a futár költsége, csak a kocsmai ár. Az ár pedig ugyanaz mintha az adott vendéglátó egységben vette volna. Ezt mondjuk nem értem, mert minden kocsma más és más áron dolgozik, de a beerbox oldalán található ár lesz a mérvadó.

Ez még jó is lehet.

Jó lehet a kocsmának, mert az üveges készlet mindig a legérzékenyebb pontja a sörláncnak, ha nem jól van tárolva a img_3764.JPGszűretlen pasztörizált sör például egy multinál, akkor annak befellegzett. A vendéglátó helyeknek ugyanúgy kell tárolni a sört mint eddig, de a torlódó készleteket bátran akciózhatják beerbox márkanév alatt. Nem magukat égetik.

Jó lehet a fogyasztónak is, mert úgy néz ki, kedvezőbb áron jut jó minőségű sörhöz mintha az eddigi sörfutárcégeken keresztül rendelt volna. Nyáron viszont nem lesz mindegy, hogy hol veszi fel a vevő a rendelést, mert árnyékban negyven fok az bizony nem vicces. Trafik tehát nem javaslott.

img_3755.JPG

A sajtótájékoztatót a Neked csak Dezső beerbox pontjában tartották tegnap este. Fotón: Balogh Balázs, a "Dezső" tulajdonosa. Készítette Sal Bandy

Mit mond erről a beerbox? 

img_3775.JPG

A beerbox egy szolgáltatási lánc, amely cseh, német vagy lengyel kisüzemi sörmárkák mellett a magyar kraft sörfőzdék termékeit is elérhetőbbé teszi a fogyasztók számára. Március 11-től, a beerbox indulásával, főváros szerte 15, már meglévő söröző és bolt kap beerbox Pont matricát, és csatlakozik a lánchoz. Fotón: Papliczky Péter, a Beerbox értékesítési vezetője. Készítette Sal Bandy

A vásárlónak lehetősége lesz fix kínálatból, fix áron kiválasztani kedvenc söreit, amelyet a beerbox.hu weboldalon keresztül tud megtenni. Itt kikeresi a hozzá legközelebb eső beerbox pontot és annak kínálatát, majd az adott egységhez elsétálva megvásárolja a kiszemelt főzeteket. Így a vásárló egy helyről, kifejezetten kedvező áron szerezheti be a kedvenc termékeket, valamint a beerbox rendszere által biztosított állandó készlet lehetővé teszi az azonnali és gyors kiszolgálást.

„Annak ellenére, hogy a prémium minőségű kraft és kisüzemi sörök iránti fokozott érdeklődés már hazánkban is erősen tapasztalható, a vásárló sokszor falakba ütközik – emelte ki Papliczky Péter, a beerbox értékesítési vezetője. - A minőségi kézműves sörök elérhetősége még mindig korlátozott, a vásárlás utánajárást követel meg. A beerbox a különlegességek iránti igények kielégítését tűzte ki célul.”

A főként Budapesten kiépült hálózat a vidéki területek felé is nyit: márciustól már Hódmezővásárhelyen, Szentendrén és Szigetszentmiklóson is találhatunk Beerbox Pontokat. „Hiszünk benne, hogy a vidéki hálózat kiépítése nemcsak a technikai feltételeken, de a kisüzemi sörökkel kapcsolatos edukáción is múlik, illetve a téma iránt fogékony közösség építésének is fokozott figyelmet szentelünk” – egészített ki Papliczky Péter.

 

beerbox

2019\03\01

Titokzatos Hajnali Sörfőzők

img_3650.JPG

Sörfesztiválra azért jár az ember, hogy sört kóstoljon és persze beszélgessen. Amikor egy ismeretlen sörrel találkozom, akkor jön az izgalmas része, mert jó érzés a rácsodálkozás. Egy új formációt szeretnék most bemutatni, még csak két sörük van, de tele vannak tervekkel és lelkesedéssel. Ők a Hajnali Sörfőzők. 
Az Indoor sörfeszten találkoztunk és beszélgettünk.

Mennyi az átlagéletkorotok?

Huszonnégy-huszonöt év körül. Öten vagyunk és az alapízlésünk is teljesen más. Mikor összejöttünk, akkor is volt egy hűha, mert már az elején is mindenki mást akart. De a Fraktál és a Porter sörünk végül mindenkinek elfogadható irány lett.

 img_3310.JPGTe vagy Gergő, te vagy Áron, te pedig Gyenis Péter. A Hajnali Sörfőzőkből most csak hárman vannak a képen.
Balról jobbra: Marton Gergely, Bihaly Áron [ejtsd: Bihali], Gyenis Péter; hiányzók:
Aczél Mihály, Molnár András. Fotó: Sal Bandy

 

Miért Hajnali Sörfőzők?

41393524_567005250385546_317026091761926144_n.jpgAmikor a hétvégi sörfőzéseket megterveztük, akkor meghirdettük, hogy korán el kellene kezdeni. Na, ez soha nem sikerült, mindig hiányzott valami vagy valaki és ezért a sörfőzések éjfélkor vagy hajnali egykor-kettőkor értek véget. Lényegében ekkor kezdtük el hűteni a sörlét, majd ezután került bele az erjesztőbe. Csak ezután lélegezhettünk fel, hogy na, jóvanakkor' ez is sikerült. Valahogy mindig így jött ki, varázslatos, hogy mindig valakinek valami dolga volt, vagy valami elromlott, vagy elveszett, a lényeg, sose sikerült időben elkezdeni.

Mások erre biztosan nem azt mondanák, hogy varázslatos, hanem azt, hogy meg vagyunk átkozva... :D

Lehet, mert próbáltunk ezen javítani, de nem ment. Végül, amikor sikerült öten összeülnünk, hogy mi legyen a nevünk, éreztük, hogy ez egy kicsit rajtunk ragadt. Így lettünk véglegesen Hajnali Sörfőzők.

Most már, mint gerillafőzők ezt a szétszórtságot próbáljuk visszafogni, hiszen a Yeast Side-nál vagyunk, nem szeretnénk őket is kitenni ennek, a káosznak. Ez senkinek nem lenne jó.

Hogyan kezdődött? Egy garázsban kezdtétek?

Még garázs se volt, a hátsó kertben főztük két üstben. Most már az állapotok kedvezőbbek, mert van egy kis sörfőző berendezésünk, de most, hogy kijött ez a két sörünk, sokat voltunk bent a Lados Péternél (Yeast Side) és így sikerült jobban összefogni magunkat, de a kezdetekben jó négy év a hátsó kertben való kísérletezgetésről szólt. A jelenlegi két sörünkre nagyon büszkék vagyunk, ezeket főztük a legtöbbször.

Fizikailag milyen távol van a főzde (Yeast Side) ahol bérfőztök?

100 km-nél valamivel több.

Ez elég messze van, mégis akkor honnan ismertétek őket?

Egy barátunk, aki egyben lelkes fogyasztónk is és nyelvi lektorunk, Molnár Andris futott össze egyszer a Lados Péterrel valahol, innen az ismeretség.

img_3308.JPGFotó: Sal Bandy

A Hajnali Sörfőzőknél, mikor jött el az a pont, amikor arra gondoltátok, hogy most már porondra lépünk, mert különben minden főzetünket megisszuk, elosztogatjuk, valamit már profitálni is lehetne a dologból?

Ez egészen konkrétan tavaly nyáron történt, volt egy nagy jazz fesztivál Pilisborosjenőn és felkértek minket, hogyha már úgyis főzünk sört, akkor főzzünk egy nagyobb mennyiséget, amit ott helyben tudnánk értékesíteni. Ez volt ez a pont, amikor el kellett döntenünk, hogy melyik sörünkkel jövünk elő. Akkor már volt egy IPA-nk ami a Fraktál fantázianevet kapta, az volt a legjobban kiforrott receptünk és ezzel jelentünk meg a közönség előtt.

Amit itt látok a Fraktál IPA és a Porter, van még másik sörötök?

Készen palackban nincsen, csak recepten. De hamarosan elkészül a búza sörünk is és onnantól fogva, ha megvan a triumvirátus: búza, porter, ipa, szeretnénk veszélyesebb vizekre evezni.

Nagyon fiatalok vagytok, a sörbisznisz meg meglehetősen tőkeigényes, most már kb. ezer litereket kell előre megfinanszírozni a bérgyártásban is. A szülők, rokonok is beszálltak?

Igen, a szülők is támogatnak, de sokkal jelentősebb, hogy egy helyi vállalkozó is mellénk állt, akinek nagyon tetszik, amit csinálunk, mert ez egy helyi termék, ízlik a sörünk, bíztatott minket, hogy vágjunk bele.

img_3684.JPGFotó: Sal Bandy

Pilisborosjenőn sokan ismernek benneteket?

Alapvetően, mint egy helyi terméket, igen. Akik keresik a helyi prémium terméket, igen. Persze, szinte minden faluban ár érzékeny a fogyasztó,  és megkaptuk már kóstoláskor, hogy nagyon jó, de nem teszem le az Ászokot és a Borsodit, mert más az ára. összességében a válasz igen, alapvetően van egy támogató közeg helyben ahol alkotunk.

 Mit szeretnétek még mondani magatokról vagy terveitekről mondani?

Ahogy a két sörünk most kint van, kint lesz lassan a búza és aztán merészebben, nem csak egy-egy érdekesebb főzettel szeretnénk megjelenni, hanem szeretnénk beleugrani a New England Ipa hullámba, akár a gyümölcsös sör vagy savanyított sörök felé nyitni.
Jelenleg a Beerselectionban folyamatosan jelen vagyunk és január közepén volt a KEG-ben már egy sörös bemutatkozásunk. Lassan-lassan, de megjelenünk Budapest minden kis szegletében ezekkel a sörökkel.

 

Fraktál. Klaszikus IPA?
 

A Fraktálból a jelenlegi batch már a harmadik főzetünk. Az első nagyon bejött, a második kicsit elcsúszott és ez a harmadik már mind az ötünknek tetszik. A kortyérzete jó, kellemesen selymes, nem lóg ki belőle sem az alkohol, sem a komló keserű. Egy ivósabb ipát szerettünk volna. Most egy kicsit testesebb selymesebb a téli időszakban. Nyáron frissebbre ropogósabbra hozzuk.

img_3667.JPGFotó: Sal Bandy

KSN blog kóstolás: Fraktál -IPA - American

Illat: ipás, gyantás, virágos malátás.
Szín: Sötétebb borostyán.
Íz: Citrusos, virágos, nagyon ki van egyensúlyozva, nem vadkeserű, pont amilyen nekem tetszik. Mézes jellegű íz keveredik a keserűvel. Habos korty. A korty utáni keserű nem erőteljes. Kicsit szénsavhiányos. Abszolút jól csúszós, jól iható ipa.
Alkohol: 6,5 % V/V
Balling: 13,5°B

IBU: 45
EBC: 9
Komló: Amarillo, Citra és Cascade

 

PORTER
 

A Hajnali sörfőzők büszkék szűkebb hazájukra Pilisborosjenőre. A község címerállata kék mezőben egy szőlőfürtöt tartó aranyszínű, kétfarkú oroszlán. A sörcímkéken lévő motívum is ezt példázza, csak az oroszlán geometriai idomokból áll össze. Míg a Fraktál sör címkén két komló virágban végződik az oroszlán farka, addig a Porterén egy komló és egy árpa kalász látható utalva a sör malátásabb jellegzetességére.

Ez egy angol porter, azért is készült másodszorra, mert ezt kevesebbszer főztük, meg mint az Ipát, annyira ígéretes volt az alap recept, hogy nem is kellett rajta változtatatni.  Nagyon sok csoki malátát tartalmaz. A porter viszonylag szűk keresztmetszete a barna söröknek, de semmiképpen sem szerettünk volna egy brown ale-t vagy stoutot. Azt láttuk, hogy kevés van a piacon. Nekünk bejött, hogy nem füstös, hanem karamelles, egy kicsit csokoládés, kávésabb jellege van. Mi ezeket a söröket abszolúte könnyen fogyaszthatónak, jól ihatónak terveztük.

KSN blog kóstolás: Hajnali Porter -Porter - English

Illat: kávés kakaós, kicsit tejeskávés illat.
Szín: Fekete.
Íz: Elég vékony test. Kicsit édeskés, de ezt nem vitték túlzásba. Korty végén a pörkölt maláta intenzív, inkább keserű mint kávés. Kellemes ivósör.
Alkohol: 5,5 % V/V
Balling: 13°B
IBU: 22

EBC: 51
Maláta:  Pale ale Maris Otter, Caramünch, Csoki maláta (crisp)

 img_3671.JPG Fotók: Sal Bandy

*Kedves Olvasó! A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!

Molnár András Fraktál Titokzatos Hajnali Sörfőzők Hajnali Sörfőzők Marton Gergely Bihaly Áron Gyenis Péter Aczél Mihály Hajnali Porter

2019\02\22

Heten mint a gonoszok, fekete sör kóstolás

img_3446.JPG

A cím a sörök száma és fekete mivolta miatt alakult ilyen népmeseire. Az élmény abszolút pozitív volt. Hárman indultunk volna a feladatnak, de Pif mester lebetegedett, úgyhogy ketten, Pável és én (Sal) vágtunk neki. Azért is a KEG Sörművházra esett a választás, mert este ide volt hirdetve a „Beszéljünk a sörről 3.0” esemény, amit kár lett volna kihagyni. (Tudósításunk erről itt.) Bízvást állíthatom, hogy legközelebb is ide jövünk, mert a helyszín ideális, a staff meg nagyon figyelmes. Az asztalunkon már számtalan sörös kehely várt bennünket, sőt még vizes kancsó vizespohárral (!) is került a kóstoláshoz. Profik na.


Na de mi is profin próbálunk koccintani :D

A sörökről: A terv az volt, hogy új, nemrég piacra került stoutokat fogunk vizsgálni, az egy szem Baltic Porter pedig úgy került ide, hogy gyártója a Fehér Nyúl biztosított róla, hogy ezt a sört nyugodt szívvel ajánlja stoutok ellenében is, mert a típust túltolták. Annyi maláta test és alkohol van benne, ami már egy stout becsületére is válna. A Rettegett Iván palackot pedig Pif hozta volna, de nem hozta, szerencsére volt csapon, így maradt az eredeti terv. A Katalin Cárnő szúrhatná még valaki szemét, évek óta piacon van, de ez a sör is valamelyest megújult, úgyhogy pont ide kívánkozott. A Fehér Nyúl Stout meg mutatta az utat, hogy ez nem egy ALL STAR gála, helye van az ivósörnek is a kóstolásban.

A kóstolást a BJCP szerint próbáltam tervezni, de hamar letettünk róla, hogy …nem fog ez menni nekünk #&@˘..., csak másfél óránk van, mindjárt kezdődik az előadás, én ezt nem akarom csinálni, szóval maradt a gyors szubjektívebb vizsgálat, de mégis próbáltuk tartani: illat, szín, íz, a kortyérzet alapján a kóstolást.
Lejjebb látjátok a sörök technikai tulajdonságai alatt jön a 7-en mint a gonoszok, azaz a mi értékelésünk átlagolt pontszáma, még lejjebb pedig a cikk megjelenésekor aktuális Untappd adatok: a sörök milyen átlagos pontszámmal rendelkeztek megjelenésük óta és ez hány db. értékelésből jött össze.

A kóstolt sörök balról jobbra, ahogy a nyitóképen is láthatóak.

Rettegett Iván, Stout - Russian Imperial, Szent András Sörfőzde. Nem volt palackos kiszerelés csak csapolt. A fotóhoz a ivan.pngstaff kerített nekünk egy öntapadós matricát.
Illat: Rumosdiós, kakaós
Szín: fekete, barnás hab
Íz: Krémes test, lágy, mégis vékony, vizes picit. Kekszes, kakaós, kávés.
Alkohol: 9 % V/V
Balling: 16°
IBU: 60
EBC: 270
7-en mint a gonoszok: 3,625
Untappd élettartam összpontszám : 3,83
(68 csekkből)

 

Katalin Cárnő, Stout - Foreign / Export, Hedon Sörfőzdekatalin.png
Illat: Pörkölt malátás, kakaós-csokis, picit dohány illat.
Szín: fekete, barnás hab
Íz: Rossz palack? Savanykás, jobban mint illene, plusz túl pörkölt arpa. Mintha rossz kávé lenne benne szenes malataval. A pörkölt maláta erőteljes. Keserű. 
Alkohol: 6,5 % V/V
Balling: 16°
IBU: 80
SRM: N.A.
7-en mint a gonoszok: 3,125
Untappd élettartam összpontszám : 3,69
(465 csekkből)

Szergej, Stout - Russian Imperial, Hedon Sörfőzdeszergej.png
Illat: Pörkölt malátás, kakaós-csokis, kicsit likőrős malátás illat.
Szín: fekete, barnás hab
Íz: Alkoholos, malátás illat. Likőrös íz, testben nem nagy, inkább alkoholos.Sűrű mint a címkén levő Szergej penzbehajto munkanapja... Az alkohol nagyon kilóg mint a kapcája a félcipőből (; Ütős címkéhez ütős sör.
Alkohol: 9,2 % V/V
Balling: 16°
IBU: 61
SRM: 63
7-en mint a gonoszok: 3,875
Untappd élettartam összpontszám : 3,68
(54 csekkből)

 

Russian Imperial Stout 2018,  Stout - Russian Imperial, Fehér Nyúl ris_nyul.png
Illat: mély, kellemes malátás illat.
Szín: fekete, barnás hab
Íz: Klafaaaaa. Robbanó rumos szilvás illat, gazdag ízek. Kissé cukros, de mintha medvecukor lenne, komplikált gyönyörűség. Robbanócukor. Mély kellemes malátás illat. Édesebb full malátás, harapható. Bitumenes sürrű.
Alkohol: 8,2 % V/V
Balling: 22,5°
IBU: 65
EBC: 95
7-en mint a gonoszok: 4,375
Untappd élettartam összpontszám : 4,01
(65 csekkből)

 

Fehér Nyúl Stout, Stout - Oatmeal, Fehér Nyúl  stout_nyul.png
Illat: szinte semmi, tejes kávés
Szín: fekete, barnás hab
Íz: Hibás vagy hiba mentes az ami leginkább semmilyen? Értelme csak az imperial bratyo árnyékában van. Illata nincs, vizes, fekete láger-félé. Ez egy ivó stout.
Alkohol: 6,5 % V/V
Balling: 16°
IBU: N.A.
SRM: N.A.
7-en mint a gonoszok: 2,75
Untappd élettartam összpontszám : 3,45
(574 csekkből)

 

Calm Storm, Porter – Baltic, Fehér Nyúl storm.png
Illat: Tejes kávés illat.
Szín: fekete, barnás hab
Íz: Full malátát érezni, van benne zabpehely is.Szordínós tejeskávés pszeudo stout, tökéletes harmonia. Az alkohol nem is érződik, pedig! Az édessége határeset, de kellemes. Csajoknak is! 
Alkohol: 9,8 % V/V
Balling: 22,9°
IBU: 44
EBC: 94
7-en mint a gonoszok: 4,375
Untappd élettartam összpontszám : 3,95
(104 csekkből)

 

Bourbon Vanilla Stout, Stout – Other, Rizmajer Kézműves Sörfőzde rizi_vanila.png
Illat: vaníliás édes
Szín: fekete, barnás hab
Íz: Kissé geil édesség, szinte puncsos, ahogy melegszik. Adja, jön a vanilia és az édes. 
Alkohol: 6,5 % V/V
Balling: 17°
IBU: 15
EBC: 92
7-en mint a gonoszok: 3,25
Untappd élettartam összpontszám : 3,25
(20 csekkből)

 

 Eredmények:

1# Calm Storm, Porter – Baltic, Fehér Nyúl, 4,375 pont

1# Russian Imperial Stout 2018,  Stout - Russian Imperial, Fehér Nyúl, 4,375 pont

3# Szergej, Stout - Russian Imperial, Hedon Sörfőzde, 3,68 pont

4# Rettegett Iván, Stout - Russian Imperial, Szent András Sörfőzde, 3,625 pont

5# Bourbon Vanilla Stout, Stout – Other, Rizmajer Kézműves Sörfőzde, 3,25 pont

6# Katalin Cárnő, Stout - Foreign / Export, Hedon Sörfőzde, 3,125 pont

7# Fehér Nyúl Stout, Stout - Oatmeal, Fehér Nyúl, 2,75

Mivel megosztott lett az első hely, ezért nem adtunk ki második helyezést. Nekem szívem szerint a Calm Storm jobban bejön, többször lenne hozzá kedvem mint a RIS-hez. Érdekes, hogy a kapott pontszámjaikkal messze lelépték az utánuk következőket.

Némi segédlet, olyan kérdésekhez:

Mi az, hogy Stout? Édes vagy száraz? Mi az, hogy Imperial Stout? vagy Russian Imperial Stout? Baltic Porter, eszik vagy isszák?
Az ilyen kérdésekre válaszokat a Beer Judge Certification Program (BJCP) fog adni. Lásd BJCP 2015-ös fordítása magyarra itt. Első Magyar Házisörfőző Egyesület honlapjáról. Letölthető pdf.

E nélkül nehéz beszélni a sörökről, mert a söröket kategóriájának megfelelően kell kezelni a kóstoláskor. Almát az almával esete.

A söröket a Fehér Nyúl, a Hedon valamint Pável beszerzése biztosította. Köszönjük továbbá a KEG Sörművház lelkes csapatának a segítséget a szeánsz perfekt megvalósításához! :)

Fotók: Salbandy és Balu

 

*Kedves Olvasó! A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!

stout russian imperial stout Fehér Nyúl Szergej Rettegett Iván Szent András Sörfőzde RIS HEDON Katalin Cárnő Baltic Porter Calm Storm Heten mint a gonoszok fekete sör kóstolás Rizmajer Kézműves Sörfőzde Russian Imperial Stout 2018 Fehér Nyúl Stout Bourbon Vanilla Stout foreign stout

2019\02\20

Beszélgessünk a sörről 3.0

index33.jpgKét nagyon jól sikerült beszélgetésen vagyunk túl (1.0 és 2.0), a második már zsúfolt ház előtt zajlott - korábbi cikkünk 2.0 itt-, és úgy érezzük, ezúttal sem lesz kisebb az érdeklődés a sörös-tematikus konferenciánk iránt.
A téma ezúttal az örökké vitákat kiváltó szubjektív játék, a sörök értékelése, minősítése, az ehhez szorosan kapcsolódó versenyek, sörpontozó honlapok lesz, lesznek. (Fotó: Salbandy)

Négy vendéget hívtunk: A vendégek balról jobbra: Kresák Gergő hivatalos BJCP-sörbíráló, "Rage" Untappd magyarországi koordinátora, "Szami" Ali Rawech -HopTop Brewery és "Pif" Vásárhelyi István -Sörbúvár, a házigazda Reczer Gábor.


brewer1.jpgAli Rawech, vagy ahogy mindenki ismeri, Szami, a HopTop Brewery tulajdonosa azért kapott meghívást, mert a magyarok közül az ő söre nyerte el eddig a legmagasabb presztízsű díjat nemzetközi sörversenyen. Mi ez a díj, melyik sörrel érte el, és mit kell tudni a hazai, illetve a külföldi sörversenyekről, indul-e idén is ilyeneken, és mi értelme nevezni? (korábbi cikkünk "Bronzért futott a Midnight Express" itt)

A tény: Európa legnagyobb (European Beer Star) sörversenyén a HopTop Brewery a Midnight Express nevű söre bronz érmet nyert dry stout kategóriában.

display.JPG

Az indulásunk. Nem egy régi sörfőzde vagyunk 2016 augusztus 19.-én jött ki az első sörünk. Én egy teljesen másik területről keveredtem a sörfőzés világába, nem ez az eredeti szakmám. Még visszább ha megyünk, nem voltam előtte sörfőző, de még gerilla sem. Minden újdonság volt számomra.

Körbekérdeztem és Magyarországon volt egy két helyen verseny, amikről nem voltam benne biztos, hogy jó visszajelzést fogok kapni, azért mindenféleképen egy külföldi versenyen szerettem volna elindulni. Igen, de melyiken? Fogalmam sem volt, még jó, hogy a Főzdeparkon belül voltak tapasztaltabb sörfőző szomszédok és ők mondták, hogy induljak ezen. (Europian Beer Star).brau_2016_3218.jpg

Úgyhogy befizettem a díjakat és elküldtem a söröket. És ez azért volt érdekes, mert ahogy mondtam aug19.-én jöttünk ki az első sörökkel –még akkor címkéztünk és aug 31.-ig kellett elküldeni a söröket bírálásra.

A világon a második legnagyobb sörverseny, a legtöbb jelentkező itt van, illetve nem osztályozó verseny, hanem a ténylegesen az adott kategóriában összesen három érmet adnak, bronz, ezüst és arany érmet. Minden földrészről 44 országból. Olyan nevekkel versenyeztünk együtt, mint Sierra Nevada vagy Bedrock. Ebben a kategóriában az elsők amerikaiak, a másodikak hollandok  lettek,  a harmadik helyet mi, egy magyar főzde kaptuk.

A versenyről: 2004 óta rendezik meg ezt a versenyt, soha eddig nem volt még itt magyar díjazott. Ez a bronzérem azért fontos nekünk, mert ha összehasonlítjuk egy másik bármilyen versennyel világos lesz, ez a verseny azért nagyszerű, mert az egész világon lehetett nevezni és ebből a mezőnyből kapott harmadik helyezést a sörünk.

Milyen hozadéka van egy ilyen díjnak?

Hozadéka is volt a díjnak, rá két napra Kanadából megkerestek minket és azóta is vásárolják a söreinket.

Magyarországon mennyire számít egy ilyen díj?

Mivel nem nagyon ismert, általánosságban nem sokat. Akik komolyabban érdeklődnek a sörök iránt a geekek, vagy mint ti a közönség, számotokra biztosan értékesebb, mint aki bármilyen egyéb megfontolásból veszi le a polcról a sört.

Szerintem sokkal fontosabb egy díjnál itthon, hogy valaki milyen marketing tevékenységet folytat kifelé.

Innentől vázlatosabb a tudósítás.

 

Kresák Gergő hivatalos BJCP-sörbíráló. Összesen két magyar mondhatja el magáról, hogy a Beer Judge Certification Program névre hallgató független nemzetközi szervezet vizsgáját letette. A többek között a sörök általánosan elfogadott kategorizálását, osztályzását is elvégző BJCP megkerülhetetlen intézmény a craftsörök világában. Hogy miért is, illetve hogy miket is csinálnak, arról nem kevés szó esik majd az eseményen.

img_3480.JPG(Fotó: Salbandy)

A sör értékelés megkerülhetetlen sarkalatos pontja a BJCP. Egyre többen ismerkednek vele, de még mindíg nem elegen.


Rage egy szintén megkerülhetetlen online alkalmazás magyarországi helytartója. Az amerikai Untappd villámkarriert futott be Európában és hazánkban is. A legfontosabb sörközösségi médiaeszközzé vált, milliók értékelik a világ szinte összes sörét rendszeresen rajta. A működéséről, jelentőségéről, használati módjairól beszélgetünk.

A beszélgetésen pro és kontra elhangzott az értékelés szubjektív és objektív volta. Jó lenne kategóriák szerint értékelni és nem pedig szubjektív módon. Mert ez torzítja az eredményt. Az Untappd felhasználók jó része nem ír semmit az értékelés szöveges részéhez.

img_3478.JPG(Fotó: Salbandy)

Vásárhelyi István, alias PIF sok szállal kapcsolódik a kisüzemi sörös kultúrához. A Sörbúvár blog szerzője, sörgasztronómus, gasztroblogger, de elsősorban azért hívtuk meg, mert barátaival egy igencsak nagy vihart kavaró szakmai sörkóstolót tartanak minden évben. Itt sok szempontot figyelembe vesznek, nem csak a saját pontozásukat. Az idei tapasztalatokat PIF megírta a blogjában, Az ország söre címen. Ebből kisebb cirkusz keveredett.

img_3476.JPG

Beszélgessünk a sörről 3.0 közönsége. Fotó: Salbandy

indexkep.jpgBeszélgessünk a sörről 3.0  Fotó: Salbandy

A diskurzust ezúttal is Reczer Gábor, a Reczer Ser sörfőzője vezette, (aki így fél kézzel is simán levezényelte a műsort.) :)

(A meghirdetett esemény linkje: https://www.facebook.com/events/1058276177688596/)


A belépés és az eseményhez tartozó sörök kóstolása ezúttal is térítésmentes volt, de a korlátozott helyek miatt erősen ajánlott az előzetes regisztráció bármely elérhetőségén a KEG Sörművháznak. Köszönjük a figyelmet!

 

*Kedves Olvasó! A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!

sör Rage Szami BJCP Reczer Gábor Untappd HopTop KEG sörművház Beszélgessünk a sörről 3.0 European Beer Star Kresák Gergő Pif Vásárhelyi István

2019\02\17

Indoor IV. itt jártunk!

img_20190215_180514.jpg

Indoor IV. fesztiválon jártunk, bevezető cikkünk ITT, közel 100 csapolt sör közül lehetett választani, de mi eldumáltuk az időt és leragadtunk húsznál. :DDDDD Ebből a húszból született ez a videó. Vígyeljétek!

Kóstolni, kóstolni és megint csak kóstolni! Ami ízlik, azt meg bezsákolni, mert egy hónap múlva már lehet nem mutatja a legjobb formáját.

Jól éreztük magunkat, jövőre mindenképpen jövünk! Addig is olvassatok sok KSN blogot, hogy legközelebb ti eljussatak az n+1 sörhöz is. :D

 

 Játék! Játék!  Játék!  Játék!

 

A videóban van egy napernyő fotó. Melyik sör címkéjén van töménytelen mennyiségű fekete-fehér csík? (korábbi cikkeket nézegesd, benne van)

A válaszokat a KSN blog facebook bejegyzésénél ITT kommentben írjátok meg. Kisorsolásra kerül 2 db fél literes INDOOR üvegkorsó! (tehát 2 nyertes lehetséges, minden nyertes egy korsót kap)

 img_20190217_131625_1.jpg

img_3441_1.JPG

 

*Kedves Olvasó! A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!

Indoor 4

2019\02\13

Miért nyúl a Fehér Nyúl? Fekete Stoutért a pincébe

img_3259_1.JPG

A Fehér Nyúl kisüzemi sörfőzdét Sajgó Álmos, Csepregi András és Meiszner Péter alapították a Soroksári úton.    A tulajdonosok korábban házi sörfőzőként tevékenykedtek, 2017-ben nyitották meg saját főzdéjüket az egykori textilfestő üzemben, ahol most már egy taproom is üzemel.
Első megállapításom, hogy milyen közel vagyunk a Boráros térhez, a második pedig az, hogy abban a pillanatban, ahogy beléptem a nyulas ajtón, eszméletlen finom malátaillat lengett körbe, a főzdében vagyunk benne, gyakorlatilag csak egy ipari függöny választ el a főzőháztól.  

img_3277.JPGSajgó Álmossal  beszélgetek, a Fehér Nyúl fekete énjéről, pontosabban most csak Stoutokról és Porterekről lesz szó.

Álmos: Egyébként amit most érzel az nem a maláta, hanem az élesztő által, erjedés közben termelt különböző anyagcseretermékek illata.

Blog: Mekkora a főzde kapacitása?

Álmos: 23 ezer liter az erjesztőkapacitásunk, ebben benne van már a 2db új 4.000 literes tartályunk. évente 250-300 ezer liter sört tudunk gyártani.

Blog: A fekete színű söreitekből van egy sima Stout, az Imperial Stout és a Calm Storm, ami egy Baltic Porter. Ez utóbbi még idevehető?

img_3235.JPG

Álmos: A Stout az alap szortimentünk része, a 2017. márciusi indulás óta főzzük, ez egy könnyű 4,5 %-os sout, a cél az volt, hogy ez a sör egyáltalán ne legyen testes, hanem éppen ellenkezőleg egy jól iható, könnyen csúszó sör legyen. Benne legyenek a stoutok jellegzetességei. Alc. 4,5% vol. | 13,1°B | 30 IBU | 71 EBC | 0.33l

img_3237.JPG

Álmos: A Russian Imperial Stoutunk szintén a kezdetek óta benne van a Fehér Nyúl szortimentjében, de csak időszakos jelleggel, tehát ez egy szezonális sör, minden évben novemberben kerül piacra és márciusig áruljuk. Jellemzően előző év december-januárban főzzük meg, majd három hónapot van tartályban, utána kiszereljük hordóba vagy palackba és egészen novemberig abba tároljuk, érleljük. Alc. 8,6% vol. | 22,5°B | 65 IBU | 95 EBC | 0.33l és 0.75l

Blog: Azért más, lenne, ha végig tartályban tudna maradni, más kérdés, hogy ráfizetés lenne, mert kell a hely az új sörök számára.

Álmos: Az elsődleges erjedésnél és a másodlagos erjedésnél nagyon fontos, hogy pontosan kontrollált körülmények között menjen végbe, ez történik az erjesztő tartályban. Jellemzően 19-20C° körül. Az érlelés alacsonyabb hőmérsékleten zajlik, kiszerelés előtt egészen 0C°-ig hűtjük, majd a raktárunkban érlelődik tovább. A raktár egy pincében van, ahol viszonylag állandó hőmérsékletet tudunk biztosítani és nyáron sem megy a hőmérséklet 20 C° fölé. Ezt a raktárat idén tavasztól hűteni is fogjuk, tehát fix 12 C°-on fogjuk tartani a söröket.

Visszatérve a Russian Imperial Stoutra, ez egy hosszú érlelésű sör, az alkohol tartalma 8,5-9% V/V körül van, a 2019-es változatot már meg is főztük, itt a tartályainkban erjed. img_3241.JPG

Álmos: A következő a Calm Storm, ez egy Baltic Porter, egyébként egyik kedvenc sörtípusunk.

Blog: Hol helyezkedik el a Baltic Porter a Stouthoz képest? Érdemes összekóstolni stoutokkal?

Álmos: Szerintem mindenképpen érdemes, hasonlóan erősebb jellegű, mint egy Russian Imperial Stout.

Álmos: A fő különbség a kettő közt, hogy a Baltic Porter egy láger élesztővel készült, valamint olyan 13-14 C°-on erjesztettük. Történelmileg is a Baltic Porterek jellemzően láger élesztővel készülnek.

Akkor ez egy láger sör.

Álmos: Igen az.

Blog: Komlózás jellemző rá?

Álmos: Nem is az, hanem jellemzően magasabb alkohol tartalmúak, minimum 6-7, de akár 8-9-10 % V/V sörök. A színűk a az érett borostyántól egészen a sötét szinte már fekete színig terjed. Mi egy kicsit túltoltuk, azt gondoltuk, hogy legyen testesebb, még masszívabb, még feketébb. Alc. 9,8% vol. | 22,9°B | 44 IBU | 94 EBC | 0.33l

Álmos: A mi kedvencünk a Põhjala Főzde (Észt) Öö Baltic Portere, ehhez hasonlót szerettünk volna, többek szerint ez sikerült is és még annál is jobban ízlik nekik.

A Baltic Porterek sztorija az, hogy a Baltikumba is brit portereket kezdtek el exportálni, csak egy idő után ott is elkezdték a helyi változatot megfőzni és a brit porterekkel ellentétben ők láger élesztőt használtak. Még testesebbre, még magasabb alkohol tartalmúra kezdték főzni, így alakult ki ez a  Baltic Porter stílus. A miénk ennek a stílusnak egy extrém képviselője, már-már hasonlít egy Russian Imperial Stoutra, de az élesztő attól mégis markánsan elválasztja, de sok jegyében megfelel annak is.

Blog: Milyen terveitek vannak a tavaszra?

Álmos: Most véglegesítjük a terveinket, hogy mit fogunk főzni ebben az évben, szeretnénk látni már most 90%-ban, hogy mit fogunk csinálni. Az biztos, hogy folytatjuk a Kísérleti Nyúl sorozatot, aminek a Calm Storm is egy tagja volt, előtte volt a Berlin Callin’ ami egy homoktövises Berliner Weisse volt, tavaly nyáron a Lazy Ipa ami egy Session IPA volt.
Idén szeretnénk hat-hét sört bemutatni, valamint készülünk új alap szortiment sörrel is, szeretnénk egy búza sört is fölvenni a repertoárba.

img_3248.JPGA Fehér Nyúl Stout söre az ECBC (Europian Craft Beer Cup) versenyen bronz fokozat ért el Irish Stout kategóriában. (2019 01.23.) Budapest. A Fehér Nyúl eredményeit tekintve: 2017 év végén 6. helyen, 2018 végén is a 10-es listán belül tudtak maradni a hazai főzdék Untappd közönségértékelő népszerűségi listáján. Ez pedig nagy szó, egy 2017-ben indult formációtól.

Blog: Hogy látod most a hazai kisüzemi sörpiacot, kitart a boom, vagy elkezdődik a telítődés és ezzel együtt a megtisztulás?

Álmos: Biztos, hogy lesznek, akik be fognak zárni, de most még nem ez az időszak van. Most még egyre újabb és újabb sörfőzdék nyitnak, aminek egyelőre még van hely, de nyílván, ahogy újabb és újabb szereplők fognak piacra lépni, úgy fognak szűkülni a piaci lehetőségek és majd elkezdenek bezárni a főzdék is. Szerintem idén ez egyáltalán nem lesz még jellemző, de egy-két éven belül már telítődik a piac és ami ezzel jár.

img_3246.JPG

Nagyon sok olyan vendéglátóhellyel találkozunk, ahol nyitottak ezekre a sörökre. Vagy, mert egyelőre nincsenek náluk kisüzemi sörök, vagy azért mert valamilyen kizárólagos szerződésük van, vagy egyszerűen csak még nem merik egyelőre meglépni, de egyre többen a szokásos sörök mellé fölteszik csapra, vagy csak egyszerűen palackos sörből rendelnek.

img_3274.JPGFotók: Salbandy

Abszolút szeretnénk jelen lenni a lehető legtöbb helyen, egyelőre Budapestre koncentrálunk leginkább, egyre több nagyvárosban jelen vagyunk szerencsére és próbálunk egyre intenzívebben jelen lenni.

 Blog: A vidéki felvevőpiac más, mint a budapesti a söreitek típusait tekintve?

Álmos: Nincs különbség vidéken is ugyanúgy mennek az ipák, ami inkább korlát, az egyelőre a logisztika, nehéz elszállítani a söröket kis tételben gazdaságosan.

A cikk söreivel még dolog lesz, ugyanis a blog tervbe vette, hogy egy hét múlva kóstolást tart néhány főzde összeválogatott, nehezebb söreiből. Addig is fejtsétek meg az alábbi videónak az értelmét és szavazzatok! :D 


Videó anyag: Fehér Nyúl


stout Russian Imperial Stout Csepregi András FEHÉR NYÚL Sajgó Álmos Meiszner Péter Baltic Porter Calm Storm Taproom

2019\02\08

Bazinga! Az Új Zélandi subhopper terminátor

New Zealand Double New England IPA

#Hopfanatic #Bazinga!

Nos a KSN blog jómédiamunkásmódjára szépen felvette a felvételt, majd meglapogattuk egymás hátát Tomival és mentünk sört kóstolni. Mégis nagy meglepetésemre a Bazinga! nem azokat a Kiss Tomi féle megszokott brutál amerikai komlókat adta amit eddig megszokhattunk, hanem egy sokkal lágyabb, a videóban pontosan és jól megfogalmazott ízeket, aromákat találunk. Ezért is kell megnézni a videót, hogy miről is van szó! :)

Hát ezért írom, mert a sörnek semmi baja nincsen, csak egyszerűen más eljárással és alapanyagokkal készült mint eddig. A felvétel a KEG-ben történt. Ezért van mindenkin focimez :)


A csapon lévő Hopfanatic sörök (KEG):

• 12 5.5% New England Milkshake IPA (új recept)
• Bazinga! 8% New Zealand Double New England IPA
Kóstoltuk, kicsit vizes, de mindenképpen gyümölcsös, édeskés-citrusos, mandarinszerű alig keserűvel,
hát ez nem a Duke of Budapest.
• Irish Breakfast 4.5% Irish Dry Stout Nitro
Kóstoltuk! kicsit savanykás, kicsit vizes és nagyon nagyon KÁVÉS!!!
• Juicy Hops Series AMARILLO 6% Single Hopped Juicy IPA
• Nohoplimit 8.5% Double IPA
• White Hops 6% Hoppy Bavarian Wheat
• A.P.A. 4.5% American Pale Ale
• White Noise 6% Wheat IPA
• Oatcake Juice 6% Oatmeal IPA 
Kóstoltuk! Szűretlen nagyon finom, kicsit édeskés és éreztem, hogy van benne anyag. Ez már inkább hasonlított a régebbi Hopfanatic főzetekhez. Az este legjobb söre.

 

Akkor most jöjjön az official Bazinga!
Az idei évet, három új sörrel indítja a Hopfanatic, és visszatér 12 megújult recepttel. Az új sörök első szereplője egy New Zealand Double New England IPA a Bazinga! Ez annyit jelent, hogy literenként 23 gramm új- zélandi komlót tettek egy 8%-os New England alapra. Ezek a komlók a Wai-Iti, Kohatu és Nelson Sauvin. Eredménye egy szuperkrémes hazy, juicy, IPA, hihetetlen komlókarakterisztikával.
"Büszkék vagyunk erre a főzetre, egyöntetűen a banda kedvence lett."
Országos bemutató keretében február 7.-én kerül csapra. Sörözők listája hamarosan.

 

 

belépés itt a NYEREMÉNYJÁTÉKBA!

Játsz a KSN bloggal és NYERJ két darab FREE belépőt az INDOOR IV-re. A játék helye: a KSN blog Facebook oldalán! (Nyeremény: 2 db ingyenes elővételi napijegy Február 15.-re vagy 16.-ra) A játék zárása: Február:12. 20. óra.
Sorsolás: 21 óra. Nyertesek kiértesítése messenger üzenetben.

*Kedves Olvasó! A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!

 

Hopfanatic New Zealand Kiss Tamás KEG sörművház KSN blog Bazinga! Double New England IPA

2019\02\07

Megérkezett az amerikai nagynéni, nagybácsi! Aunt Mary és Uncle John IPA-k a Hedontól

img_3020.JPG

A Hedon négyes sörbemutatóján jártunk. A Sas utcában lévő taproomban négy sör mutatkozott be. Ahogy tegnap, most is két vadonatúj sörről lesz szó: az Aunt Mary -Sour Cherry IPA-ról és párjáról az Uncle John -Milkshake IPA-ról. A négyes másik két párjáról tegnapi cikkünket itt találjátok az újragondolt Vertigo lágerről és Szergejről az ütős fenegyerek stoutról.

aunt_finish.png

Egyet mondok: IPA, kettő lesz belőle: Aunt Mary, Uncle John.

Kevés olyan IPA-t lehet mondani itthon, ami gyűmölcsösségével frissességével, haraphatóságával aratja a legnagyobb sikereket. Lágereket igen, de az másik kategória. Az Aunt Mary és Uncle John sörök lelke az, hogy az IPA ízvilág sokkal jobban kinyitja és ráerősít a gyümölcsös fanyar, már-már savanykás ízekre, hogy az már csuda.
Hermán Norbert Jánossal (HNJ) a Hedon Sörfőzde vezetőjével beszélgetek a gyümölcsös Ipákról.

A gazdag amerikai nagynéni, aki magabiztosan mindig 3 meggyet pörget ki a félkarú rablón...

Nagyon ízlik az Aunt Mary, jól hozza a friss zamatos gyümölcsösséget. Ez a sör is az Ipa Colada gyümölcsös vonalát követi?

herman_norbert_1.pngHNJ: igen, csak merészebben hozza a meggy egyedi sajátos íz világát, amihez nagyon jól passzolnak a savanykásabb ízek. Meggy püré felhasználásával készült, a fermentáció végén került be a tartályba. Így a gyümölcsben lévő cukrot bele erjesztettük a sörbe. A fő íz komponens a gyümölcs édes savanyúsága ami a leerjedt cukrok okozta szárazsága fanyarsága együtt ad egy nagyon kellemes és fantasztikusan harmonikus íz élményt. A sörlébe került laktóz is, ami segítette, hogy selymesebb, lágyabb, kerekebb legyen az íz.

Magnum, Cascade Ella, Ekuanot komlókkal hidegkomlóztuk. Ami remekül harmonizál a meggy velő gyümölcsösségével, megmaradt cukrosságával, fanyarságával.

img_3154.JPG

 

KSN blog kóstolás: Aunt Mary -Sour Cherry IPA

Illat: Kevéssé érződik, halvány illat.
Szín: Feltünő, szép, világos rózsaszínes hab.
Íz: Áradó, testes, kesernyés meggyes ízt lehet rögtön azonosítani. Ez az íztömeg remekül harmonizál a leerjedt cukrok szárazságával. A fanyarkás meggyes ízt jól kiegészíti a hidegkomlók citrusos kesernyés aromái. Jól ki van egyensúlyozva az édes és a savanyú, de a sour jelző abszolúte helytálló. Nagyon jól csúszik!
Alkohol: 7 % V/V
IBU: 68
SRM: 14.
Maláta: Pale Ale, Munich light és Búza maláta
Komló: Magnum, Cascade Ella, Vic secret, Centenial

 

 

Uncle John -Milkshake IPA

Hogyan gondoljunk a kategóriára? Milkshake IPA.

 

img_3041.JPGHNJ: Nem szó szerint, de ne rázzuk fel a sört semmiképp. :)
De komolyan, ez a legkomplexebb sörünk most. Az volt a célunk ezekkel az új söröknek a megteremtésével, hogy ne csak egy sört adjunk a fogyasztó kezébe, amit jóízűen elfogyasztunk és tudunk róla beszélni, hanem hosszú perceket akár órákat töltsünk el a sör komplexitásának a fejtegetése közben. Használtunk őszibarack pürét és ugandai szárított vaníliát. A Magnum komló adta a keserűséget, amit Cascade, Amarillo, Galaxy és Hallertau blanc aromakomlózás követett. Hidegkomlózásnál is az utóbbi négy komlót használtuk.

Ez a sör jelképezi igazán, hogy mit jelent számunkra a sörfőzés és az alkotás, mert ez a sör mutatja meg leginkább, hogy egy komplex íz világot szeretnénk adni a fogyasztóknak. Legyen Hedonista mindenki egy kicsit, örüljünk a mának, kóstoljunk sokat és ha megtaláltuk az igazit akkor merüljünk el benne.

A Hedon krédót hallottuk hölgyeim és uram! :) De vissza a sörhöz, elég magas az alkohol foka. Ebből megiszok kettőt és igen jól érzem magam!

img_3156.JPG

HNJ: Igen, ezzel is jelezni kívántuk, hogy ezek a sörök nem tömegsörök, ha akarnál sem tudnál belőle sokat inni, ez más, ezek a sörök a sörivás magasabb fokú élvezetéről szólnak.

img_3195.JPG

Ahogy ízlelgetjük ezeket a söröket, ahogyan jön a beleerjesztett gyümölcs és jön ki belőle a vanília, ami keveredik a rengeteg aromakomlóval, maga a sör ahogy megiszod, először kicsit bejön a vaníliás íz, utána érzel egy kis leerjedt gyümölcs ízt,  utána –ahogy ez letisztul- szép lágyan jönnek a komlók ízei aromái, a végére megmarad az IPA jellege a keserűsége (61 IBU), ami ezzel a laktózos simasággal ami a korty végén a nyelvem tövén és a szájpadlásom tetején érzek, szóval ez a sör! Ez egy különleges sör.

Úgy érkeznek egymásután az ízek, ahogy a hagyma héját lehántjuk és alatta ott van a következő, majd a következő és így tovább. A rácsodálkozás öröme ez a sör.

img_3027.JPG

 

KSN blog kóstolás: Uncle John -Milkshake IPA

Illat: Öszibarackos, picit savanykás és kicsit édeskés vaníliás illat.
Szín: Opálos, világos borostyán színű, kicsit tört, pürészerű, -már bocsánat: turmixszerű- szűretlen test.
Íz: A szűretlensége, tömörsége, haraphatósága (óriási test), valamint az ízkombinációk remekül adják a gyümölcs shake érzetet. Sűrű a test és komplex az íz. Az őszibarack és vanília remekül keveredik, az édes és savanykás ízek harmónikusak. A korty legvégén a komló aromák jönnek, de nem a vadkeserű, hanem a lehelet finom aroma komló élmény koronázza meg ezt a sört.
Az ízek kibontása számomra legjobban 14° tól fölfelé érezhető ki a legjobban. Hidegen egyszerűen csak lezúdúl. Ha egy picit melegszik a sör kibontja szirmait. Érdemes erre várni.

Alkohol: 7,3% V/V
IBU: 61
SRM: N.A.
Maláta: Pale Ale, Munich light és Búza maláta
Komló: Magnum, Cascade, Amarillo, Galaxy, Hallertau blanc.

 

A Hedon új négy söre: Vertigo Inda Pale Lager, Uncle John Milkshake IPA, Aunt Mary Sour Cherry IPA, Szergej Russian Imperial Stout.

img_3160.JPG Fotók: Salbandy

 

 

Játék! Játék! Játék! Játék!

 

belépés itt a NYEREMÉNYJÁTÉKBA!

red-arrow-segmentspoint-up_orig_gif_lefele.gif

Játsz a KSN bloggal és NYERJ két darab FREE belépőt az INDOOR IV-re. A játék helye: a KSN blog Facebook oldalán! (Nyeremény: 2 db ingyenes elővételi napijegy Február 15.-re vagy 16.-ra) A játék zárása: Február:12. 20. óra.
Sorsolás: 21 óra. Nyertesek kiértesítése messenger üzenetben.

 *Kedves Olvasó!  A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!

 

IPA HEDON Aunt Mary Uncle John Hedon Taproom Bazilika Sour Cherry IPA Milkshake IPA

2019\02\06

Hedon Vertigo az újragondolt láger és Szergej az ütős stout

nyito_finish.png

A Hedon négyes sörbemutatóján jártunk. A Sas utcában lévő taproomban négy sör mutatkozott be. A következőkben az újragondolt Vertigo lágerről és Szergej az ütős fenegyerek stoutról olvashattok. (Egy másik posztban fogunk hírt adni a további két vadonatúj sörről- Aunt Mary -Sour Cherry IPA és párjáról az Uncle John -Milkshake IPA-ról. A folytatás tehát ITT!!)

masodik_finish.pngFotó: Salbandy

Tehát Vertigo és Szergej.
Két jobban homlokegyenest ellenkező irányba mutató stílust nehéz találni. A Vertigo egy Inda Pale Lager, (IPL), azaz egy Hopláger. (A címkén sajnos nyomdahibás a típus neve) A hagyományos láger alapon komlós illatok és aromák ragyognak fel, míg a Szergej egy Russian Imperial Stout (RIS) egy igazi éjfekete nagyágyú, a kategória minden gyönyörűségével. 

A Hedonnak voltak és vannak természetesen újhullámos sörei, de a hagyományos láger gyökerektől nem akar elszakadni. Teljesen jó ötletnek tartom, hogy a főzde a teljes magyarországi piacra tekint nem pedig csak a sör ínyenceknek szeretne izgalmas söröket készíteni. A lágert kihagyni csak a divat miatt nem szabad. Rengetegen vannak akik sokkal apróbb és kisebb lépésekkel tudják csak követni a sörforradalom eseményeit. Az állítást a főzde balatonvilágosi elhelyezkedése még reálisabban igazolja, hiszen a Balaton és a régió, de általánosan az egész felvevőpiac fogja diktálni a Hedon sörök irányát.

Hermán Norbert Jánossal (HNJ) beszélgetek a Hedon Sörfőzde vezetőjével.

Mi az irány a Hedon számára?

herman_norbert_1.pngHNJ: Nem kerülünk előbbre, ha csak USA copy-paste söröket csinálnánk éppen ezért hangsúlyt fektetünk a tradíciókra a hagyományra és majd látni fogjátok a balatonvilágosi főzdének merítenie kell azokból láger tradíciókból ami közel áll a fogyasztók többségéhez akik lágeren szocializálódtak. A fogyasztók a nyitottságuk mellett ragaszkodni fognak az ismerősebb ízekhez és típusokhoz. Tehát visszanyúlunk a láger alapokhoz egy kicsit másképp értelmezve.

A Vertigo IPL egy nagyon izgalmas sorozatnak lesz az első eleme, amiben egy láger alapsörön keresztül szeretnénk bemutatni a komlók sajátosságait. Most elkészült egy íz világ aminek a keserűségét a Magnum adja meg és a magát a komlós fűszerezettségét, aromáit-illatát a Cascade és Ekuanot komlóknak köszönheti.

De továbblépve szeretnénk még több komló fajtát bemutatni láger alapokon, hogy az emberek tudják, érezzék, hogyan változhat egy íz világ egy csipetnyi másmilyen fűszerezéssel, komlóval.
Kiemelném a színét ennek a sörnek, mert gyönyörű. A Munich light és egy leheletnyi Hell maláta kellemesen sötétebb színeket ad ez így eléggé kontrasztos a sápadt világos lágerekkel.

Láger sör újragondolva, összetettebb malátaprofillal és alaposan hidegkomlózva.  

img_3009.JPGFotó: Salbandy

KSN blog kóstolás: VERTIGO -IPL (India Pale Lager)

Illat: Láger illat.
Szín: Nagyon szép malátás, világos borostyán.
Íz: A korty elején egy mézes, virágos ízzel érkezik a sör, a korty után pedig a hidegkomlóból áradó fanyarabb fenyős, citrusos kesernyés aromák érkeznek. A keserű komlóssága szerencsére nagyon kordában van tartva, alig érezhető. Nagyon jól csúszik! A Vertigo eredeti változata -már nincs gyártásban- abban különbözik a mostani változattól, hogy az egy sima láger sör volt. Hatalmas tehát a változás az új sör előnyére.
Alkohol: 5,9 % V/V
IBU: 60
SRM: NA.
Maláta: Pilsner, Hell, Münnich light és Búza maláta
Komló: Magnum, Cascade Ella, Ekuanot

 

Szergej -Russian Imperial Stout (RIS) 

img_3034.JPGFotó: Salbandy

A Katalin Cárnő után kellett egy igazi RIS. Mikor kezdtetek erről gondolkodni?

img_3041.JPGHNJ: Tavaly novemberben. Tegnap került palackba, jó két és fél hónapot érlelődött a sör.

Tehát akartatok készíteni egy tartalmasabb, minden szempontból különlegesebb fekete sört.

HNJ: A cél az volt, hogy készíteni akartunk egy igazán ütős, erős, valódi Imperial Stoutot. Az volt a főszabály, hogy ne kerüljön előtérbe az alkohol, mert egy könnyen iható, jól csúszó sört szerettünk volna ebben a kategóriában. Ezért is nem törekedtünk a kategória alkohol csúcsának a döntésére sem.

A 9,2 alkohol tartalommal szerintem sikerült az ütősséget létrehozni. Az érlelési idő alatt kaptunk egy olyan összeérett stoutot, ami úgy gondolom, hogy itatja magát, könnyen iható, -annak ellenére, hogy ez egy nehéz sör- mégis észrevétlenül benne van a magas alkohol, és egy nagyon harmonikus csokoládés kávés ízkavalkádot kaptunk. A komlózás ebből a szempontból nem érdekes, mert csak Magnum komlót használtunk, a maláta összetétel a különleges és hangsúlyos. A zabpehely mellett hatféle malátából készült a sör.

img_3159.JPGFotó: Salbandy

A zabpehely a krémesebb testet adja?

HNJ: Igen, nem szerettük volna, hogy milk stout legyen, ezért laktóz nem került bele, mégis egy kicsit csúszósabb lágyabb ízérzet terveztünk, ezért döntöttünk a zabpehely mellett. Szőlőcukrot (dextróz) használtunk a magasabb alkoholtartalom elérésére, mert nem szerettük volna túlmalátázni a sört. A kihozatalt rendkívül megdrágította volna. Nem ez volt a cél.

Én úgy éreztem, hogy egy kicsit a Magnum megtolta a sört a keserűség felé. Mintha kicsit több lenne mint kellene. De lehet, hogy a testesség miatt mégis szükséges.

HNJ:61-es IBU-ja van a sörnek.

Nézzük a sört, azaz először a címkét. Szergej a rapperek hagyományos háromcsíkos susogójában guggol,  körülötte bézból ütők és szotyimagok röpködnek. Szergej tipikusan szláv pózban guggol, a teljes talp és a sarok is a földet érinti. Ez egyfajta szláv pihenő, sziesztázó testartás (angolul: squat), amiből veszély esetén könnyen felvehető az álló testhelyzet.

SQUAT

Itt egy videó a SQUAT-ról, mi is ez, ahogy az igazi szlávok csinálják mint pl. Boris, aki persze akár lehetne Szergej, Iván vagy Orilomoj. :D

A Szergejből lesz speciális edition ami esetleg hosszabb érlelést kap?

HNJ: Egyelőre nincs tervben, mert úgy gondolom, hogy ennyi idő elegendő, hogy általánosságban a legjobb formáját már most megmutassa. A főzési terveinkben szerepelnek hosszabb érlelési idejű stoutok, ezeket mindenképpen a téli időszakra fogjuk majd időzíteni, hiszen a nagy söröket ekkor kell elővenni és a közönségnek megmutatni.

 img_3093.JPGFotó: Salbandy

KSN blog kóstolás: SZERGEJ -RIS (Russian Imperial Stout)

Illat: Pörkölt malátás, kakaós-csokis, kicsit likőrős alkoholos illat.
Szín: Fekete test, barnás habkoronával.
Íz: Határozottan pörköltmalátás, tejszínes csokoládés erős kávéssággal. Habos, krémes korty. Picit édesebb ízzel indít, de ez átfordul a korty végére keserűbbé. A Szergejt összehasonlítva a Katalin Cárnővel, kicsit vékonyabbnak érzem. Alkoholossága érezhető, de nem szembetűnő, "nem lóg ki".  Mégis mintha érezni lehetne, hogy az Imperial kategória eléréséért beáldozták a malátatömeget. Ugyanakkor el kell mondani, hogy a stoutok nagy többségénél a cukor, kandis cukor használata teljesen megszokott dolog.
A következő főzet érlelése egészen biztosan hosszabb lesz, így kellő idő fog a rendelkezésre állni, hogy még különlegesebb ízek és aromák bukkanjanak fel, érdemes lesz várni az élelt verzióra. Információim szerint valamikor év végén lesz Szergej legközelebb.A téli időszak nagy söre ez lesz a Hedonnál.
Az ízérzet legjobban 15° körül adja ki legjobban magát, erre feltétlen figyeljünk a kóstoláskor.

Alkohol: 9,2% V/V
IBU: 61
SRM: 63
Maláta: 6 féle
Komló: Magnum

 

A cikk a bemutatóról ITT folytatódik!!!

 

A Hedon új négy söre: Vertigo Inda Pale Lager, Uncle John Milk Shake IPA, Aunt Mary Sour Cherry IPA, Szergej Russian Imperial Stout.

img_3160.JPGFotó: Salbandy 

 Játék! Játék!  Játék!  Játék!

 

belépés itt a NYEREMÉNYJÁTÉKBA!

red-arrow-segmentspoint-up_orig_gif_lefele.gif

Játsz a KSN bloggal és NYERJ két darab FREE belépőt az INDOOR IV-re. A játék helye: a KSN blog Facebook oldalán! (Nyeremény: 2 db ingyenes elővételi napijegy Február 15.-re vagy 16.-ra) A játék zárása: Február:12. 20. óra.
Sorsolás: 21 óra. Nyertesek kiértesítése messenger üzenetben.

láger Vertigo Szergej IPL hoplager RIS Russian Imperial Stout HEDON Indan Pale Lager Aunt Mary Uncle John Hedon Taproom Bazilika